Indyk pieczony nadziewany.pdf
(
38 KB
)
Pobierz
4316357 UNPDF
Indyk pieczony nadziewany
indyk
10 dag słoniny
10 dag masła
1 bułka
1 cebula
2 jaja
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 dag cukru
2 dag rodzynek
Sposób wykonania :
Indyk natychmiast po zarżnięciu, póki ciepły, skubie się na piersiach, grzbiecie i udach,
zostawiając pióra na skrzydłach, biorąc go do użytku.
Podroby do rosołu użyć.
Indyka starannie oczyszczonego szpikować gęsto, w cienkie paseczki krajaną słoninką,
na piersiach i na udach, solić wewnątrz i zewnątrz i w miarę upodobania nadziewać
różnymi farszami podgardle, które należy potem zaszyć bawełną.
Piec na rożnie z początku przy mocnym ogniu, potem przy mniejszym polewając fryturą,
a w końcu masłem.
Obsypywanie bułką nie jest używane.
Na nadzienie uwiercić ćwiartkę masła, włożyć wątrobę indyczą obgotowaną, usiekaną i
przefasowaną przez sito, 1 moczoną i odciśniętą bułkę, cebulę pieczoną, 2 całe jaja,
trochę młodej ugotowanej słoniny w kostkę krajanej, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, a
kto lubi - łyżkę cukru i garść rodzynków.
Wymieszać dobrze, dziurę od podgardla założyć kartoflem, nakłaść farszu i zaszyć.
Podczas pieczenia przykryć farsz papierem, żeby się zbyt nie przypiekł, a skórę przekłuć
widelcem, żeby nie pękła.
Indyczka jest zawsze delikatniejsza w smaku od indyka.
W celu odjęcia indykowi pewnego tranowego odoru, utłuc kawałek imbiru i całego
wewnątrz nim wytrzeć.
Plik z chomika:
parys90
Inne pliki z tego folderu:
kucharz120.pdf
(3716 KB)
kucharz111.pdf
(3429 KB)
kucharz110.pdf
(2356 KB)
kucharz109.pdf
(2151 KB)
kucharz112.pdf
(6171 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 21.01.2024
! Filmy przed 2010r
! Literatura
!!! XXX NAJLEPSZE PORNO STREFA XXX
# CUDA ARCHITEKTURY #
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin