Tort makowy
Ciasto 40 dkg maku 10 jajek 3 łyżki kaszy manny40 dkg cukru pudru Łyżka płynnego miodu naturalnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Aromat waniliowy i ew.parę kropli migdałowego lub pomarańczowego
Masa kawowa 3- 4 jajka 15 dkg cukru 1,5 kostki masła śmietankowego (nie mixu!) 0,5kostki margaryny np.Palmy kawa rozpuszczalnakieliszek spirytusu (ok.50ml)
Poncz
1 szkl. mocnej herbaty z cukrem
sok cytryny
można dodać pół kieliszka wódki
Do dekoracji
Siekane włoskie orzechy
Sposób wykonania
Ciasto
Mak zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę, odsączyć na sicie i zemleć ze trzy razy. Włączyć piekarnik, żeby był ciepły na zakończenie przygotowywania ciasta Żółtka utrzeć z cukrem . Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli. Na utarte żółtka wykładać po trochu warstwami mak, pianę z białek, miód, kaszę mannę, uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromaty Lekko przemieszać łyżką, wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy i upiec.
Masa kawowaKawę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, dosłownie w jednej-dwóch łyżeczkach, wystudzić Jajka wbić do garnka, dodać cukier . Garnek wstawić do większego garnka napełnionego ciepłą wodą i postawić na kuchence. Podgrzewać ciągle mieszając, najlepiej mikserem. Trwa to długo, ale opłaca się... Gdy masa bardzo zgęstnieje, garnek przykryć i wystudzić. Utrzeć masło z margaryną, dodając bardzo powoli jajka i kawę. Na końcu stopniowo wlewać spirytus, ostrożnie, żeby masa się nie zwarzyła
Tort przekroić na 3 części. Nasączyć ponczem . Przełożyć kremem, posmarować boki i wierzch. Posypać wierzch tortu oraz boki siekanymi orzechami .
Kosta64