PRZEPISY NA SŁONINĘ
Spis treści
Słonina po ukraińsku (imitacja wędzonej)
Słonina solona
Słonina na surowo
Słonina wędzona
Słonina paprykowana
Słonina wojskowa
Słonina konserwowa I
Słonina konserwowa II
Słonina z cebulką mrożona
PORADY
ü świeżą słoninę, owiniętą najlepiej w papier przechowywać w lodówce 2-3 dni,
ü świeżą słoninę natrzeć solą zmiękczającą mięso (jest np. w markecie Kaufland),
ü słoninę stopioną można przechowywać w lodówce lub ciemnym zimnym pomieszczeniu do 6 miesięcy,
ü przed topieniem słoninę należy oczyścić, dokładnie oskrobując (usuną przekrwawienia, odkroić skórkę),
ü słoninę pokroić w drobną kostkę i zmielić w maszynce,
ü przy włożeniu do garnka podlać wodą i ogrzewać na małym ogniu, często mieszając, do czasu aż skwarki nabiorą złotego koloru (trzeba uważać by skwarek nie przypalić!),
ü skwarki pozostałe po wytopieniu słoniny przełożyć do naczynia i zalać tłuszczem. Można przechowywać w lodówce do kilku tygodni wykorzystując do kraszenia potraw lub wypieku kruchych ciastek,
ü słoninę należy bardzo ciasno upychać do słoików,
ü słoninę należy dwukrotnie pasteryzować.
Składniki:
· 0,25 dag dorsza surowego,
· 0,5 czystej wódki gatunkowej ostatecznie zwykłej,
· 0,7 kg słoniny grubej na 5-6 cm, może być ewentualnie 2 - 3 cm a wtedy należy ją podwójnie złożyć,
· dwie łyżeczki pieprzu białego (ostatecznie może być czarny),
· jedna łyżeczka pieprzu czerwonego,
· mała ostra papryczka ewentualnie chilli,
· sól gruba kamienna,
· dwie - cztery główki czosnku (jak kto lubi),
· łupiny z jednej - dwóch cebul.
Sposób przygotowania:(najlepiej rozpocząć wieczorem)
15. Pasteryzujesz w 95- 1000C przez okres 90 min (po 2 dniach można powtórzyć dla pewności jeszcze raz przez 60 minut).
16. Kupujesz wódkę
· około 1 kg dużych kawałków słoniny,
· sól,
· pieprz.
Sposób przygotowania:
· 1 kg świeżej słoniny,
· kilka ziarenek pieprzu czarnego,
· liść laurowy,
· 2 ząbki czosnku,
· ewentualnie inne przyprawy, kto co lubi.
Sposoby wędzenia:
wędzenie zimne - 3 godziny dziennie przez 7 do 10 dni ( zimny dym, ognisko ledwo się tli). Ognisko wygasić mięso pozostawić w wędzarni.
wędzenie ciepłe - dym ciepły przez około 20-30 godzin.
wędzenie gorące - dym gorący wędzenie do 7 godzin.
· 1,5-2kg słoniny najlepiej grubej,
· 2-4 ząbki czosnku,
· liście laurowe,
· pieprz czarny w ziarenkach,
· ziele angielskie ziarenkach,
· 1 łyżeczka mielonej papryki.
· 1kg uwędzonej słoniny,
· sproszkowana papryka słodka lub ostra,
· chilli.
· 1 kg słoniny w płatach o grubości od 1 do 1,5cm,
· mała cebula,
· 1 łyżeczka soli,
· pieprz do smaku,
· szczypta majeranku.
1. Małą cebulę i kawałek słoniny przepuścić przez maszynkę.
2. Do zmielonej cebuli i słoniny dodać zmiażdżony czosnek, sól pieprz i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać i posmarować rozłożone płaty słoniny.
3. Wszystkie płaty zwinąć w rulon i włożyć do słoika, mocno ubijając np. tłuczkiem do ziemniaków i wyrównując.
4. Po zapełnieniu słoika po wierzchu posolić.
5. Słoik zakręcić i pasteryzować prze 3,5 godziny w temperaturze 100° C.
· 1,5 kg słoniny bez skóry,
· 3 dkg soli grubej kamiennej,
· płaska łyżeczka soli zmiękczającej mięso (np. Kamis),
· cztery ząbki drobno posiekanego lub przeciśniętego na prasce,
· 1 mała posiekana cebula (nie należy dawać więcej bo słonina będzie za słodka),
· płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
· płaska łyżeczka majeranku,
· zmielony pieprz czarny, ziele angielskie (
5. Pasteryzować 3 godziny w temperaturze 90-95° C.
· 1,5 – 2 kg słoniny,
· zalewa solankowa (woda + sól) tj. jak jajko nie będzie chciało tonąć,
· 2duże cebule,
· czosnek,
· Vegeta lub inna,
· przyprawa do mięsa mielonego.
1. Pokroić w dość grubą kostkę słoninę - około 5 x 5cm.
2. Na dno garnka ułożyć pokrojoną w plastry cebulę.
3. Włożyć pokrojoną słoninę.
4. Wlać zalewę.
5. Gotować na wolnym ogniu około 0,5 - 1 godziny.
6. Odstawić na 12 godzin.
7. Osuszyć słoninę,
8. Naszpikować czosnkiem.
9. Każdy kawałek słoniny obtoczyć w przyprawach.
10. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na 48 godziny.
13. Pasteryzować 2 godziny w temperaturze 90-95° C.
· 1 litr wody,
· 1szklanka soli,
· dowolna ilość słoniny,
· 4 duże cebule,
· 4 ząbki czosnku,
1. Na dno garnka ułożyć pokrojoną w plastry cebulę.
2....
Marcelino1970