CYGARO I JEGO SMAK Format i Kaliber.pdf
(
175 KB
)
Pobierz
449601967 UNPDF
CYGARO I JEGO SMAK Format i Kaliber
Cygaro, podobnie jak wino lub wykwintna potrawa, powinno zachwycić nas swoim smakiem.
To, czy rzeczywiście tak się stanie, zależy od trzech rzeczy: marki cygara, sposobu w jaki
było przechowywane oraz kiedy i gdzie je zapalimy.
Każda marka cygar ma swoje charakterystyczne smaki uzyskane dzięki zastosowaniu
odpowiednich mieszanek tytoniu. Na smak cygara wpływa również jego
format
(
vitola
), czyli
kombinacja różnej długości i średnicy cygara. Tu można pokusić się o pewne uproszczenie:
cygara długie są subtelniejsze w smaku na początku i odkrywają swój prawdziwy charakter w
miarę palenia, natomiast krótkie pokazują swoje walory natychmiast po przypaleniu, nie
karząc nam czekać na rozwinięcie pełni swojego smaku.
Podobnie rzecz ma się z
kalibrem
,
czyli średnicą cygara.
Więcej substancji smakowo-zapachowych zawartych jest w cygarach o większym przekroju,
a to za sprawą większej różnorodności użytych do jego wytworzenia liści tytoniu. I jak to
często bywa, najbardziej popularne są cygara standardowe, o przeciętnej średnicy, mogące
zaoferować palącemu odpowiednią kombinację walorów smakowych i nie narzucające się od
samego początku.
Degustowanie Montecristo No. 2 przez redaktorów magazynu "Cigar Aficionado"
Zobacz film
Sposób przechowywania cygar ma również olbrzymi wpływ na ich walory smakowe.
Jedynym właściwym miejscem do przechowywania cygar jest humidor. Może być to
drewniana skrzyneczka, szafka lub pomieszczenie zapewniające odpowiedni poziom
wilgotności i wentylacji. Cygaro wysuszone traci swoje walory smakowe i pozbawia nas
niemałej części przyjemności jego palenia. Można czasem zauważyć cygara byle jak
przechowywane przez sklepikarzy na półkach, narażone często na działanie promieni
słonecznych. Dokonując zakupu w takim miejscu można się raz na zawsze zrazić do palenia
cygar, a przecież nie o to chodzi.
Niektóre, mocniejsze odmiany cygar, specjalnie nadają się do dłuższego przechowywania, w
wyniku czego nabierają pełnych walorów smakowych. Porównanie do wina jest tu jak
najbardziej na miejscu.
Określenie smaku cygara wymaga często użycia pojęć czysto kulinarnych. Określenia typu:
czekolada, miód, pieprzowe nutki, ziarno kakaowca, czarna kawa i inne, wyraźnie nawiązują
do słownictwa obecnego w kuchni, przywodząc nam na myśl degustowanie wykwintnych
potraw.
I nic w tym dziwnego, cygaro wyjątkowo dobrze smakuje po dobrym posiłku. A w połączeniu
ze szlachetnym trunkiem takim jak whisky czy cognac, smakuje jeszcze lepiej. Dobór jest tu
podobny jak w przypadku win: słabsze cygara na początku dnia, a mocniejsze, o pełnym
smaku po obfitszym posiłku lub na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi w towarzystwie
dobrych trunków.
I to jest właśnie trzecia rzecz, która chyba najbardziej wpływa na smak cygara. Odpowiednia
pora dnia oraz dobrane towarzystwo sprawią, że każde nasze spotkanie z cygarem będzie
czymś wyjątkowym, chwilą, do której będziemy stale wracać w naszych wspomnieniach.
Na koniec można dodać tylko jedno – określeń smaków cygar jest tyle, ilu jest aficionado na
świecie.
Jeśli Państwo chcecie poznać nasze, zapraszamy do opisów zamieszczonych przy
poszczególnych cygarach.
Miłego dymka w dobrym towarzystwie!
FORMATY I KALIBER CYGAR
Format (vitola) to jedna z głównych kategorii podziału cygar, która jest nierozerwalnie
związana z ich długością i średnicą. Ta ostatnia określana jest jako "
kaliber
" (ang.
ring
gauge
). Podstawową jednostką miary są cale, a kaliber wyrażony jest ilością 1/64 części cala.
Dla przykładu, cygara kubańskie w formacie "robusto" mają długość 4 i 7/8 cala i kaliber 50.
Robusto spoza Kuby, mają kaliber zbliżony do 50 i długość 5 cali.
Cygara produkowane są obecnie w niezliczonych formatach, a ich oryginalne nazwy coraz
częściej są zamieniane "marketingowo" poprawnymi określeniami. To powoduje, że
terminologia formatów jest bardzo rozległa i pełna nieścisłości.
Zapraszamy do obejrzenia filmu o historii niezwykle rzadkiego formatu "
culebra
", który
stanowią de facto trzy cygara skręcone ze sobą. Z okazji wydania w tym roku przez firmę
Habanos, cygara Partagas w tym formacie, James Suckling i David Savona z magazynu
"Cigar Aficionado" przypominają dzieje cygar
culebra
.
Zobacz film
Warto zaznaczyć, że kombinacja średnicy i długości ma ogromny wpływ na walory smakowe
cygara. Długość, pozwala nie tylko na długie delektowanie się cygarem, ale także zapewnia
kilkukrotną zmianę smaku w trakcie palenia. Średnica ma jeszcze większy wpływ
zapewniając "chłodniejszy" dym oraz delikatny, a zarazem wysublimowany smak.
Oprócz opisanego wyżej sposobu podziału cygar wg kalibru i długości,
jest jeszcze podział pod względem kształtu. Odnosi się on do wszystkich
produkowanych cygar, niezależnie od ich marki. Są to dwa typy cygar:
Parejos
, czyli cygara prostościenne oraz
Figurados
o bokach
profilowanych. Większość cygar obecnie produkowanych należy do
pierwszej grupy, aczkolwiek popularność tych ostatnich powoli zaczyna
rosnąć i być może dorówna tej z przełomu XIX i XX w.
Jak już wspomnieliśmy na początku, marketingowe zabiegi producentów
wprowadziły pewien chaos wśród nazw, rozmiarów, kalibrów i kształtów. Postaramy się
poniżej przedstawić najpopularniejsze z nich, aby ułatwić poruszanie się wśród całego
„towarzystwa”.
Cygara formatu
Parejo
dzielimy na:
Corona
– podstawowy format, którego popularność jest niezmienna od lat. Jest
wyznacznikiem dla innych rozmiarów. Długość to 140 do 115 mm i kaliber 42 lub 44.
Doskonałe na każda okazję – około 45 minut palenia. Oczywiście posiada kapturek i otwartą
stopkę.
Churchill
– tak jak jego imiennik, jest to mocne, dojrzałe cygaro o wymiarach minimum 178
mm i kalibrze 47.
Double corona
– rozmiar podwójnej korony, czyli 165 mm i kaliber 48 oferuje wystarczającą
ilość miejsca na bogatą mieszankę liści tytoniu dających pełen wachlarz aromatów.
Petit corona
– nazwa jednoznacznie wskazuje na jego rozmiar: 127 do 144 mm i kaliber 38 –
44 i na czas palenia – ok. 30 min.
Panatela
– smukły kształt (dłuższy i cieńszy niż w przypadku corony) oferuje mniej złożone
doznania smakowe. Związane jest to z mniejszą różnorodnością liści tytoniu użytych do
konstruowania tego formatu.
Lonsdale
– typowa mieszanka formatów: grubsze niż panatele i dłuższe od corony.
Wyróżniamy serie A i B.
Rothschild/Robusto
- zażyczył sobie twórca tego formatu: krótkie i mocne w smaku. Kaliber
50.
Cygara formatu
Figurado
dzielimy na:
Perfecto
– całkiem popularny kiedyś format o spiczasto zakończonej główce i stopce, z
wyraźnym wybrzuszeniem pośrodku.
Torpedo
– ostra główka i płasko zakończona stopka, kształtem przypomina prawdziwą
torpedę – stąd nazwa.
Piramida
– w odróżnieniu od torpedo, boki nie są równoległe, a rozchodzą się aż do szerokiej
stopki.
Diadema
– spora długość cygara (czasem ponad 230 mm) oraz kaliber 60 zapewniają długie
palenie i wyrafinowane doznania smakowe.
Culebra
– słowo to po hiszpańsku naczy wąż. Trzy wąskie splecione ze sobą cygara w pełni
odpowiadają nazwie. Zapala się oddzielnie każde z nich.
Bellicoso
– pękate, średniej wielkości cygaro o długości 140 mm kalibrze 52
Jak powstaje format perfecto? Zapraszamy do obejrzenia filmu z wizyty "Cigar Aficionado"
w dominikańskiej fabryce cygar "La Aurora".
Zobacz film
Plik z chomika:
Trelek2415
Inne pliki z tego folderu:
ODCIENIE POKRYW CYGAR i Przechowywanie.pdf
(209 KB)
Słowniczek i CYTATY.pdf
(273 KB)
PRODUKCJA CYGAR i Marki Cygar.pdf
(210 KB)
OBCINANIE PODPALANIE CYGAR.pdf
(183 KB)
CYGARO I JEGO SMAK Format i Kaliber.pdf
(175 KB)
Inne foldery tego chomika:
• Programowanie pilotów
AGD
AutoCAD instrukcje, kursy
Biżuteria
Bonsai
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin