CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE.doc

(25 KB) Pobierz
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE

----------------------------------------------------------

 

Proporcje na mniejszą  foremkę

 

 

CIASTO- 3 jajka,1 szkl. cukru,1 szkl. oleju,mała kwaśna śmietana,1,5 szkl. mąki,

                 2-3 łyżki kakao,1łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

                  1 łyżeczka wody

 

                 jajka z cukrem utrzeć na gładką masę i cały czas ucierając ,stopniowo dodawać śmietanę, przesianą  mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Następnie dodać sodę rozpuszczoną w łyżeczce wody oraz olej i wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.

Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w temp.180 st.C.

                 Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

 

MASA – 50 dag serka mascarpone,20 dag śmietany kremówki( 30%),1-2 łyżeczki cukru pudru, aromat waniliowy.

         

                 Serek dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Kremówkę ubić mikserem, a następnie

połączyć z utartym serkiem. Na koniec wlać kilka kropli aromatu i wymieszać.

 

 

Masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem.

Na koniec ciasto polać polewą czekoladową.

 

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin