- Mój znajomy hoduje zioła i podarował mi suszone kwiaty lawendy spożywczej. Chciałem je natychmiast wypróbować w kuchni. Taka lawenda z migdałami i figami tworzy niesamowite zestawienie. I wyszedł bardzo ciekawy deser. Jeśli ktoś woli morele od fig, to proszę bardzo, też będzie bardzo smakowicie. Aha, ważne przy wybieraniu fig: powinny być lekko twardawe, nie przejrzałe. Dla 6 osób Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 15 min.
Jak to zrobić: 1. Umyj i wysusz figi. Każdą przekrój na pół i sprawdź, czy nie jest robaczywa. 2. Rozłóż owoce na blaszce do pieczenia (posmarowanej masłem) stroną przekrojoną do góry. 3. Zmiksuj płatki migdałowe na proszek. 4. Wymieszaj mąkę, puder migdałowy i cukier. 5. Rozpuść masło, wlej je do ciasta i całość zagnieć. 6. Zawiń migdały i orzechy w czystą ściereczkę i trzymając ją tak, żeby nic się nie wysypało, uderz nią konkretnie parę razy o blat stołu. Chodzi o to, żeby migdały i orzechy dobrze pokruszyć. 7. Wymieszaj je z ciastem. 8. Wsyp do ciasta kwiaty lawendy i całość zagnieć. 9. Uformuj ręką placuszek wielkości figi i grubości ok 1 cm. 10. Połóż po placuszku na wierzchu każdej figi i przygnieć delikatnie, żeby się dobrze trzymały. 11. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10/15 min. 12. Naturalnie podawaj ciepłe prosto z pieca. Bon appetit!
· 100 g cukru pudru
· 8 fig
· 1 łyżka kwiatów lawendy
· 50 g łuskanych orzechów włoskich
· 150 g masła
· 100 g mąki
· 100 g migdałów
· 100 g płatków migdałowych
WILK725