Antybiotyki – odtrucie po kuracji
• 50 g kłącza perzu, 50 g korzenia łopianu, 50 g ziela nawłoci, 50 g rdestu ptasiego, 50 g owocu bzu czarnego, 50 g kory wierzby, 50 g liścia brzozy. Zioła dokładnie wymieszać. Przyrządzać 1 łyżkę mieszanki zaparzając w 1 szklance wody. Pić 2 razy dziennie po szklance. Przed użyciem antybiotyku zjadać 1 łyżeczkę mielonego siemienia lnianego. W ciągu dnia (gdy bierzemy antybiotyki) zjadać 2 rozgotowane cebule z dodatkiem zmielonego kminku z majerankiem – jest to osłona wątroby przed uszkodzeniem.
Awitaminoza
• 4 średnie ziemniaki (wydłubać oczka) skroić bez obierania, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 zgnieciona główka czosnku. Wszystko to gotować w 5 szklankach wody przez 20 minut. Uzyskanym wywarem zrobić lewatywę.
Ból głowy
• Do garnuszka wlać 1/2 szklanki octu jabłkowego i 1/2 szklanki przegotowanej wody. Wymieszać i postawić na małym ogniu. Kiedy roztwór się zagotuje, garnuszek zdjąć i zrobić inhalację. Wdychać parę powoli 75 razy. Jeśli ból całkowicie nie zniknie, to na pewno przynajmniej osłabnie.
• Włożyć nogi do gorącej wody na głębokość 10 cm. Trzymając nogi w gorącej wodzie, wypić szklankę słodkiej, mocnej herbaty (2 łyżeczki cukru lub miodu) lub mięty z dodatkiem 2 łyżeczek cukru.
• Włożyć do obu uszu waciki nasączone świeżym sokiem z buraków lub cebuli.
• Pić po 1/2 szklanki podgrzanego soku z surowych ziemniaków albo po 14 szklanki podgrzanego soku z cebuli.
• Poklepać się po potylicy po 100 razy na przemian prawą i lewą reką. Zwykle ból ustępuje.
• Sprawdzić, przez którą dziurkę od nosa łatwiej oddychać. Jeśli trudniej oddychać np. przez lewą dziurkę, włożyć w prawą wacik (lub zatkać ją palcem) i oddychać lewą. Po 15-20 minutach ból powinien minąć.
• Mocno, w ciągu 3-5 minut, masować poszczypując płatki obu uszu.
• Skroić z cytryny skórkę o wielkości 5 zł, oczyścić z białego miąższu i wilgotną stroną przyłożyć do powiek. Trzymać przyciskając mocno 5-7 minut. Miejsce pod skórką zacznie swędzić i troszkę „piec”. Ból głowy zniknie.
Bóle spowodowane odkładaniem się soli
• Żytnią mąkę sparzyć wrzątkiem i zmieszać z gotowanymi ziemniakami w proporcji 1:1 (do uzyskania jednolitej masy). Chore miejsce smarować olejem roślinnym i dobrze masować. Z przygotowanej masy zrobić cienki „placek” wielkości chorego miejsca, tak by całkowicie je zakryć. Skórę posmarować terpentyną i położyć placek na chore miejsce. Należy ciepło się przykryć i trzymać placek najdłużej jak można. Kurację najlepiej zrobić na noc.
• 3 cytryny ze skórką i 150 g obranego czosnku przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa, zalać na dobę 1/2 litrem przegotowanej wody, przecedzić, odcisnąć masę, przelać do szklanego naczynia ze szczelnym zamknięciem. Pić codziennie rano przed śniadaniem po 50 g.
Ból ucha, stan zapalny ucha
• Zmiażdżoną główkę czosnku zawijamy w gazę i wkładamy do szklanki wypełnionej do 3/4 olejem jadalnym. Lekko podgrzewamy i ciepłym tamponem smarujemy wnętrze i zewnętrzne okolice ucha.
Ból zęba
• W wydrążeniu zęba (w dziurce) umieścić tampon z waty nasączony sokiem z cebuli.
Częste krwotoki z nosa
• Pić codziennie 2 łyżeczki octu jabłkowego na szklankę ciepłej, przegotowanej wody.
Glisty (pasożyty jelitowe)
• 1 cebulę rozdrobnić i zalać 1 szklanką wrzątku. Odstawić na 12 godzin. Przecedzić i pić po 1/2 szklanki dziennie przez 5-7 dni.
• Zjeść na czczo 200 g pestek dyni.
• W szklance mleka na maleńkim ogniu zagotować 10 oczyszczonych ząbków czosnku. Poczekać aż mleko ostygnie, przecedzić i wypić. Pół godziny po wypiciu mleka użyć środek przeczyszczający. Po 3 godzinach zrobić lewatywę z 200 ml ciepłej wody.
• Pić sok z surowej marchwi do 1/2 litra dziennie.
• 200 ml buteleczkę napełnić do połowy drobno pokrojoną cebulą i uzupełnić do pełna wódką. Odstawić w ciepłe miejsce na 12-14 dni. Odcedzić. Używać po 1 łyżce 3 razy dziennie przed jedzeniem.
• Pić na czczo po 1 szklance soku z miąższu dyni. Efektywne i nieszkodliwe w stosunku do dzieci.
• 3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku włożyć do szklanki gorącej wody lub mleka. Macerować przez noc. Rano wypić na czczo. Stosować przez 3 tygodnie.
• Przez 3 kolejne dni popijać 1 szklankę soku ze świeżej kapusty (dzieci 20-30 g dziennie).
Gronkowiec złocisty
• Zapalić kilka brzozowych polan (najlepiej zmoczonych przez deszcz) i posiedzieć przy takim ognisku. Dym ma przeniknąć do dróg oddechowych i dostawać się do oczu. Koniecznie wytrzymać. Jeśli dym szczypie w oczy, można je przetrzeć rękoma, którymi przerzucaliśmy drwa przy ognisku. Już następnego dnia gronkowiec powinien przestać nas niepokoić. Jeśli całkiem nie zniknął należy powtórzyć zabieg.
Halluksy
• Zmieszać jodynę z amoniakiem w proporcji 1:1. Mieszankę nanosić na halluksy cienką warstwą wieczorem przez 2 tygodnie. Następnie zrobić przerwę 2 tygodnie przerwy i ponowić kurację. Smarować do całkowitego zniknięcia.
Kontuzja
• Przyłożyć na obolałe miejsce krążek z surowego ziemniaka.
Likwidacja zmarszczek i plam na twarzy
• 100 g korzenia pietruszki drobno posiekać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i gotować 15 minut. Studzić w temperaturze pokojowej 20 minut. Odcedzić, wlać do słoika i dodać 1 łyżkę soku z cytryny, jeszcze raz wymieszać i odstawić w ciemne miejsce. Przecierać twarz płynem rano i wieczorem.
Nadmierna potliwość nóg
Przykry zapach potu jest wprost proporcjonalny do ilości spożywanego mięsa i słodyczy. W pierwszym rzędzie należy je ograniczyć.
• Rozgnieść świeże liście brzozowe i wsunąć między palce. Założyć skarpetki i chodzić przez 2-3 godziny lub więcej.
• Nasypać do skarpetek drobno zmielonej kory dębowej, skarpetki założyć na nogi. Zabieg wykonać na noc. Rano umyć nogi ciepłą wodą i dobrze wytrzeć. Powtórzyć 7 razy co drugi dzień.
• Nasypać do skarpetek kwasu bornego w proszku, skarpetki założyć na nogi. Zabieg wykonać na noc. Rano umyć nogi zimną wodą i dobrze wytrzeć. Powtórzyć 7 razy co drugi dzień.
• Przez 90 dni rano i wieczorem podstawiać nogi pod strumień zimnej wody na 5-10 sekund.
Nocna potliwość
• Przed snem należy przetrzeć skórę octem jabłkowym.
Oparzenia
• 6 żółtek i 6 łyżek świeżego oleju roślinnego rozmieszać i ubijać do konsystencji majonezu. Namoczyć w mieszance bandaż i obandażować nim oparzone miejsce.
• Przy pomocy gazy zwilżyć poparzoną powierzchnię skóry octem jabłkowym, który uśmierza ból i zapobiega tworzeniu się blizn.
• Na oparzone miejsce przykładać drobno startą marchew.
• Rozmieszać żółtko jaja z 1 łyżką masła śmietankowego. Otrzymaną mieszaninę podobną do majonezu, nałożyć na gazę i zrobić opatrunek oparzonego miejsca. Ból ustąpi i nie będzie blizn po oparzeniu.
• Oparzone miejsce natychmiast opłukać strumieniem zimnej wody i posypać obficie sodką.
• W razie oparzenia gardła należy płukać je 1 łyżką oleju, który następnie połknąć.
• Jak najszybciej przyłożyć dobrze zmiażdżone liście kapusty.
• Przy oparzeniu gardła 1/2 szklanki wody zmieszać z 2 surowymi białkami kurzymi i płukać gardło, następnie mieszaninę połknąć.
Opuchlizna (obrzęki)
• 2 średnie cebule wieczorem pokroić na cienkie plasterki i posypać 1 łyżką cukru. Odstawić na noc, by cebula pusciła sok. Rano sok odcisnąć. Stosować 2 łyżki na dzień.
• Pić po 1/2 szklanki soku z dyni na dobę.
• 4 łyżeczki nasion pietruszki zalać 1/2 szklanki wrzątku, odstawić na 8-10 godzin. Używać 1 po łyżce 3-4 razy dziennie na 30 minut przed jedzeniem.
Obrzęki nóg
• Na wiadro zimnej wody wsypać worek(?) soli kamiennej. Rozpuścić sól w wodzie i namoczyć w roztworze ręcznik. Odciśnięty ręcznik położyć na krzyż w okolicach nerek. Zabieg powtórzyć 10 razy. W wyniku zabiegów rozpoczyna się silne wydzielanie moczu a obrzęki znikają.
• Skroić skórkę z białej rzepy, drobno pokroić i zalać wrzątkiem ( na 1 szklankę skórki – 3 szklanki wrzątku). Garnek szczelnie zamknąć i wstawić na 4 godziny do piekarnika, uważając by nie doprowadzić do wrzenia. Przecedzić i pić po 1 filiżance dziennie.
• Garść fasoli wysuszyć, roztłuc na proszek i wsypać do 400 ml czerwonego wina. Odstawić na 3 doby. Przyjmować po 2 łyżki 3 razy dziennie. Przed użyciem wstrząsnąć.
• 2 łyżki liści czarnej porzeczki zaparzyć 1 szklanką wrzątku, gotować na małym ogniu 10 minut. Odstawić na 1 godzinę. Ostudzić i wypić. Pić przez 1 miesiąc.
Ostrogi
• Kurze jajko, 25 g esencji octowej i 25 g terpentyny dobrze zmieszać i odstawić na 10 dni w zamkniętym szklanym naczyniu, od czasu do czasu mieszając. Chore miejsce smarować mieszanką kilka razy dziennie.
Owsiki
• 10 g czosnku zmiażdżyć i zalać 1 szklanką wrzątku. Ostudzić i przecedzić, zrobić lewatywę.
Pozbywanie się piegów
• Pocierać piegi sokiem z cebuli z dodatkiem octu.
Szum w uszach
• Umieścić w uchu watkę nasączoną sokiem z cebuli.
Tybetańskie recepty odmładzające
• Żeby nasza twarz zawsze wyglądała świeżo, pod oczami nie było zmarszczek – należy pić jedną szklankę kefiru lub zsiadłego mleka na czczo.
• Białka oczu, żeby były czyste i białe, a oczy miały aksamitny blask należy pić codziennie 50 g soku z korzenia pietruszki.
• Żeby utrzymać wzrok w należytej kondycji należy codziennie przez 3 minuty masować palce wskazujące obu rąk.
Usuwanie włosów z twarzy
• Smarować owłosione miejsca na twarzy sokiem z zielonego, przekrojonego orzecha włoskiego.
• Skorupki z orzechów włoskich spalić na popiół. Popiół zmieszać z wodą do otrzymania papki, którą smarować owłosione miejsca.
• 40 g nasion pokrzywy zalać 100 g oleju rzepakowego w szklanym naczyniu. Odstawić na 14 dni. Odcedzić, wlać do słoiczka i dobrze zakryć. Smarować zawiesiną owłosione miejsca.
Utykanie spowodowane silnym urazem
• Ubić 1 żółtko z dodatkiem 1 łyżeczki miodu i 1 łyżeczki octu jabłkowego. Dobrze wymieszać i wcierać w chore miejsce.
Zapalenie „korzonków”
• Do chorych miejsc przyczepić liście chrzanu na kilka dni (aż do całkowitego wyleczenia). Liście można codziennie zmieniać.
Zapobieganie zmarszczkom na twarzy
• 1 żółtko, 1 łyżka gliceryny, 1 łyżka miodu. Wymieszać i nakładać maseczkę na twarz rano i wieczorem na 10-15 minut.
• Do szklanego naczynia włożyć 100 g miodu i startą 1 całą cytrynę. Dobrze wymieszać i nakładać maseczkę na twarz na 10-15 minut.
• W szklanym naczyniu wymieszać 100 g miodu i 100 g podgrzanej wódki. Nakładać lekko podgrzane na twarz na 15 minut. Ukrywać przed mężem, bo bardzo smaczne .
• Pęczek natki pietruszki gotować w 1/2 litrze wody przez 30 minut. Studzić przez 30 minut w temperaturze pokojowej. Odcedzić, wlać do słoika, zamknąć pokrywką i odstawić w ciemne miejsce na 2 dni. Nacierać twarz płynem rano i wieczorem. Nie zmywać.
Maldinka