Keczup błyskawiczny pikantny
Składniki
550g słoik koncentratu TOMATINO (najtańszy i super) nie reklama(!)1/2 kg cebuli2 duże jabłka winno kwaśne1 torebka papryki słodkiej1/2-1 łyżeczki pasty chili (stosuję własnej produkcji, z działki)*szczypta kminku mielonego(2 palce) " gałki muszkatołowej (2 palce)1/2 łyżeczki czosnku granulowanego ( lub 1 kostkę knorra) ewent.3-5 ząbków świeżego czosnku1/2 łyżeczki soli (lub Vegety tez solą)cukier-wg smaku
Wykonanie
Cebulę oraz jabłka obrane i bez gniazd nasiennych pokroić poddusić w jak najmniejszej ilości wody, z solą (vegetą). Zmiksować bardzo mocno, dodać koncentrat, przyprawy...odrobinę na talerzyk, ostudzic ...spróbować (tylko na zimno ...ma inny smak!)...jeśli trzeba doprawić.Gorący przełożyć do małych wyparzonych słoiczków (ja używam po musztardzie, koncenratach), postawić "na głowie" do ostygnięcia. Można przechowywać jak każde przetwory.Po otwarciu można stosować do "komponowania" innych sosów...np. z czosnkowym, z majonezem, musztardą, ...fantazje dozwolone.Uwagi: Na początek proponuję dać 1/2 łyżeczki chili i spróbować ...lepiej dodawać, ująć nie da rady. Jeśli zetrzemy jabłka przed "prażeniem" z cebulą, nie trzeba dodawać wody, trzeba tylko użyć podkladki i dać mały płomień pod naczyniem.
zomar1