Or_Sprzedawca w sklepie osiedlowym.pdf
(
169 KB
)
Pobierz
untitled
OPINIE
Rozdział
5/2.I.5.
5/2.I.5. Ocena ryzyka zawodowego sprzedawcy
w sklepie osiedlowym (do 300 m
2
)
5/2.I.5. Ocena ryzyka zawodowego sprzedawcy w sklepie osiedlowym
Spis treœci
1. Opis stanowiska pracy ....................... 1
2. Zakres obowi¹zków sprzedawcy ............... 2
3. Organizacja pracy ........................... 2
4. Wymagane kwalifikacje....................... 3
5. Identyfikacja zagro¿eñ ....................... 3
6. Stosowane œrodki profilaktyczne ............... 6
7. Statystyka wypadków na stanowisku pracy
za ostatnie 5 lat ............................ 6
8. Karta oceny ryzyka zawodowego............... 7
1. Opis stanowiska pracy
Miejscem pracy sprzedawcy jest sklep samoobs³ugowy z wydzielonymi stoiskami:
piekarniczym,
nabia³owym,
miêsno-wêdliniarskim,
cukierniczo-alkoholowym,
warzywno-owocowym,
drobnej chemii gospodarczej.
Sklep jest wyposa¿ony w instalacjê centralnego ogrzewania i wentylacjê naturaln¹.
Na zapleczu, w pomieszczeniu, gdzie znajduje siê podrêczny magazynek towarów
spo¿ywczych (wêdliny, nabia³, warzywa i owoce), zamontowano klimatyzacjê.
W czêœci dostêpnej dla klientów oraz na zapleczu zapewniono oœwietlenie miesza-
ne – œwiat³em dziennym i sztucznym.
Na zapleczu oprócz pomieszczeñ przeznaczonych na magazynowanie towarów,
zlokalizowano tak¿e szatniê i toaletê dla personelu.
Sklep
wyposa¿ony jest
w:
lady, rega³y i szafy ch³odnicze,
zamra¿arki,
mechaniczn¹ krajalnicê wêdlin,
wagi elektroniczne do 15 kg,
kasê fiskaln¹.
Środowisko
pracy
Sprzedawca
w codziennej pracy
u¿ywa
:
mechanicznej krajalnicy, no¿y i tasaków,
ostrza³ki elektrycznej do no¿y oraz
wózków dwuko³owych do przewozu towarów.
Narzędzia
W œrodowisku pracy
nie wystêpuj¹ przekroczenia najwy¿szych dopuszczalnych
stê¿eñ
(NDS) i
najwy¿szych dopuszczalnych natê¿eñ
(NDN) czynników szkodli-
wych i niebezpiecznych.
Czynniki
szkodliwe
i uciążliwe
styczeń 2008
1
Rozdzia³ 5/2.I.5.
Les³aw Zieliñski
5. Ryzyko zawodowe
styczeñ 2008
OPINIE
5. Ryzyko zawodowe
Rozdział
5/2.I.5.
Podczas pracy w okresie jesienno-zimowym zdarzaj¹ siê przeci¹gi i spadki tempe-
ratury w pomieszczeniu sprzeda¿y poni¿ej +14°C.
Niekorzystnymi czynnikami œrodowiska pracy, które sprzyjaj¹ tak¿e mo¿liwoœci
pope³nienia b³êdu
s¹, m.in.:
poœpiech narzucony przez klientów lub dostawców,
napiêcie psychiczne zawi¹zane z kontaktem z klientami,
odpowiedzialnoœæ za gotówkê,
odpowiedzialnoœæ za prawid³owe przyjêcie towaru od dostawcy.
2. Zakres obowi¹zków sprzedawcy
Zadania
Praca sprzedawcy polega na:
odbiorze dostarczonych towarów (do obowi¹zków pracownika nie nale¿y po-
moc przy roz³adunku towaru z samochodu);
przenoszeniu towarów do magazynku (na wózkach) i jego u³o¿enie na pó³kach
w magazynku;
przemieszczaniu towaru dalej na stoiska, w zale¿noœci od potrzeb wynika-
j¹cych ze sprzeda¿y;
uk³adaniu towarów:
na rega³ach sklepowych,
w zamra¿arkach, ladach i szafach ch³odniczych;
przygotowywaniu towaru do sprzeda¿y (w zale¿noœci od aktualnych potrzeb
pracownik zajmuje siê krojeniem, porcjowaniem i pakowaniem);
wa¿eniu;
obs³udze kasy fiskalnej;
pomocy klientom przy pakowaniu zakupionych towarów, a tak¿e
udzielaniu niezbêdnych wyjaœnieñ i informacji klientom.
Ciê¿ar przenoszonych towarów
nie przekracza 20 kg.
Do obowi¹zków sprzedawcy nale¿y równie¿:
ostrzenie wykorzystywanych no¿y,
metkowanie towarów,
okresowe czyszczenie pó³ek, lad i zamra¿arek oraz
utrzymanie porz¹dku w sklepie (dotyczy to tak¿e magazynku towarów).
Ostrzeniem krajalnicy zajmuje siê pracownik firmy zewnêtrznej.
3. Organizacja pracy
Praca odbywa siê
na dwie zmiany dzienne
. Pierwsza zmiana rozpoczyna siê o go-
dzinie 6
00
i trwa do godziny 14
00
. Zmiana druga to godziny od 14
00
do 22
00
. Sklep jest
otwarty przez
6 dni w tygodniu
.
Na ka¿dej zmianie pracuj¹
cztery osoby
, wykonuj¹ce zamiennie wszystkie opisane
wy¿ej czynnoœci nale¿¹ce do obowi¹zków sprzedawcy.
2
styczeń 2008
5/2.I.5. Ocena ryzyka zawodowego sprzedawcy w sklepie osiedlowym
OPINIE
Rozdział
5/2.I.5.
Sprzedawca odpowiada
za:
prawid³owe przyjêcie towaru (zgodnoœæ iloœciowa, wagowa i jakoœciowa z do-
kumentami),
w³aœciwe rozlokowanie towarów w magazynie i roz³o¿enie przeznaczonych
do sprzeda¿y produktów na rega³ach i pó³kach sklepowych,
odpowiednie konfekcjonowanie towarów przed sprzeda¿¹,
metkowanie towarów i opisanie informacji o nazwie, cenie, itp. na pó³kach,
stan towarów,
gotówkê w kasie oraz
³ad i porz¹dek w sklepie.
Nadzór nad organizacj¹ prac, eksploatacj¹ urz¹dzeñ i prac¹ sprzedawców sprawu-
je kierownik sklepu.
Zakres odpo-
wiedzialności
4. Wymagane kwalifikacje
Od pracownika wymaga siê:
minimum wykszta³cenia zawodowego oraz
odpowiedniego stanu zdrowia potwierdzanego badaniami lekarskimi.
Wymagane kwalifikacje zawodowe
okreœla kierownictwo firmy
. O stanie zdrowia
orzeka lekarz
– zgodnie z rozporz¹dzeniem MZiOS z 30.5.1996 r. sprawie przepro-
wadzania badañ lekarskich pracowników, zakresu profilaktycznej opieki zdrowot-
nej nad pracownikami oraz orzeczeñ lekarskich wydawanych do celów przewi-
dzianych w Kodeksie pracy (Dz.U. Nr 69, poz. 332, ze zm.).
5. Identyfikacja zagro¿eñ
Lp. Zagro¿enie lub czynnik
niebezpieczny,
szkodliwy, uci¹¿liwy
ród³o zagro¿enia
Mo¿liwe skutki
1
2
3
4
1. Przeci¹¿enie uk³adu
ruchu.
Towary podnoszone,
przenoszone, ustawiane.
Urazy stawów i œciêgien
(zw³aszcza naci¹gniêcia
i zwichniêcia), d³ugotrwa-
³e dolegliwoœci uk³adu
miêœniowo-szkieletowego.
2. Wymuszona pozycja
cia³a.
Szczególnie wysokie za-
gro¿enie w trakcie wyko-
nywania pracy w boksie
kasowym, wynikaj¹ce
z niewielkiej przestrzeni
stanowiska, która:
• ogranicza swobodê ru-
chu,
• wymusza przyjmowanie
okreœlonej pozycji cia³a.
D³ugotrwa³e dolegliwoœci
uk³adu miêœniowo-szkie-
letowego, schorzenia
o charakterze zwyrodnie-
niowym.
styczeń 2008
3
OPINIE
5. Ryzyko zawodowe
Rozdział
5/2.I.5.
1
2
3
4
3. Uderzenie spadaj¹cymi
przedmiotami.
Nieprawid³owo ustawiane
b¹dŸ przenoszone towary.
Brak nale¿ytej uwagi. Do
wypadków dochodzi naj-
czêœciej w magazynie na
zapleczu.
St³uczenia cia³a (tak¿e
z³amania), szczególnie
koñczyn.
4. Upadek, potkniêcie,
poœlizgniêcie na tej samej
p³aszczyŸnie.
Œliska, zabrudzona, za-
œmiecona posadzka.
W czasie opadów tak¿e
b³oto przy wejœciach do
pomieszczeñ sklepowych.
Ubytki nawierzchni.
Zastawione towarami
przejœcia.
Urazy g³ównie koñczyn
(najczêœciej z³amania
i zwichniêcia), ale tak¿e
pot³uczenia cia³a (w tym
najgroŸniejsze st³uczenia
g³owy).
5. Upadek na ni¿szy poziom
(z wysokoœci do 1 m).
Brak, uszkodzony lub
niew³aœciwy sprzêt, ewen-
tualnie sprzêt Ÿle wyko-
rzystywany do pracy na
wysokoœci do 1 m.
Zabrudzone schody.
Z³amania, zwichniêcia,
st³uczenia, otarcia, a na-
wet kalectwo.
6. Uderzenie o nieruchome
elementy wyposa¿enia
sklepu.
Wyposa¿enie sklepu
(lady, szafy, rega³y, itp.),
ograniczone przestrzenie
oraz w¹skie przejœcia
(zw³aszcza w magazyn-
kach na zapleczu).
Ogólne pot³uczenia cia³a,
skaleczenia.
7. Kontakt z ostrymi, szorst-
kimi powierzchniami.
Ostre powierzchnie opa-
kowañ zbiorczych, taœmy
opakowañ, krawêdzie
w zamra¿arkach.
Urazy d³oni – skaleczenia
i otarcia.
8. Kontakt z ostrymi narzê-
dziami.
No¿e, tasaki, tarcza me-
chanicznej krajalnicy,
elektryczna ostrza³ka do
no¿y. W przypadku:
• braku os³on i odpowied-
nich uchwytów,
• pracy têpymi narzêdzia-
mi,
• przy braku nale¿ytej
uwagi i poœpiechu.
Urazy d³oni – skaleczenia,
st³uczenia i przek³ucia,
a w przypadku u¿ywania
krajalnicy mechanicznej
nawet ciê¿kie urazy d³oni.
9. Kontakt z ostrymi przed-
miotami.
Koœci miêsa, kawa³ki
szk³a z uszkodzonych
opakowañ.
Rany d³oni.
10. Kontakt z zimnymi przed-
miotami.
Zimne powierzchnie
towarów i lód w zamra-
¿arkach.
Odmro¿enia d³oni.
4
styczeń 2008
5/2.I.5. Ocena ryzyka zawodowego sprzedawcy w sklepie osiedlowym
OPINIE
Rozdział
5/2.I.5.
1
2
3
4
11. Pr¹d elektryczny o napiê-
ciu do 1 kV.
Instalacja i urz¹dzenia za-
silane energi¹ elektryczn¹.
Poparzenia, st³uczenia
cia³a, w skrajnych przy-
padkach pora¿enie ze
skutkiem œmiertelnym.
12. Po¿ar.
Instalacje elektryczne.
Materia³y ³atwopalne.
Poparzenia termiczne, za-
trucia, a nawet uduszenie.
13. Gor¹ce p³yny.
Kawa i herbata parzona
oraz spo¿ywana w miej-
scach przypadkowych.
Oparzenia (najczêœciej
d³oni).
14. Stres.
OdpowiedzialnoϾ za:
• stan gotówki w kasie,
• iloœæ i stan towarów
przyjêtych w dostawie,
• towary w sklepie.
Sta³e skupienie uwagi.
Kradzie¿e.
Choroby uk³adu kr¹¿enia
i uk³adu nerwowego.
15. Stres – kontakt z klienta-
mi.
Agresja ze strony klien-
tów – klienci:
• nerwowi,
• pod wp³ywem alkoholu
lub œrodków odurza-
j¹cych,
• ma³e dzieci,
• zwierzêta.
Choroby uk³adu kr¹¿enia
i uk³adu nerwowego.
16. Zagro¿enia biologiczne.
Wirusy, bakterie:
• przenoszone na bankno-
tach,
• w kontakcie z klientami
– choroby przenoszone
drog¹ kropelkow¹.
Choroby uk³adu pokar-
mowego, grypa.
17. Zmienny mikroklimat.
Przeci¹gi w okresie jesien-
no-zimowym.
Przeziêbienie oraz choro-
by typu:
• angina,
• grypa.
18. Kontakt ze œrodkami
czyszcz¹cymi.
Œrodki dezynfekuj¹ce
i czyszcz¹ce:
• u¿ywane do utrzymania
czystoœci w sklepie i na
jego zapleczu,
• sprzedawane w dziale
chemii gospodarczej.
Alergie, podra¿nienia
skóry i oczu.
styczeń 2008
5
Plik z chomika:
jmichno0
Inne pliki z tego folderu:
Or_Różne w energetyce(1).ppt
(720 KB)
Or_Palacz kotła na paliwo stałe(1).ppt
(720 KB)
Or_Przemysł spożywczy(1).ppt
(597 KB)
Or_Dekarz.pdf
(299 KB)
Or_Archiwista.pdf
(1196 KB)
Inne foldery tego chomika:
Analiza i Ocena Zagrożeń
Karty-Oceny-Ryzyka-DOC
Karty-Oceny-Ryzyka-DOC(1)
Karty-Oceny-Ryzyka-PDF
Listy-Kontrolne-DOC
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin