Spaghetti alla puttanesca.doc

(79 KB) Pobierz
Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Jak to zrobić:
1. Włóż spaghetti do wrzątku z rozpuszczoną kostką, dodaj ze dwie łyżki oliwy. Ugotuj spaghetti al dente czyli na pół miękko. Po odcedzeniu zahartuj w zimnej wodzie. Polej odrobiną oliwy.
2. Pokrój cebule w bardzo drobną kosteczkę. Posiekaj czosnek. Papryczki rozkrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je na cienkie paseczki.
Posiekaj kapary, oliwki i anchovies.
3. Wrzuć na zimną patelnię z oliwą cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się szkliste. Dodaj oliwki, kapary i anchovies. Kiedy będą się smażyć, pokrój pomidory pelati w kostkę i wrzuć na patelnię do reszty składników. Zamieszaj i dodaj chilli. Kiedy pomidory zamienią się w sos, dodaj sól i pieprz - tyle, ile lubisz.
4. Na koniec wrzuć do gorącego sosu makaron i podgrzej. Podawaj z posiekaną bazylią, oregano i tartym parmezanem.

Produkty potrzebne do przepisu

Spaghetti alla puttanesca

·         1 chilli czerwona

·         1 puszka pomidorów pelati

·         60 g anchovies

·         4 łyżki czarnych oliwek

·         3 łyżki kaparów

·         2 średnie cebule

·         2 ząbki czosnku

·         kilka łodyżek świeżej bazylii

·         kilka łodyżek świeżego oregano

·         parmezan

·         oliwa z oliwek

·         1 opakowanie spaghetti

·         1/4 kostki rosołu z kury

·         pieprz, sól

Zgłoś jeśli naruszono regulamin