Gulasz z maślaków.doc

(46 KB) Pobierz
Gulasz z maślaków

Gulasz z maślaków



Składniki:

1 kg maślaków, 2 cebule, 2 łyżki masła lub margaryny, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sok z cytryny, ½ szklanki bulionu,

pieprz, sól.

Przygotowanie:

Maślaki przebrać, odrzucić wszystkie uszkodzone, oczyścić, szybko umyć, żeby nie nasiąkły wodą, starannie osączyć, odciąć trzony, większe pokroić. Cebule obrać, pokroić, zeszklić na 1 łyżce masła lub margaryny, dodać pokrojone grzyby, posolić, przykryć, dusić ok. 40 min. Na patelni lekko zrumienić mąkę, zestawić, dodać pozostałe masło, zalać bulionem, dokładnie wymieszać. Dodać do grzybów, doprowadzić do wrzenia, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin