Kurczak po indyjsku.doc

(42 KB) Pobierz
Kurczak po indyjsku (w 11 przyprawach)

Kurczak po indyjsku (w 11 przyprawach)

- Kuchenna kolekcja malutkich słoiczków z przyprawami to fajny widok. Taki domowy zbiór smaków i zapachów z całego świata. I każdy z nich opowiada własną historię.
Najpierw w kuchni pojawiają się najbardziej znane: pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. A potem człowiek staje się hobbystą-nałogowcem, szukającym wciąż nowych smakowych poruszeń.
Rozumiem miłość Hindusów do przypraw. To naprawdę kręci.

Na 4 osoby.
Czas przygotowania: 20 min.

Jak to zrobić:
Nasiona kardamonu obierz z łuseczek.
Zmiażdż kolendrę, kminek, goździki, pieprz i kardamon (najlepiej w moździerzu).
Wymieszaj je w miseczce z imbirem, kurkumą, garam masalą, startą połówką gałki muszkatołowej i chilli.

Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz imbir ze skórki, zetrzyj go na tarce lub posiekaj.

Każdą pierś kurczaka przekrój wzdłuż na połowę. Potem pokrój ją w płatki ok. 3mm grubości. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Odłóż na bok.

Wlej olej na patelnię, wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Zamieszaj i postaw na gazie. Smaż, aż cebula stanie się przeźroczysta.
Teraz dodaj przyprawy i zamieszaj, potrzymaj chwilę na ogniu.

Dodawaj pojedyncze kawałki kurczaka (nie wszystkie na raz). Mieszaj, aż sos obtoczy kurczaka z każdej strony. Kiedy mięso przestanie być surowe, wlej ½ szklanki wrzątku i duś kilka minut.

Przekrój bakłażana wzdłuż na 4 części. Odkrój pestki (powinno zostać tylko około 1.5 cm miąższu przy skórce). Pokrój bakłażana na cienkie plasterki (ok. 7 mm). Na patelni rozgrzej margarynę, wrzuć bakłażana i posól. Smaż, aż się zarumieni.
Przed podaniem wymieszaj bakłażana i kurczaka.
Najlepiej smakuje z ryżem basmati.

Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

Kurczak po indyjsku (w 11 przyprawach)

·         1 bakłażan

·         1 duża cebula lub 3 małe

·         1 łyżeczka czarnego pieprzu

·         1/2 gałki muszkatołowej

·         1 łyżeczka garam masali

·         5 goździków

·         1 łyżeczka imbiru mielonego

·         1 jogurt

·         kawałek korzenia imbiru (ok. 5 cm)

·         1 łyżeczka kminku indyjskiego

·         1 łyżeczka kurkumy

·         margaryna do smażenia (np. Rama Culinesse)

·         1 łyżeczka nasion kardamonu

·         1 łyżeczka nasion kolendry

·         olej do smażenia

·         1 łyżeczka ostrej chilli w proszku

·         6 piersi kurczaka

·         sól

·         sól i pieprz do smaku

·         1/2 szklanki wrzącej wody

·         2 ząbki czosnku

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin