DIETA GR A - IRENA.doc

(41 KB) Pobierz
DIETA STOSOWANA OD 30

POSIŁEK GODZ. 8

50g płatków owsianych, mały jogurt naturalny 0%, można dodać słodzik i kilka truskawek lub innych owoców                        

lub

2 kromki chleba (orkiszowy, pełnoziarnisty, żytni, sojowy) – można posmarować lekko masłem

2 jajka (jajecznica lub gotowane)

lub

Omlet (50g płatków owsianych, 3 jajka, 1 pomidor, vegeta)

lub

Omlet (50g płatków owsianych, 3 jajka, 1 brzoskwinia, cynamon, słodzik)       

 

POSIŁEK GODZ. 11                                              

50g ryżu brązowego (pełnoziarnisty)

100g chudej ryby (tuńczyk, pstrąg, tilapia, dorsz, mintaj, panga)                                                      

100g gotowanych warzyw      

lub

50g kaszy gryczanej

100g mięsa (kurczak, indyk)                                                        

100g gotowanych warzyw                       

lub

50g makaronu razowego

100g chudego białego sera (można dodać kilka rodzynek)

 

POSIŁEK GODZ. 14

200g chudego twarogu z warzywami (np. rzodkiewka, papryka, świeże zioła)

lub

150g mięsa (kurczak, indyk)

100g surowych warzyw

lub

150g chudej ryby (tuńczyk, pstrąg, tilapia, dorsz, mintaj, panga)                                                      

100g surowych warzyw      

 

POSIŁEK GODZ. 17

Warzywa faszerowane mielonym mięsem z indyka lub kurczaka około (250g)                     

lub

150g chudej ryby (tuńczyk, pstrąg, tilapia, dorsz, mintaj, panga)                                                      

100g gotowanych warzyw      

lub

150g mięsa (kurczak, indyk)                                                        

100g gotowanych warzyw                 

 

                                                                                                                                 

POSIŁEK GODZ. 20

Sałatka grecka -  50g sera feta light, pomidor 50g, ogórek konserwowy 50g, kilka listków sałaty, 50g papryki, 7-8 oliwek, doprawić sokiem z cytryny i olejem lnianym (1 łyżka) lub sos knorr (2 łyżki)

lub

sałatka z tuńczyka – tuńczyk z puszki w sosie własnym 100g, 1 jajko na twardo, pomidor 50g, kilka listków sałaty, rukola, doprawić sokiem z cytryny i olejem lnianym (1 łyżka) lub sos knorr (2 łyżki)

lub

sałatka z szynką – chuda szynka 100g, 1 jajko na twardo, pomidor 50g, ogórek konserwowy 50g, kilka listków sałaty, rukola, doprawić sokiem z cytryny i olejem lnianym (1 łyżka) lub sos knorr (2 łyżki)

 

 

NAPOJE:

Woda niegazowana okało 3 – 4 litry

Kawa z chudym mlekiem, herbata

Słodzimy tylko słodzikiem

 

UWAGI:

Waga ryżu, kaszy i makaronu jest podana przed gotowaniem. Gotujemy bez soli.

Waga mięsa i ryb podana jest po ugotowaniu lub pieczeniu.

Mięso i ryby mogą być pieczone na grillu lub w piekarniku, gotowane, duszone na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu. Doprawiamy cytryną, vegetą lub ziołami.

Warzywa mogą być dowolne oprócz gotowanej marchewki i kukurydzy.

Do sałatki z surowych warzyw można dodać sos knorr (olej+woda) np.włoski

Zamiast oleju lnianego może być olej z pestek winogron. Olejem polewamy jedzenie bezpośrednio przed spożyciem.

 

Koniecznie trzeba dodać jakiś zestaw witamin np. centrum, body max

 

Faszerowane warzywa:

500g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka, fix do kotletów np. Knorr, dowolne warzywa np. papryka, bakłażan, cukinia, pomidor

 

Mięso (nie kupować gotowego w paczkach) połączyć z fixem. Warzywa wydrążyć i nadziać farszem. Piec w piekarniku około 45 minut. Najlepiej w rękawie do pieczenia.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin