Borowikowa zupa-krem z kasztanami .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI

 

600 g świeżych borowików

 

600 ml wywaru z kurczaka

 

3 łyżki chudego mleka w proszku

 

300 g obranych kasztanów jadalnych (świeżych lub mrożonych)

 

30 g wyłuskanych orzechów laskowych (dowolnie)

 

2 szalotki

 

1 łyżka oleju słonecznikowego

 

1 łyżka posiekanej trybuli

 

4 łyżeczki oleju z orzechów laskowych

 

sól i mielony pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

 

1. Wywar wlać do garnka. Wsypać mleko i, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Włożyć kasztany, doprawić solą oraz pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Rozgrzać teflonową patelnię, wsypać orzechy i prażyć, aż się lekko zrumienią.

 

2. Borowiki umyć i pokroić na plasterki. Szalotki obrać, pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć szalotki i smażyć na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie zwiększyć ogień i włożyć borowiki. Ciągle mieszając, smażyć przez 2–3 minuty, aż się zrumienią.

 

3. Odłożyć 2–3 ugotowane kasztany. Pozostałe pokroić na grube kawałki, dodać wywar oraz 1/2 usmażonych borowików i miksować przez 2–3 minuty, aż do uzyskania gładkiego kremu. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

 

4. Zupę podgrzać i wlać do ogrzanych miseczek. Do każdej z nich włożyć odłożone borowiki i kasztany. Posypać orzechami oraz posiekaną trybulą. Polać olejem i zaraz podawać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin