szkola_cykl_zajec_z_hobbita_tolkien_15.pdf

(240 KB) Pobierz
224471442 UNPDF
CYKL ZAJĘĆ Z „HOBBITA” J.R.R. TOLKIENA
Proponowany tutaj cykl zajęć z „Hobbita” jest efektem mojej kilkuletniej pracy dydaktycznej
z dziećmi i młodzieżą. Może być zrealizowany w gimnazjum na profilu rozszerzonym, lub na
zajęciach dodatkowych. Składa się z dziewięciu ramowych scenariuszy lekcji, do których
dołączam sprawdzian dostosowany do cyklu oraz propozycje tematów prac pisemnych.
Dodatkowo zamieszczam propozycje imprez oraz zajęć ponadplanowych, które można
przeprowadzić niezależnie od całości: na lekcji języka polskiego, kółku polonistycznym,
lekcji bibliotecznej, czy nawet na godzinie wychowawczej. Podane poniżej scenariusze
można skrócić i przystosować do profilu ogólnego. Dodatkowo załączam również test
czytania ze zrozumieniem oparty na fragmencie z „Hobbita” wraz z kryteriami oceniania.
XV. W GOŚCINIE U BILBA BAGGINSA – GOTUJEMY POTRAWY RODEM
ZE ŚRÓDZIEMIA
Czas trwania: 45 minut.
UWAGA: Zajęcia mają charakter biesiady podsumowującej
omówienie lektury. Uczniowie przygotowują potrawy, które można
zrobić w klasie z półproduktów – w warunkach klasowych, bez
piekarnika i kuchenki. Zalecane jest przygotowanie klasy przed lekcją:
należy przygotować stanowiska robocze do wykonania potraw oraz
stół biesiadny. Dla każdego ucznia należy przygotować widelec oraz 2
papierowe talerzyki. Każda grupa powinna przygotować tyle porcji
swojej potrawy, aby starczyło dla całej klasy.
Uczniów należy podzielić na cztery grupy. Każda z grup przynosi półprodukty do dania, które
będzie przygotowywać. Każda grupa dostaje wcześniej przepis na wykonanie potrawy, gdzie
uwzględnione są składniki oraz potrzebne sprzęty. Na lekcji uczniowie samodzielnie
przygotowują potrawy postępując ściśle wg przepisu. Przygotowanie każdej potrawy nie
powinno zająć więcej niż 10 minut czasu. Gdy wszystkie potrawy są już gotowe, uczniowie
zasiadają wspólnie do stołu, degustują przygotowane przez siebie dania i wymieniają się
swoimi wrażeniami z lektury.
POTRAWY RODEM Z HOBBITA:
1. Jajka na twardo z pieczarkami
2. Sałatka z tartym serem
3. Kruche ciasteczka (lub herbatniki) przekładane dżemem malinowym
4. Szarlotka z bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
JAK PRZYGOTUJEMY NASZE DANIA?
1. JAJKA NA TWARDO Z PIECZARKAMI
Copyright Cecylia Buczko
Strona 1
224471442.005.png 224471442.006.png
Składniki:
Ugotowane jajka na twardo w łupinach
Pieczarki uduszone z cebulką
Musztarda, majonez, śmietana, sól, pieprz
Ser żółty
Koperek lub pietruszka
Chleb
Potrzebne sprzęty:
Nóż, deska do krojenia, tarka do sera, sztućce, talerz na jajka, pojemnik do
mieszania farszu.
Sposób wykonania:
Jajka obrać z łupinek i przekroić na pół. Wydrążyć żółtka i rozetrzeć z łyżką
musztardy, odrobinką majonezu i przyprawami. Gdy wszystkie składniki się
połączą, dodać pieczarki z cebulka i ostrożnie wymieszać. Masa ma być bardzo
gęsta. Do każdego wydrążonego jajka włożyć po czubatej łyżeczce farszu.
Przygotować sos: 1 łyżka śmietany, 5 łyżek majonezu, 1 łyżka musztardy, sól,
pieprz. Wszystko wymieszać tak, aby składniki się połączyły. Na każde
faszerowane jajko nałożyć dużą łyżkę sosu. Ser zetrzeć na drobnej tarce i
posypać jajka z wierzchu. Na koniec pokruszyć odrobiną siekanej zieleniny.
Podawać z chlebem.
2. SAŁATKA Z PIECZARKAMI I TARTYM SEREM
Składniki:
Kukurydza w puszce
Groszek zielony w puszce
Fasolka czerwona w puszce
Ananas w puszce
Kilka ugotowanych ziemniaków i duża marchewka.
Grubo krojone pieczarki duszone na maśle
Niewielki kawałek żółtego sera
Majonez, musztarda, sól, pieprz, łagodny sos chrzanowy
Zielona pietruszka do ozdoby
Chleb
Potrzebne sprzęty:
Nóż, deska do krojenia, tarka do sera, otwieracz do puszek, sztućce, pojemnik
do wymieszania sałatki, salaterka.
Sposób wykonania:
Otworzyć puszki z kukurydzą, groszkiem, fasolką. Odcedzić. Zawartość wsypać
do pojemnika. Ananasa wyjąć z puszki i pokroić na drobne kawałki. Ziemniaki i
marchewkę pokroić w kostkę. Dodać pieczarki. Ser żółty zetrzeć na grubej
Copyright Cecylia Buczko
Strona 2
224471442.007.png
 
tarce. Majonez wymieszać z łyżeczką musztardy i 2 łyżkami sosu chrzanowego,
doprawić pieprzem i solą. Wlać sos do sałatki i wymieszać. Całość przełożyć do
salaterki. Podawać z chlebem.
3. KRUCHE CIASTECZKA (LUB HERBATNIKI) PRZEKŁADANE DŻEMEM
MALINOWYM
Składniki:
Gotowe kruche ciasteczka (lub herbatniki)
Dżem malinowy
Cukier puder
Potrzebne sprzęty:
Sztućce, talerz do ułożenia ciasteczek, małe sitko
Sposób wykonania:
Ciasteczko (lub herbatnik) smarować cienko dżemem malinowym, następnie
przykładać drugim miasteczkiem. Przełożone ciastka posypać cieniutką
warstwą cukru pudru.
4. SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ I WIÓRKAMI CZEKOLADOWYMI.
Składniki:
Gotowa, upieczona już szarlotka
Bita śmietana w sprayu
Tabliczka czekolady
Potrzebne sprzęty:
Tarka do czekolady, talerz na szarlotkę, sztućce
Sposób wykonania:
Szarlotkę pokroić w porcje. Na każdy kawałek wycisnąć odrobinę bitej
śmietany. Z wierzchu posypać tartą na drobnej tarce czekoladą. Szarlotkę
nakładać na talerz albo od razu na papierowe talerzyki.
UWAGA: Uczniowie przygotowujący słodkości zajmują się
nakrywaniem do stołu (za względu na krótszy – niż inni – czas
przygotowania potraw).
Copyright Cecylia Buczko
Strona 3
224471442.001.png 224471442.002.png
MATERIAŁY:
BIBLIOGRAFIA PODMIOTOWA:
J.R.R. Tolkien, Hobbit, czyli tam i z powrotem , tłum. M. Skibniewska, Iskry, W-wa 1997.
BIBLIOGRAFIA PRZEDMIOTOWA:
R. Foster, Encyklopedia Śródziemia , Amber, W-wa 1998.
J. Carpenter, Wizjoner i marzyciel , Alfa, W-wa 1997. – Biografia pisarza (może być również
inna pozycja biograficzna dotycząca Tolkiena) – z tej pozycji pochodzi biografia
przygotowana przez nauczyciela.
A. Kubala, Przewodnik po nazwach miejscowych Śródziemia , Amber, W-wa
J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni , tlum. M. Skibniewska, wyd. Muza, W-wa 2002.
J.R.R. Tolkien, Silmarillion , tłum. M. Skibniewska, wyd. Amber, W-wa 2007.
J.R.R. Tolkien, Niedokończone opowieści , wyd. Amber, W-wa 2007.
K.W. Fonstad, Atlas Śródziemia , Amber, W-wa 2007.
D. Day, Pierścień Tolkiena , Amber, W-wa 1997.
MATERIAŁY DODATKOWE:
Rekwizyty (elementy stroju, fajka, mapy, itd...) (wymienione są każdorazowo w „Uwagach”)
UWAGA: Każdorazowo nauczyciel informuje uczniów, jaki będzie
temat kolejnych zajęć, by ci mogli się przygotować. Standardowym
zadaniem domowym jest zebranie przez uczniów informacji
potrzebnych do przeprowadzenia zajęć. Nie wystarczy, że nauczyciel
będzie przygotowany. Wymagane jest również, by uczniowie
orientowali się w omawianym temacie. Wówczas lepiej przyswoją
sobie wiadomości i bardziej docenią powieść Tolkiena.
Copyright Cecylia Buczko
Strona 4
224471442.003.png 224471442.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin