Bitki wołowe w śmietanie.pdf

(39 KB) Pobierz
70612933 UNPDF
Bitki wołowe w śmietanie
50 dag miękkiej wołowiny (zrazówka)
bułka bez skórki
mleko
1 jajo
4 dag masła
2 dag mąki
12 dag śmietany
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Pomimo że kotlety siekane wołowe nie należą do najlepszych, jednak wyjątek stanowią
bitki w śmietanie, jeżeli są bardzo starannie zrobione.
Namoczyć w mleku bułkę, mięso posiekać, posolić, dodać pieprzu.
Wycisnąć bułkę z mleka, posiekać z nią mięso jeszcze raz, wbić żółtko, dodać roztopioną
łyżkę masła i białko ubite na pianę.
Masę wymieszać doskonale rękami.
Robić na stolnicy okrągłe kotlety grubości dużego palca.
Otaczać je w mące i smażyć na maśle, na wolnym ogniu, aby mocno się nie zrumieniły.
Śmietanę wymieszać z mąką (pół łyżki), podlać nią bitki na patelni i dosmażyć,
Zgłoś jeśli naruszono regulamin