Sharon Zdrowo jeść.doc

(941 KB) Pobierz
MICHAEL SHARON

MICHAEL SHARON

 

 

 

Zdrowo jeść

 

(Nutrients A to Z A User’s guide to foods, herbs,

vitamins, minerals & supplements)

 

Żywność i substancje lecznicze

od A do Z

 

(tłumaczyła Anna Tabaczyńska)

 

GDZIE ZNALEŹĆ ZDROWE POŻYWIENIE

Składniki pokarmowe i produkty opisane na kartach tej książki - owoce, warzywa, oleje,

zioła, składniki mineralne i preparaty odżywcze - można kupić w bardzo różnych, mniej lub

bardziej oczywistych miejscach. Wiele rodzajów pokarmów, ziół i przypraw, niegdyś

uznawanych za rarytas, przy minimum wysiłku łatwo znaleźć w sklepach i supermarketach,

które obecnie gromadzą produkty z całego świata. Kiedy zdrowie staje się tak ważne, w

sklepach spożywczych coraz częściej pojawia się żywność o właściwościach zdrowotnych.

Aby kupić specjalne produkty, wystarczy wyprawić się do pobliskiego sklepu ze zdrową

żywnością, gdzie ponadto można znaleźć pomoc i radę. Poza pożywnym jedzeniem są tam też

rozmaite preparaty witaminowe, mineralne i odżywcze w formie kapsułek, złożone z różnych

składników, skomponowane według różnych formuł, często dostosowane do stanu zdrowia i

zapotrzebowania. Także apteki oferują coraz więcej produktów zdrowej żywności z

zawartością witamin, składników mineralnych i dodatków odżywczych. Sklepy ze zdrową

żywnością oczywiście różnią się między sobą wielkością i niektóre bardziej specjalistyczne

produkty dostępne są tylko w tych większych.

Trudniej znaleźć niektóre zioła, w szczególności świeże. I chociaż sklepy ze zdrową

żywnością na naszych ulicach są czymś już bardzo znajomym i proponują nam szerokie

zestawy produktów ziołowych, miejsca, w których sprzedaje się zioła świeże, wciąż są

rzadkością.

Hasła zawierają informację o tym, w jaki sposób dotrzeć do danego składnika, ziela itp. Aby

zastosować właściwe dozowanie, zawsze trzeba dokładnie przeczytać instrukcję na

opakowaniu, a w szczególnych sytuacjach - poprosić o radę znającego się na rzeczy lekarza.

Wytłuszczenia w tekście odsyłają do osobnych haseł.

 

A

 

AGAR

Galaretowata substancja wyrabiana z pewnych gatunkówjapońskich wodorostów*, głównie z

rodzaju Gelidium. Ponieważ wodorosty są bogatym źródłem minerałów i witamin, agar

dostarcza dużej porcji składników odżywczych, a nie jest trawiony przez enzymy. Często

używa się go jako środka stabilizującego (E406) do produkcji lodów i innych potraw. W

Japonii stosowano go tradycyjnie zamiast żelatyny. Przewyższa żelatynę pochodzenia

zwierzęcego, ponieważ jest niskokaloryczny, ma delikatniejszą strukturę i nie zmienia

konsystencji. Jest lekko strawny, dlatego zaleca się go w szczególności ludziom chorym i

dzieciom. Stosuje się go też jako środek przeczyszczający, ponieważ z łatwością chłonie

wodę i pęcznieje.

Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością w płatkach lub tabliczkach; rozpuszcza się łatwo

we wrzątku.

 

AKACJA (ACACIA)

Kolczaste drzewo lub krzew z rodziny mimozowatych, rosnące w strefie między-

zwrotnikowej i podzwrotnikowej.

Z soku drzew akacji rosnących w północnej Afryce (Acacia senegal) otrzymuje się substancję

znaną jako guma arabska. Tradycyjnie używano jej do łagodzenia stanów zapalnych dróg

oddechowych, pokarmowych i moczowych. Z gumy arabskiej rozpuszczonej w wodzie (1-4

łyżeczek na filiżankę wody) otrzymuje się kleik, który przynosi ulgę w bólu gardła, kaszlu,

biegunce i czerwonce. Poza zastosowaniami medycznymi gumy arabskiej używa się też w

przemyśle do produkcji słodyczy, zwłaszcza pochodzących z krajów Środkowego Wschodu

owoców kandyzowanych, oraz jako substancji zagęszczającej (E414) do wyrobu niektórych

potraw.

Dostępna w większych sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach zielarskich.

W Polsce nazwą akacja określa się błędnie robinię (red.).

 

ALERGIA POKARMOWA

Jest to zaburzona reakcja układu odpornościowego na substancje zawarte w pożywieniu. Jeśli

do krwi przedostanie się substancja szkodliwa, to układ odpornościowy w zdrowym

organizmie rozpoznaje ją jako obcą i natychmiast odpowiada wzmożonym wytwarzaniem

białych ciałek krwi oraz przeciwciał, które ją rozkładają i niszczą. W alergii układ

odpornościowy reaguje z taką samą wrogością na substancje nieszkodliwe, uwalniając

histaminę. Może to spowodować wiele różnych objawów, począwszy od zwykłej wysypki czy

bólu głowy na podwyższonym ciśnieniu tętniczym krwi skończywszy.

Przyczyny alergii nie są do końca poznane przez naukę, choć wiadomo, że odczyny

alergiczne mogą wywoływać zarówno białka zawarte w pożywieniu, jak i pyłki roślin.

Powszechną przyczyną alergii pokarmowych są: niski poziom kwasu żołądkowego i niedobór

pewnych enzymów trawiennych trzustki. Trzustka wydziela enzymy, które rozkładają białko

na prostsze składniki, tzn. aminokwasy. Niedobór enzymów powoduje, że częściowo

strawione białko i te jego fragmenty, które prowokują alergię pokarmową, przedostają się do

jelit, co może wywołać objawy nie tylko somatyczne, ale i psychiczne.

Reakcje alergiczne u ludzi, szczególnie u dzieci wywołują niektóre powszechnie stosowane w

przemyśle spożywczym dodatki, jak kwas benzoesowy (E210), czy barwniki, jak tartrazyna

(E102).

Do najpowszechniejszych czynników alergicznych, czyli alergenów, należą mleko krowie,

jaja, czekolada, pomarańcze, pszenica, ser, pomidory, wołowina i kukurydza, natomiast

najmniej uczula ryż, groch i awokado. Sygnałem alergii pokarmowej może być szczególna

ochota na pewne rodzaje pożywienia, a wykrywaniu pokarmów powodujących uczulenie

służą specjalne testy. Niektóre składniki pokarmów mogą leczyć bądź łagodzić alergie, a

należą do nich witamina C i kwerce-tyna, działające silnie przeciwhistaminowo, witamina

B6, cynk, witamina E i wapń. Niektórzy specjaliści w dziedzinie żywienia uważają, że

alergie mogą być powodowane niedoborem składników pokarmowych.

 

ALKOHOL

Ściślej alkohol etylowy, jest to płyn o charakterystycznej woni i smaku, uzyskiwany przez

fermentację skrobi lub cukru albo syntetycznie; zaliczany do używek.

Mimo że picie napojów alkoholowych od dawna należy do najważniejszych rytuałów rodzaju

ludzkiego, o czym świadczą zapisy historyczne, trudno polecać alkohol ze względu na

wartości odżywcze. Picie wina i piwa w umiarkowanych ilościach, w szczególności w

sytuacjach towarzyskich, może sprawiać przyjemność, a tym samym zmniejszać stres. Może

jednak także przyczynić się do uzależnienia.

Intensywne picie alkoholu, zwłaszcza wysokoprocentowego, wpływa bardzo szkodliwie na

procesy metaboliczne zachodzące w organizmie.

Alkohol zawarty w napojach powstaje w trakcie fermentacji. W procesach przemiany materii

rozkładany jest do szkodliwej dla organizmu substancji chemicznej, noszącej nazwę aldehydu

octowego. To jest ten składnik, który powoduje dobrze znany efekt tzw. kaca, często

występujący u osób nadmiernie pijących. Alkohol może zmniejszać w organizmie ilości

najważniejszych witamin i minerałów: witamin B, C, K, cynku, magnezu i potasu. Nawet

umiarkowana konsumpcja ogranicza zdolność wątroby do metabolizmu glukozy i

eliminowania toksycznych produktów przemiany materii. Intensywne picie powoduje

uszkodzenie wątroby i mózgu, naczyń krwionośnych, upośledza procesy krzepnięcia krwi,

przyczynia się do powstawania żylaków, hemoroidów, zakrzepów, uszkodzenia prostaty i

powoduje bezpłodność. Przyspiesza również rozwój chorób i dolegliwości związanych z

wiekiem, takich jak zaburzenia pracy serca czy zaćma, a także zmarszczki na skórze. Sprzyja

zaburzeniom psychicznym, jak lęki, depresje, zaburzeniom emocjonalnym i umysłowym.

Witaminy B1, PP, C i aminokwas cysteina chronią organizm przed niektórymi szkodliwymi

skutkami spożywania alkoholu, a ich niedobory można łagodzić za pomocą dodatków

odżywczych, takich jak dostępne w sklepach ze zdrową żywnością chińskie ziele kudzu

(opornik), a także preparaty aminokwasu L-glutaminy. Niedobory składników mogą

prowadzić do hipoglikemii (niski poziom cukru we krwi), co można sprawdzić za pomocą

testu tolerancji glukozy (GTT) i zastosować odpowiednią dietę przepisaną przez lekarza.

 

ALOES

Roślina pochodząca z tropikalnych rejonów Dalekiego Wschodu, południowej Afryki i Indii

Zachodnich (wyspy na Morzu Karaibskim). Obecnie uprawiana w stanach USA o suchym

klimacie; sadzi się ją także w wielu miejscach jako roślinę ozdobną.

Jeśli chodzi o składniki odżywcze i lecznicze, to najcenniejszy jest gęsty sok wyciskany z

długich liści, który ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze.

Sok z aloesu zawiera wiele cennych witamin i minerałów, a także beta-karoten, enzymy,

aminokwasy i rodzaj złożonych węglowodanów nazywanych mukopolisa-charydami.

Substancje te odpowiadają za lecznicze właściwości aloesu. Roślina ta łagodzi zapalenia

przewodu pokarmowego, przynosi ulgę w zaparciach, wzdęciach i objawach nadwrażliwości

jelit. Galaretowatego soku ze świeżych liści można też używać zewnętrznie do smarowania

ran, można go wcierać w skórę w miejscach poparzeń słonecznych, zmarszczek, podrażnień i

mniejszych skaleczeń. Napary nadają się do przemywania ran i oczu. Sok ma nieco

odstręczający smak, toteż do użytku

wewnętrznego najczęściej miesza się go z sokiem owocowym, by był łatwiejszy do

przełknięcia.

Czysty amerykański sok z aloesu jest obecnie dostępny w większości sklepów ze zdrową

żywnością.

 

ALUMINIUM (AL)

Lekki pierwiastek metaliczny znany także jako glin, bardzo rozpowszechniony w przyrodzie,

w organizmie ludzkim występuje śladowo. Powszechnym źródłem tego toksycznego

składnika są sery topione, soda oczyszczona, tabletki regulujące równowagę kwasowo-

zasadową, sól kuchenna i antyperspiranty (E173). Przyczyną przenikania aluminium do

organizmu może też być używanie sztućców i naczyń zrobionych z tego metalu.

Aluminium narusza równowagę między wapniem a fosforem, powoduje utratę witaminy B1

i zwiększenie w organizmie ilości soli aluminium, których gromadzenie się w mózgu

prowadzi do ubytków pamięci, demencji i choroby Alzheimera. Zalecanym środkiem

przeciwdziałającym gromadzeniu się tych soli w mózgu są preparaty witaminy C, a także

czosnek, wodorosty i siewki pszenicy.

 

AMARANT - PATRZ SZARŁAT

 

AMINEK (AMMI MSNAGA)

Zioło pochodzące z Bliskiego Wschodu; było używane w jemeńskiej i arabskiej medycynie

ludowej. Zawiera glikozyd kelinę, który przynosi ulgę w bólach związanych z kamieniami

nerkowymi (rozluźnia skurcze mięśni powstałe wskutek ucisku kamieni). Rozszerza naczynia

wieńcowe serca i łagodzi bóle w chorobie wieńcowej. Dostępny w większych sklepach

zielarskich.

 

AMINOKWASY

Związki występujące w organizmach zwierzęcych, roślinach i drobnoustrojach, będące

składnikami białek. Składają się z węgla, wodoru, tlenu, siarki i azotu. Łączą się w różne

struktury łańcuchowe (łańcuchy peptydowe), które nadają danemu rodzajowi białka - czy to

będzie białko zawarte w kościach, czy we włosach lub paznokciach - jego specyficzne cechy. Formowaniem się tych różnych białek zarządzają kwasy

nukleinowe DNA i RNA, często zwane także matrycami białek. DNA - kwas

dezoksyrybonukleinowy - zawiera kod główny; RNA - kwas rybonukleinowy - tłumaczy

informację niezbędną do syntezy białek w komórkach. Synteza jest niezwykle ważna dla

podtrzymania życia, ponieważ komórki organizmu bezustannie obumierają i muszą

powstawać nowe.

Spośród ponad dwudziestu znanych aminokwasów, formujących tysiące kombinacji białek,

dziewięć - leucyna, izoleucyna, walina, metionina, treonina, lizyna, fenyloalanina,

tryptofan i histydyna - uznaje się za aminokwasy niezbędne w ludzkiej diecie we

właściwych proporcjach, gdyż to one tworzą to, co nazywa się białkiem o pełnych walorach

odżywczych. Żaden nie może być syntezowany w organizmie człowieka, muszą być zatem

pobierane wraz z pokarmem. Brak nawet jednego z wymienionych aminokwasów lub zbyt

niski jego poziom w organizmie w porównaniu z innymi wstrzymuje lub spowalnia syntezę

białek. Zdarza się to przy ścisłej diecie wegetariańskiej, opartej na niepełnowartościowych

białkach roślinnych. Pokarm oparty na produktach zwierzęcych - mięsie, rybach, jajach i

przetworach mleczarskich - zawiera wszystkie potrzebne aminokwasy, dostarczając

pełnowartościowego białka. Stwierdzono, że pojedyncze aminokwasy mają specyficzne,

dobroczynne właściwości: wspomagają spalanie tłuszczu, wspierają leczenie łysienia,

przyczyniają się do rozwoju mięśni oraz uwalniania stresu. Można je stosować jako dodatki

do pożywienia.

Poza wymienionymi dziewięcioma są aminokwasy uznane za „ważne" (choć nie niezbędne).

Należy do nich aminokwas arginina, której organizm wielu ludzi nie wytwarza w

odpowiedniej ilości.

 

AMINOKWASY O ROZGAŁĘZIONYM ŁAŃCUCHU (BCAA)

Są to: leucyna, izoleucyna i walina. Są one niezbędne dla wzrostu mięśni i procesów

odnowy; pomagają w przywracaniu zdrowia uszkodzonym, naciągniętym i zmęczonym

mięśniom i dlatego stosowane są przez sportowców i osoby trenujące ciało. Wzmacniają

także mięśnie osłabione długim leżeniem w czasie choroby, pomagają w uwalnianiu stresu.

Preparaty zawierające aminokwasy tej grupy dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością.

 

ANANASY

Owoce byliny pochodzącej z Ameryki Południowej, uprawiane w strefie tropikalnej. Są

zasobnym źródłem witaminy C i potasu, niewiele jest w nich innych składników

odżywczych. Zawierają jednakże bromelainę - enzym rozszczepiający białko, który poprawia trawienie. Dlatego dobrze jeść ananasy po posiłkach mięsnych. Ananasy

działają moczopędnie, ponadto poprawiają apetyt, leczą biegunki, niszczą pasożyty układu

pokarmowego i zmniejszają ilość płynów w organizmie.

Bromelainę można kupić w kapsułkach jako dodatek pokarmowy, ułatwiający trawienie.

Uwaga: Ponieważ niedojrzałe ananasy działają zakwaszające, nie powinny ich jeść osoby z

owrzodzeniem żołądka lub dwunastnicy. Z tego samego powodu niedojrzałe ananasy mogą

szkodzić zębom.

 

ANTACYDY

Są to środki neutralizujące kwas solny w żołądku, pełniące rolę regulatorów kwasowości.

Przynoszą tylko czasową ulgę, łagodząc objawy nadkwasoty, a nie zupełne wyleczenie.

Każdy, kto używa tych leków bez recepty, powinien zdawać sobie sprawę z tego, że objawy

nadmiernego zakwaszenia żołądka są podobne do objawów niedoboru kwasów trawiennych.

Ponadto niektóre antacydy zawierają glin, pierwiastek toksyczny, który wbudowuje się w

ludzkie ciało i powoduje szereg zaburzeń.

Chlorowodorek betainy przynosi ulgę w zgadze spowodowanej niedoborem kwasów

trawiennych w żołądku. Ponieważ wydzielanie żołądkowe zmniejsza się wraz z wiekiem,

niektórzy lekarze zalecają profilaktyczne przyjmowanie chlorowodorku betainy oraz

niezbędnych dla organizmu metali wszystkim osobom po czterdziestce.

Przyjmowanie enzymów trawiennych, takich jak pankreatyna, daje dobre efekty w

niektórych przypadkach, ale najprostszą i najskuteczniejszą metodą poradzenia sobie z

problemem nadkwasoty, zgagi i dyspepsji jest właściwa dieta.

Szybką ulgę przynosi zażywanie 2-3 tabletek dolomitu przed każdym posiłkiem. Z własnych

doświadczeń autora wynika, że szklanka zimnego mleka lub kilka surowych migdałów

zjedzonych na czczo skutecznie likwiduje zgagę. Ponieważ płyny pite przed posiłkiem

rozcieńczają kwasy żołądkowe, zaleca się picie ich raczej na czczo niż po jedzeniu.

 

ANTYBIOTYKI

Naturalne, wytwarzane przez żywe organizmy, a także uzyskiwane w drodze syntezy

substancje o działaniu bakteriobójczym i bakteriostatycznym, hamującym zdolność

rozmnażania się bakterii.

Kiedyś uważano, że antybiotyki przyczynią się do wyeliminowania wszelkich chorób,

obecnie zaś ich stosowanie zaczęto nieco ograniczać. Wzrasta bowiem

wrażliwość na leki, ale ich rzeczywista skuteczność spada. Wiele szczepów bakterii

uodporniło się na działanie antybiotyków i stają się one oporne na leczenie. Jak się obecnie

ocenia, około 20% zakażeń szpitalnych nie poddaje się leczeniu antybiotykami; w samych

Stanach Zjednoczonych z powodu takich zakażeń umiera co roku ponad 10 tysięcy osób.

Początkowo antybiotyki stanowiły bardzo silną broń przeciw wielu chorobom i ocaliły wiele

ludzkich istnień. Niestety, lekarze nabrali skłonności do stosowania ich w sposób

nieograniczony i w rezultacie wiele bakterii wytworzyło oporność na leki, które w tej sytuacji

trzeba przepisywać w coraz większych dawkach, co powoduje zwykle silne skutki uboczne.

Ponieważ antybiotyki nie są w stanie odróżnić „złych", chorobotwórczych bakterii od

„dobrych" - żyjących z nami w symbiozie, zabijają wszystkie, także te bakterie jelitowe, które

są potrzebne w procesie wchłaniania składników pokarmowych. Jednym ze skutków jest

rozpowszechnienie drożdżycy pochwy u kobiet, którym zalecono przyjmowanie tetracykliny.

Antybiotyki mogą także neutralizować działanie pigułek antykoncepcyjnych. Dlatego

lekarze obecnie ograniczają stosowanie antybiotyków do przypadków niezbędnych. Pojawia

się także tendencja, by przygotowywać pacjentów do zabiegów chirurgicznych, wzmacniając

ich odporność za pomocą zrównoważonej, bogatej w dodatki pokarmowe diety.

 

ANTYDEPRESYJNE ŚRODKI ZAWARTE W POKARMIE

Leczenie depresji, stresu i lęku za pomocą składników pożywienia dotyczy dwóch

aminokwasów: DOPA (dihydroksyfenyloalaniny), która podnosi poziom noradrenaliny -

hormonu rdzenia nadnerczy - i dopaminy w mózgu, oraz GABA (kwasu

gammaaminomasłowego), który staje się coraz bardziej popularny jako lek przedwiekowy.

Ten drugi pochodzi z kwasu glutaminowego, syntezowanego przez organizm ludzki, i działa

jako przekaźnik nerwowy o właściwościach hamujących. Oznacza to, że GABA spowolnia

aktywność komórek nerwowych układu limbicznego, który dla organizmu ludzkiego jest

czymś w rodzaju emocjonalnego dzwonka alarmowego.

Dobrze znanym minerałem o właściwościach uspokajających jest wapń, który podany przed

snem w dawce 500 mg może nawet złagodzić bezsenność. W leczeniu stresu i depresji

pomagają witaminy i zioła: witamina C, witaminy z grupy B, szczególnie B1, niacyna

(witamina PP), kwas pantotenowy (witamina z grupy B) oraz głóg, kava-kava, lipa,

dziurawiec i kozlek.

Do pokarmów, które mogą pogłębiać depresje i lęk, a których warto unikać, należą: cukier

biały, biała mąka, kofeina oraz wszystkie produkty z dużą zawartością tłuszczu. Powinno się

także całkowicie zrezygnować z alkoholu i papierosów.

 

ANTYKONCEPCYJNE PIGUŁKI

Wykazano, że pigułki te powodują niedobory w organizmie takich witamin, jak: Bg, kwas

foliowy i witamina B12- Długotrwałe ich zażywanie może spowodować typowe objawy

niedoborów tych ważnych składników, takie jak: nadmierny przyrost wagi, zatrzymanie wody

w organizmie, alergia, anemia, zmęczenie, depresja, a nawet utrata popędu seksualnego. Aby

zapobiec tym objawom, należy uzupełniać niedobory, stosując odpowiednią dietę.

 

ANYŻ PATRZ BIEDRZENIEC ANYŻ

 

APETYT

Apetyt czyli chęć jedzenia, jest zazwyczaj jedną z ważnych przyczyn nadwagi. Każdy, kto

pragnie zmniejszyć wagę ciała lub z innych powodów powstrzymać chęć jedzenia albo nad nią zapanować, powinien włączyć do swojej diety następujące pokarmy: awokado, otręby i

dania bogate w błonnik, łodygi selera, gumę guar, kwas cytrynowy (HCA) w postaci

tabletek (Citrimax) wraz z aminokwasem L-fenyloalaniną, a także świeży sok z cytryny.

Dla tych, którzy pragną pobudzić apetyt, zaleca się kiełki lucerny, jabłka, sok z marchwi,

pieprz cayenne, liść selera, kurczęta, ocet jabłkowy, kukurydzę, grapefruity, wątrobę,

grzyby, pomarańcze, truskawki i pomidory. Poza tym takie zioła, jak rzepik, anyż i

rumianek wraz z witaminą B complex, preparatami cynku i drożdżami piwnymi.

 

ARCYDZIĘGIEL (ANGELICA ARCHANGELICA)

Duża roślina o przyjemnym zapachu, pochodząca z północy Europy i z Azji. Bylina lub

roślina dwuletnia, występuje w miejscach wilgotnych, takich jak brzegi rzek; jest także

uprawiana. Surowcem leczniczym i źródłem składników odżywczych są korzenie i nasiona.

Herbatka z nasion lub korzeni arcydzięgla ułatwia trawienie, likwiduje wzdęcia i pobudza

apetyt. Używa się jej w wielu dolegliwościach układu pokarmowego, między innymi w

chorobie wrzodowej, wymiotach i kolce. Używana zewnętrznie pomaga w bólach

reumatycznych i podagrze. Wywar z korzenia łagodzi świerzb i swędzenie skóry.

Napar przyrządza się zaparzając łyżeczkę pokruszonych nasion w filiżance wrzątku. Wywar z

korzenia sporządza się gotując łyżeczkę pokruszonego korzeniaw 3/4 filiżanki wrzątku. Po zagotowaniu należy pozwolić osiadać nasionom przez 5 minut.

Arcydzięgiel dostępny jest w sklepach zielarskich i większych sklepach ze zdrową żywnością

także w postaci płynnego ekstraktu. Należy go stosować według przepisu na opakowaniu.

Uwaga: Cukrzycy nie powinni przyjmować arcydzięgla, ponieważ podnosi on poziom cukru

we krwi.

 

ARGININA

Należy do ważnych aminokwasów, gdyż jej pochodna ornityna pobudza wydzielanie

hormonu wzrostu w mózgu. Jest to istotne nie tylko w przypadku dzieci, ale także dorosłych,

ponieważ ornityna przyczynia się do odbudowy tkanek i gojenia się ran. Substancja ta

pobudza również wzrost limfocytów T - komórek układu odpornościowego, które rozpoznają,

rozkładają i niszczą bakterie chorobotwórcze i rakotwórcze składniki chemiczne. Dlatego

arginina, obficie występująca w domowym rosole z kury, okazuje się bardzo użyteczna w

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin