TORT JAGODOWY
Składniki:• budyń waniliowy dwie sztuki ugotowane w 700 ml mleka • masło 1 kostka • cukier 1/2-3/4 szklanki • jagody 1 szklanka• galaretka o smaku owoców leśnych 2 sztuki
Ciasto:• margaryna 1/2 kostki• jajka 2 sztuki• mąka 3/4 szklanki• kakao 2 łyżki• cukier puder 3/4 szklanki• proszek do pieczenia• woda 2 łyżki Sposób przyrządzenia:Margarynę, cukier, kakao, wodę rozpuszczamy w garnku na ogniu - musi powstać jednolita masa. Do reszty dodajemy mąkę, proszek, żółtka i ubitą pianę z białek. Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut w tempo 190'C. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Budyń studzimy. Margarynę albo masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce budyń i dalej ucieramy. Odkładamy 5 łyżek masy. Odkładamy dwie łyżki jagód a resztę wrzucamy do pozostałej masy waniliowej. Dokładnie mieszamy. Na blat czekoladowy wykładamy masę z jagodami i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch dajemy odłożoną masę bez owoców i posypujemy jagodami. Całość zalewamy tężejącą galaretką (rozpuszczamy w 750 ml wody).
megr0