Anatomia-Narządy zmysłów.pdf

(7308 KB) Pobierz
Prezentacja programu PowerPoint
Anatomia i Fizjologia
Człowieka
Wykład 12
Układ nerwowy
Narządy zmysłów
Maria.Wideł@polsl.pl ; widel@io.gliwice.pl
Narządy zmysłów
Przystosowane do odbierania bodźców (temperatura,
ciśnienie, światło, fale dźwiękowe, chemiczne)
Komórki zmysłowe (pochodzenie ektodermalne):
-
eksteroreceptory
-
interoreceptory
impulsy bezpośrednio na swój neuryt (akson) ,
albo na komórki zwojowe i dalej poprzez inny neuron do
określonych ośrodków kory mózgowej.
Narządy zmysłów:
Wzroku
Słuchu
Smaku
Powonienia
Dotyku i czucia głębokiego
Przewodzą
Czucie powierzchowne i głębokie
Elementy czucia powierzchniowego;
receptory (ciałka krańcowe):
bodźce dotykowe ucisku, bólu, temperatury ( przedłużenia
nerwów mózgowo-rdzeniowych wraz z nerwami układu
autonomicznego )
Zakończenia nerwów w naskórku: wolne lub łąkotki (krążki
dotykowe)
Zakończenia nerwów w brodawkach; kłębki nerwowe, ciałka
dotykowe, kolby końcowe (ciałka opuszkowate)
Zakończenia nerwów podbrodawkowate
-
ciałka Ruffiniego
Włosy –
unerwienie pochewki włosa
Błona śluzowa: języka, j.ustnej, gardła, krtani, odbytu
Zakończenia nerwów w skórze -
(receptory ciepła)
Elementy czucia głębokiego;
Zakończenia nerwów na włóknach mięśniowych, śródmięśniowe,
z. w ścięgnach, w okostnej, w ochrzęstnej, w narządach
wewnętrznych (receptory-
ciałka krańcowe, wrzeciona
mięśniowe-ciałka mięśniowo-nerwowe):
Odbierają
bodźce: dotykowe, ucisku, bólu, kłucia, skurczu
Zakończenie czuciowe na włóknie mięśniowym. Mięsień
gałki ocznej
Zakończenie czuciowe na przejściu włókna mięśniowego w ścięgno
(palisada). Mięsień
gałki ocznej
66504367.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin