Sosy.pdf
(
408 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - sosy-przepisy.doc
Beszamel
12 dag mas a
2 dag m ki
0,25 l mietanki
4 ó tka
bulion
Sposób wykonania :
Na Mazowszu jest zwany "królem sosów".
wiartk m odego mas a przesma y z y k m ki, rozprowadzi dwoma y kami
bulionu i dolewa po trosze szklank m odej mietanki, przegotowanej poprzednio.
Gotowa d ugo do g sto ci i pilnuj c, aby si nie przypali o.
Gdy ostygnie, zaprawi czterema ó tkami, rozbitymi z y k mietany.
Takim beszamelem polewa si indyka.
Doskona odmian jest do ciel ciny lub sztuki mi sa.
Mo na utrze i korzonek chrzanu, oparzy , wycisn sok z chrzanu i zmiesza ten e sok
z beszamelem, od razu zg stnieje.
Czerwony sos pikantny
3/4 szklanki posiekanych, obranych pomidorów z puszki
sok z 1/2 cytryny
ma a cebula bardzo drobno pokrojona w kostk
2 y ki drobno posiekanego selera naciowego
1 y ka posiekanej natki pietruszki
1 y ka chrzanu
1 y ka sosu Worcestershire
1 y ka sosu Tabasco
cukier
1 y ka koncentratu pomidorowego
sól, wie o mielony pieprz
Sposób wykonania :
Wszystkie sk adniki wymiesza , sch odzi .
Podawa jako Dip do krewetek rozmro onych i pieczonych.
1
Posoli , rozcieraj c ci gle w rondlu kopystk .
1 wie y ogórek (15 dag)
Dip ogórkowy tzatziki (Grecja)
1 g sty jogurt naturalny
Sposób wykonania :
Ogórek umy , obra , zetrze na tarce do jarzyn i odcisn sok.
Serki wymiesza z jogurtem, ogórkiem, czosnkiem, oliw i koperkiem.
Doprawi sol i pieprzem.
Podawa sch odzony.
Kaparowy sos majonezowy
3/4 szklanki majonezu
1 y ka musztardy dijo skiej
1 y ka posiekanych ogórków marynowanych
2 y ki posiekanych kaparów
1 y ka posiekanej natki pietruszki
1 y ka posiekanego szczypiorku
sok z cytryny
szczypta cukru
utarty z bek czosnku
sól, wie o zmielony pieprz
Sposób wykonania :
Wszystkie sk adniki wymiesza i sch odzi .
Podawa jako dip do krewetek rozmro onych i pieczonych.
Ostry sos do chipsów (Meksyk)
2 awokado
150 ml naturalnego jogurtu
2 y ki oliwy
2
2 serki homogenizowane
2 z bki czosnku
2 y ki oliwy
2 y ki koperku
sól
bia y pieprz
Czosnek obra i przecisn przez prask .
Awokado obra , usun pestki, mi sz zmiksowa z jogurtem, oliw i sokiem.
1/2 p czka natki
czerwona papryka
czerwona cebula
sól, pieprz cayenne
Sposób wykonania :
Doda posiekan natk oraz papryk i cebul pokrojon w drobn kostk .
Gotowy sos mocno przyprawi do smaku sol oraz pieprzem cayenne.
Paprykowy dip (Meksyk)
4 du e zielone papryki
3 pomidory
3 czerwone cebule
1/2 p czka natki
z bek czosnku
y ka soku z cytryny
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Str ki papryki op uka , u o y na blasze, wstawi do gor cego piekarnika na 5 minut.
Czosnek obra , przecisn przez prask .
Natk op uka , posieka .
3/4 pokrojonej papryki zmiksowa na jednolit
mas z oliw i natk , czosnkiem i sokiem
z cytryny.
Dip przyprawi do smaku sol i pieprzem.
Pomidory pola wrz tkiem, obra .
Cebule obra .
Pomidory, cebul i pozosta papryk pokroi w niewielk kostk , wymiesza z dipem.
Podawa z tortillami lub du ymi chipsami.
Sos agrestowy do ciel ciny
25 dag zielonego agrestu
2 dag mas a
3 dag cukru
szczaw
3
y ka soku z cytryny
Ostudzi , obra ze skórki, oczy ci z pestek, pokroi w wiartki.
Agrest wyp uka , doda mas o i dusi pod przykryciem, dolewaj c po trochu wody, a
powstanie g sta masa.
Sposób wykonania :
Sos bearnaise
2 y ki estragonu ( wie ego)
3 y ki octu winnego
1/2 fili anki mas a w ma ych porcjach
2 ó tka
y ka wody
sok z cytryny
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Estragon, ocet, ó tka oraz wod wymieszaj.
Wszystko delikatnie podgrzej.
Kiedy jaja si zetn dodawaj po trochu mas o, stale mieszaj c.
Na ko cu dosmacz sokiem z cytryny, sol i pieprzem.
Sos bia y zwyczajny do mi s i ryb
2 dag mas a
1 dag m ki
0,125 l wywaru z mi sa lub ryb
3 dag mietany
Sposób wykonania :
Rozetrze na surowo m k z mas em, rozprowadzi roso em lub wywarem z ryb, doda
mietan , troszk siekanego zielonego koperku, zagotowa i pola potraw .
U ywa si do potrawek bia ych lub do ryb.
4
Przetrze , doda cukier, przyprawi sol i pieprzem.
Chwil gotowa .
Posypa posiekanym szczawiem i szczypiorkiem.
szczypiorek
sól, pieprz
Szczególnie za do karasi.
Zmiesza d em z musztard .
Sos b yskawiczny
y ka d emu porzeczkowego
Podawa do mi s na zimno lub w dlin.
Najlepszy jest d em porzeczkowy,
ale mo e te by urawinowy, borówkowy lub
powid a liwkowe.
Sos brusznicowy
40 g mas a
50 g m ki
0,3 l wody
0,2 l czerwonego wina
2 y ki konfitury z brusznic
sok z cytryny
cukier
sól,
Sposób wykonania :
Z mas a i m ki zrobi jasn zasma k , dola wod i wino, nast pnie doda brusznice i
ugotowa g st sos.
Sos cebulowy podlaski do kotletów baranich
20 dag cebuli
0,125 l mleka
2 dag mas a
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Cebule zala w rondelku wod i ugotowa , a b d zupe nie mi kkie.
Zagotowa mleko i wla do rondelka z cebul , doda y k roztopionego mas a, sól i
5
y ka musztardy
Sposób wykonania :
Posoli do smaku, doda cukier i sok z cytryny.
Wod odcedzi , a cebule pognie na mas .
Plik z chomika:
Szymek68
Inne pliki z tego folderu:
Zupy.pdf
(1655 KB)
Wegerariańska.pdf
(350 KB)
Surowki.pdf
(205 KB)
Sałatki.pdf
(688 KB)
Przetwory.pdf
(752 KB)
Inne foldery tego chomika:
A.Szklarski
Sandemo Margit
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin