Jak to zrobić: 1. Włóż spaghetti do wrzątku z rozpuszczoną kostką, dodaj ze dwie łyżki oliwy. Ugotuj spaghetti al dente czyli na pół miękko. Po odcedzeniu zahartuj w zimnej wodzie. Polej odrobiną oliwy. 2. Pokrój cebule w bardzo drobną kosteczkę. Posiekaj czosnek. Papryczki rozkrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je na cienkie paseczki. Posiekaj kapary, oliwki i anchovies. 3. Wrzuć na zimną patelnię z oliwą cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się szkliste. Dodaj oliwki, kapary i anchovies. Kiedy będą się smażyć, pokrój pomidory pelati w kostkę i wrzuć na patelnię do reszty składników. Zamieszaj i dodaj chilli. Kiedy pomidory zamienią się w sos, dodaj sól i pieprz - tyle, ile lubisz. 4. Na koniec wrzuć do gorącego sosu makaron i podgrzej. Podawaj z posiekaną bazylią, oregano i tartym parmezanem.
· 1 chilli czerwona
· 1 puszka pomidorów pelati
· 60 g anchovies
· 4 łyżki czarnych oliwek
· 3 łyżki kaparów
· 2 średnie cebule
· 2 ząbki czosnku
· kilka łodyżek świeżej bazylii
· kilka łodyżek świeżego oregano
· parmezan
· oliwa z oliwek
· 1 opakowanie spaghetti
· 1/4 kostki rosołu z kury
· pieprz, sól
dziunia23-84