Lk_Cukiernia.pdf

(172 KB) Pobierz
Lista kontrolna BRANᅤᄏA PIEKARNICZA
BRANŻA PIEKARNICZA
Lista kontrolna zawiera serię pytań, na które przedsiębiorstwo powinno odpowiedzieć tak lub nie. Wszystkie pytania, na które
przedsiębiorstwo odpowie tak, stanowią problem w środowisku pracy, który należy uwzględnić w planie działania, jaki
przedsiębiorstwo zobowiązane jest przygotować w związku z listą kontrolną.
W związku z listą kontrolną, przedsiębiorstwo jest zobowiązane do:
• udzielenia odpowiedzi na wszystkie pytania z listy kontrolnej;
• skomentowania pytań, na które udzielono odpowiedzi „tak” w planie działania do listy kontrolnej;
• zastanowienia się, jakie mogą być przyczyny problemów w środowisku pracy;
• opracowania rozwiązań problemów w środowisku pracy;
• przedstawienia informacji o osobach odpowiedzialnych za rozwiązanie problemów w środowisku pracy i terminie ich
rozwiązania;
• przedstawienia pisemnej informacji o głównych problemach w miejscu pracy w przedsiębiorstwie, które nie zostały
uwzględnione w liście kontrolnej.
Lista kontrolna
WYPADKI
Tak Nie
1. Czy zdarzają się wypadki, które nie zostają wyjaśnione, co
mogłoby zapobiec ich powtarzaniu się?
2. Czy są pracownicy, którzy nie zostali pouczeni i nie odbyli
szkolenia stażowego?
3. Czy istnieje sprzęt ochronny, który nie jest przedmiotem częstych
kontroli pod kątem uszkodzeń?
4. Czy wszyscy pracownicy mają wystarczająco dużo czasu na
wykonywanie swoich zadań w bezpieczny sposób?
MASZYNY
5. Czy pracownicy mogą przypadkowo uruchomić maszyny?
6. Czy istnieją maszyny z ruchomymi częściami, które nie są
zabezpieczone ekranami, kratami, itd. np. maszyny do zagniatania i
wyrobu ciasta?
7. Czy istnieją maszyny nieposiadające wyłączników awaryjnych?
8. Czy brak jest instrukcji obsługi do maszyn w języku duńskim
zawierających wskazania dotyczące prawidłowego użytkowania,
konserwacji itp.?
9. Czy istnieją maszyny, które nie są konserwowane zgodnie z
instrukcjami producenta?
NARZĘDZIA RĘCZNE I INNE URZĄDZENIA TECHNICZNE
10. Czy pracownicy ostrożnie obchodzą się z ostrymi przedmiotami
lub narzędziami, takimi jak blachy do wypieku ciasta czy noże?
11. Czy brak jest instrukcji obsługi do urządzeń technicznych w
języku duńskim zawierających wskazania dotyczące prawidłowego
użytkowania, konserwacji itp.?
12. Czy istnieją urządzenia techniczne, które nie są konserwowane
zgodnie z instrukcjami producenta?
OBCIĄŻENIA, UPADKI, ITD.
13. Czy mają miejsce sytuacje, podczas których pracownicy
dokonują skrętów lub obrotów ciała w niewłaściwy sposób?
14. Czy dostępny jest sprzęt podnośnikowy dla ciężarów powyżej 11
kg lub wymagający od pracowników niepoprawnego unoszenia,
pchania lub ciągnięcia?
15. Czy występują miejsca, w których pracownicy mogą się
przewrócić lub uderzyć np. o narzędzia, części budynku lub odpady?
16. Czy występują śliskie podłogi lub przejścia np. wskutek
wycieku/rozlania?
74395172.051.png 74395172.055.png 74395172.056.png 74395172.057.png 74395172.001.png 74395172.002.png 74395172.003.png 74395172.004.png 74395172.005.png 74395172.006.png 74395172.007.png 74395172.008.png 74395172.009.png
Tak Nie
INNE ZAGROŻENIA WYPADKAMI
17. Czy istnieje zagrożenie, że pracownicy oparzą się gorącymi
przedmiotami tj. blachy do pieczenia?
SUBSTANCJE CHEMICZNE
18. Czy pracownicy pracują z niebezpiecznymi substancjami
chemicznymi, (np. chemikaliami z pomarańczowymi symbolami
ostrzegawczymi tj. produkty czyszczące) nawet jeśli nie opracowano
instrukcji obowiązujących w miejscu pracy, dostosowanych do
warunków istniejących w przedsiębiorstwie?
19. Czy w pobliżu punktów realizacji procesów roboczych będących
źródłem zanieczyszczeń, np. pyłu mącznego, brak jest
zainstalowanych wyciągów?
20. Czy pracownicy realizują procesy lub działania wywołujące
zanieczyszczenie, w których następuje zanieczyszczenie powietrza,
nawet jeśli procesy te lub działania nie zostały umieszczone w
wydzielonym obszarze np. przy odważaniu i rozprowadzaniu
surowca?
ERGONOMIA
DUŻE OBCIĄŻENIA
21. Czy ciężkie przedmioty lub obciążenia są podnoszone ręcznie np.
worki z mąką, przenoszenie ciasta z koryta do wyrobu ciasta?
22. Czy pracownicy pracują z ciężkimi narzędziami lub przyrządami,
które należy podnosić lub trzymać w czasie pracy?
23. Czy pracownicy w czasie przemieszczania się noszą przy sobie
ciężkie przedmioty lub narzędzia?
24. Czy w ciągu dnia roboczego podnoszonych jest wiele
przedmiotów o wadze ponad 3 kg?
25. Czy występują niebezpieczne sytuacje, gdy kilka osób podnosi
wspólnie ciężary?
26. Czy ciężary podnoszone są w nietypowej pozycji roboczej, np.
daleko od ciała, powyżej wysokości ramion lub poniżej kolan?
POPYCHANIE I CIĄGNIĘCIE CIĘŻARÓW
27. Czy konieczne jest zastosowanie dużej siły do popychania lub
przeciągania urządzeń, takich jak wózki piekarnicze?
28. Czy podłoga jest nierówna, pochyła, miękka, gładka i czy są
stopnie?
29. Czy są obszary gdzie pchanie lub ciągnięcie odbywa się na
ograniczonej przestrzeni?
30. Czy występuje wiele przypadków ruszania, zatrzymywania lub
skręcania podczas pchania lub ciągnięcia ciężarów?
31. Czy urządzenia są awaryjne lub niekonserwowane?
32. Czy kształt urządzeń powoduje nietypową pozycję roboczą?
74395172.010.png 74395172.011.png 74395172.012.png 74395172.013.png 74395172.014.png 74395172.015.png 74395172.016.png 74395172.017.png 74395172.018.png 74395172.019.png 74395172.020.png 74395172.021.png 74395172.022.png 74395172.023.png
Tak Nie
POZYCJA PODCZAS PRACY
33. Czy są osoby, które pracują w niewygodnych pozycjach, np. w
kucki lub z pochylonymi plecami?
34. Czy praca wymaga sięgania na duże odległości?
35. Czy pracownicy pracują w tej samej pozycji przez długi czas?
36. Czy jest dosyć miejsca na stanowisku pracy?
ZIMNO I CIEPŁO
TEMPERATURA
37. Czy temperatura w pomieszczeniu roboczym jest wyższa niż
25°C przy umiarkowanej temperaturze na zewnątrz?
38. Czy występują przeciągi?
39. Czy w ciągu dnia temperatura w pomieszczeniu roboczym
wzrasta o więcej niż 4°C?
40. Czy różnica temperatur na poziomie podłogi i na wysokości
głowy przekracza 4°C?
41. Czy pracownicy są narażeni na silne promieniowanie ciepła np. z
pieców?
42. Czy możliwe jest lepsza izolacja lub zabezpieczenie źródeł
ciepła?
PSYCHOLOGIA ŚRODOWISKA PRACY
NADMIERNE WYMAGANIA
43. Czy pracownicy muszą bardzo szybko wykonywać swoją pracę?
44. Czy pracownicy muszą często wykonywać swoją pracę w
nadgodzinach?
45. Czy często zdarza się, że pracownicy nie wypełniają wszystkich
swoich zadań?
BRAK WPŁYWU
46. Czy pracownicy mają niewielki wpływ na przeważającą część
swojej pracy?
47. Czy pracownicy mają niewielki wpływ na ilość własnej pracy?
48. Czy pracownicy mają niewielki wpływ na sposób wykonywania
pracy?
49. Czy pracownicy mają niewielki wpływ na to, kiedy mogą zrobić
sobie przerwę?
PRACA W ODOSOBNIENIU
50. Czy wszyscy albo niektórzy pracownicy pracują fizycznie w
odosobnieniu?
DŁUGI CZAS PRACY
51. Czy często konieczne jest wykonywanie pracy przez ponad 37
godzin tygodniowo?
PRACA ZMIANOWA
52. Czy są osoby, które pracują głównie poza zwykłymi godzinami
pracy, np. we wczesnych godzinach porannych lub w nocy?
74395172.024.png 74395172.025.png 74395172.026.png 74395172.027.png 74395172.028.png 74395172.029.png 74395172.030.png 74395172.031.png 74395172.032.png 74395172.033.png 74395172.034.png 74395172.035.png 74395172.036.png 74395172.037.png 74395172.038.png 74395172.039.png 74395172.040.png 74395172.041.png 74395172.042.png 74395172.043.png 74395172.044.png 74395172.045.png 74395172.046.png
Tak Nie
NIEOBECNOŚĆ Z POWODU CHOR OBY
53. Czy niektóre warunki środowiska pracy mogą przyczyniać się do
nieobecności z powodu choroby?
54. Czy zmiany środowiska pracy mogłyby przyczyniać się do
ograniczenia nieobecności z powodu choroby?
POZOSTAŁE
Przedsiębiorstwo musi być świadome, iż w niektórych obszarach istnieją szczególne wymagania dotyczące oceny
stanowiska roboczego. Specjalne wymagania, które przedsiębiorstwa powinny uwzględniać w swojej liście
kontrolnej, jeśli stwierdzą ich adekwatność, dotyczą, między innymi, następujących dziedzin:
środowiska pracy kobiet w ciąży;
pracy z ekranem;
czynników biologicznych;
substancji i materiałów rakotwórczych.
Przedsiębiorstwo musi również zwrócić uwagę na następujące aspekty, których nie uwzględniono w liście
kontrolnej:
klimat wewnątrz pomieszczeń;
dzieci i młodociani;
wypadki;
hałas.
74395172.047.png 74395172.048.png 74395172.049.png 74395172.050.png 74395172.052.png 74395172.053.png 74395172.054.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin