Ś.doc

(1777 KB) Pobierz
Śnieżna galaretka

Śliwka puszysta z biszkoptem


sliwka1.jpg

szklanka gęstych powideł śliwkowych, 4 białka, 3 łyżki cukru pudru, 10 łyżek śliwowicy, 4 śliwki węgierki, 6 mirabelek, 12 biszkoptów, szczypta cynamonu


Białka z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Powidła śliwkowe dokładnie miksujemy ze śliwowicą. Do powideł dodajemy ubite białka, zmielony cynamon i miksujemy tak długo, aż powstanie puszysty krem. Pucharki wykładamy miękkimi biszkoptami, zalewamy kremem (odrobinę kremu zostawiamy do dekoracji) i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Podajemy ozdobione cząstkami śliwek i resztą kremu.

 

Śliwki argentyńskie

 

wydrylowane, suszone, ale mięsiste i duże śliwki, tyle samo co śliwek migdałów (mogą być ze skórką), wiórki kokosowe, toffi (gęsty krem karmelowy)

 

Każdą śliwkę rozłożyć i posmarować od środka kremem karmelowym, następnie włożyć jednego migdała i zawinąć śliwkę. Śliwki obtoczyć w wiórkach kokosowych.

 

Śliwki faszerowane



1/2 kg suszonych śliwek (najlepiej dużych i mięsistych kalifornijskich bez pestek), trochę aromatycznego alkoholu do namoczenia, 3-4 łyżki drobniutko posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 torebka (10 dag) wyłuskanych orzechów laskowych, 1 szklanka śmietany kremówki, cukier puder do posypania


Śliwki dokładnie umyj i skrop alkoholem. Następnie wymieszaj skórkę pomarańczową

 

 

 

 

 

Śliwki nadziewane migdałami



 

migdały, śliwki suszone, śmietana, cukier puder, mąka, śliwowica, olej, ciasto naleśnikowe

 

Śliwki nadziewamy sparzonymi wcześniej migdałami i zalewamy śliwowicą na około 30 minut. Następnie odsączamy i oprószamy mąką. Po kolei zanurzamy je w cieście naleśnikowym i smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Śliwki dekorujemy ubitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.

 

Śliwki w czekoladzie

 


Załączony obrazek
2,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek, 80 dag cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 opakowanie 100 g kakao Deco Morreno, 1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady


Śliwki zemleć w maszynce do mięsa, smażyć, dodając cukier, do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec smażenia dodać kakao i posiekaną czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut. Przekładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami i studzić powoli ustawione "do góry nogami" pod kocykiem.

 

ŚLIWKI W WINIE

 

Proporcje podane dla 6 osób.

250 g śliwek suszonych bez pestek, 1 szkl. czerwonego wina, 0,5 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki cukru, 1 białko

 

Śliwki namoczyć w gorącej wodzie. Wino wymieszać z cynamonem i 1 łyżką cukru, zagotować. Dodać śliwki i gotować na wolnym ogniu 5 min. Białko ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżkę cukru, dalej ubijać. Śliwki z sosem wlać do salaterek żaroodpornych, pokryć pianą, wstawić do piekarnika o temp. 240 stopni i piec 5 min.

 

Śliwki z orzechami

 

Duży, szeroki garnek z gotującą się wodą przykryć gazą i położyć na niej dorodne suszone śliwki (francuskie lub węgierki). Kiedy zmiękną i napęcznieją rozciąć po jednej stronie i usunąć pestkę. Na miejsce pestki wsunąć po jednym opieczonym orzechu laskowym lub po połówce orzecha włoskiego albo migdał. Zacisnąć brzegi. Zmieszać drobno zmielone orzechy (jeden na trzy śliwki) z cukrem pudrem i obtoczyć w tym śliwki. Tak przygotowane "cukierki" podawać na talerzyku. Na wycieczce skutecznie zaspokajają pierwszy głód.

 

Śliwki z pianką

 

50 dag śliwek, 5 dag migdałów, 5 białek, 20 dag cukru pudru, 20 ml rumu, 3-4 dag tłuszczu.

 

Śliwki umyć, usunąć pestki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier puder i migdały. Blachę wysmarować tłuszczem, zanurzyć śliwki w przygotowanych białkach i układać w odstępach na blasze. Skropić rumem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.

 

Śliwki zapiekane



75 dag śliwek, 5 jajek, 10 dag mielonych orzechów laskowych, 35 dag śmietany 36-proc., 100 ml mleka, 40 ml nalewki owocowej, 3 łyżki cukru, 1 łyżka masła


Śliwki wydryluj, wrzuć do miski, posyp 2 łyżkami cukru i polej alkoholem. Wymieszaj. Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp resztą cukru. Osącz śliwki (sok zachowaj). Owoce przełóż do formy. Ubij jajka, dodaj orzechy. Cały czas ubijając, powoli wlewaj sok z odcedzonych śliwek, śmietankę i mleko. Gdy powstanie sos, wylej go na śliwki. Zapiekaj 45 minut w temp. 180°C. Wyjmij, gdy na wierzchu zrobi się ładna, rumiana skórka. Zapiekanka jest najsmaczniejsza na ciepło.

 

Śliwki zapiekane z australijskimi orzechami



Śliwki lub nektarynki 1 kg, Zimne masło 30 g, Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, Cukier 2-4 łyżeczki Ciasto: Zimne masło 150 g, Mąka pszenna 250 g, Cukier brązowy 150 g, Orzechy włoskie 200 g

 

Zimne masło połączyć z cukrem i mąką, wyrobić ciasto, dodać orzechy, nektarynki pokroić w czosnek, podsmażyć na maśle z cukrem. Usmażone nektaryny wyłożyć na rywierkę, przykryć ciastem i piec (180 st. C) około 10 min. deser udekorować bitą śmietaną, owocem mango i miętą.

 

Śliwkowe kulki

 

1/4 kg suszonych śliwek, 8 łyżek cukru pudru, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka rumu lub koniaku, cukier puder.

 

Ze śliwek usunąć pestki. Śliwki, cukier i orzechy wymieszać i 2 razy zemleć w maszynce. Masę wymieszać z rumem lub koniakiem, uformować kulki i obtoczyć w cukrze pudrze. Porcja dla 4-6 osób

 

Śliwkowa wariacja



(4 porcje)

Budyń o smaku waniliowym 1 opakowanie, biszkopty podłużne 1 opakowanie, mleko 0,5 litra, powidła śliwkowe 4 łyżki, cukier 4 łyżki

 

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Dno i boki salaterek wyłożyć biszkoptami. Na biszkoptach rozłożyć po łyżeczce powideł oraz połowę budyniu, pozostały budyń połączyć z powidłami i nałożyć do salaterek. Czas przygotowania: 9 minut

 

Śliwkowe kulki

 

1/4 kg suszonych śliwek, 8 łyżek cukru pudru, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka rumu lub koniaku, cukier puder.

 

Ze śliwek usunąć pestki. Śliwki, cukier i orzechy wymieszać i 2 razy zemleć w maszynce. Masę wymieszać z rumem lub koniakiem, uformować kulki i obtoczyć w cukrze pudrze.

 

Śmietanka do capuccino

 

śmietana kremówka (30% zaw. tłuszczu) albo tortowa (36%), cukier puder

 

Świeża śmietanka na pewno się nie zważy. Zresztą bitą śmietanę robi się ze schłodzonej kremówki (30% zaw. tłuszczu) albo tortowej (36 %). Moim zdaniem najlepsza jest tortowa z Łowicza (w żółtym kartoniku). Należy ją ubić z cukrem pudrem (ilość cukru zależy od upodobań pijącego). Uwaga! Śmietanę ubijamy aż osiągnie konsystencję kremu do tortów. Zbyt długie ubijanie może spowodować, że zrobimy z niej masło. Do filiżanki z gorącą kawą nakładamy ubitą śmietankę. Dobrze jest też posypać czekoladą rozpuszczalną (gorzką). Kawy nie trzeba słodzić śmietanka jest wystarczająco słodka.

 

Śmietanka z pomarańczą

 

2 szklanki śmietanki kremowej, 1 łyżka cukru pudru, 3 pomarańcze, smażona skórka pomarańczowa, bezy, czekolada, rodzynki, wiórki kokosowe

 

Śmietankę ochłodzić i ubić z cukrem pudrem. Pomarańcze umyć, opłukać gorącą wodą, obrać. Bezpośrednio przed podaniem pokroić pomarańcze w poprzek na małe krążki .Na środku talerzyków układać po jednej bezie. Na bezy ułożyć śmietankę dekoratorem {szprycą}a z boku ułożyć krążki pomarańczy, całość obsypać rodzynkami ,tarta czekoladą i wiórkami.

 

ŚMIETANKOWY MUS



Dla 4 osób Porcja: 350 kcal Przygotowanie: 25minut Gotowanie: 30 minut

500 g truskawek, 2 szklanki śmietanki, 7 łyżek cukru, 4 żółtka, jajko, masło do formy, łyżka skórki z cytryny do posypania, listki melisy do dekoracji

 

Truskawki zmiksować z potową cukru. 8 łyżek mu­su odłożyć. Śmietankę zagotować. Jajko i żółtka ubić z resztą cukru. Powoli wlewać gorącą śmietankę i dalej ubijać. Wymieszać z truskawkowym musem. Żaroodporne foremki wysmarować masłem. Do każdej wlać po 2 łyżki musu. Dopełnić masą. Foremki ustawić w naczyniu z wrzątkiem, przykryć folią. Piec 30 minut w 160 °C. Mus ostudzić, przybrać.

 

Śmietanowiec



1 szklanka mleka, 0,75 szklanki cukru, 2 lub 3 galaretki różnokolorowe, 0,5 l śmietany 18%, 2 łyżki żelatyny, 0,5 szklanki wody

 

Galaretki rozpuszczamy w około 1,5 szklanki wody, gdy wystygną przelewamy do głębokich talerzy i odstawiamy do stężenia. W tym czasie jak tężeją galaretki przygotowujemy część śmietanową, gotujemy mleko z cukrem. Gdy się zagotuje odstawiamy do przestudzenia. Wlewamy pół szklanki zimnej wody do małego rondelka i wsypujemy żelatynę (ważne aby nie mieszać żelatyny z gorącą wodą, bo będzie kicha), podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do momentu gdy żelatyna zupełnie się rozpuści (jednak nie należy doprowadzić do wrzenia). Mieszamy ze śmietaną. Następnie łączymy z przestudzonym mlekiem. Gdy galaretki stężeją ostrożnie wyjmujemy je z talerzy i kroimy w kostki (a jak ktoś chce to może w inne kształty...). Tak przygotowane galaretki wrzucamy do tortownicy i zalewamy masą śmietanową. Odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę.

 

śmietanowiec teściowej


przepis - śmietankowiec teściowej

śmietana 500 ml, żelatyna, 3 rodzaje galaretki - najlepiej o kontrastowej kolorystyce - cytrynowa, truskawkowa, agrestowa, ok. 1 szkl. cukru, cukier waniliowy, zsiadłe mleko lub kefir 500 ml

 

Przygotowujemy galaretki a po stężeniu kroimy je w kostkę. W osobnym naczyniu miksujemy mleko albo kefir, z śmietana i cukrami. Żelatynę rozpuścić w mleku ciepłymi dolewamy do masy .Wsypujemy galaretowe kostki. Do lodówki do stężenia.

 

śmietanowiec ulubiony


przepis - śmietanowiec ulubiony

1/2 litra śmietanki kremowej 36%, 3/4 szklanki zimnego przegotowanego mleka, 1 czubata łyżka cukru lub pudru, 1 1/2 cukru waniliowego, 3 galaretki różnokolorowe, 2 czubate łyżki żelatyny

 

Namoczyć żelatynę w przegotowanym, zimnym mleku. 2 galaretki rozpuścić ,w szklance wody(każda galaretka ma być rozpuszczona osobno)gdy zastygnie ,pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem (dokładamy pod koniec ubijania) Żelatynę namoczoną w mleku, podgrzać ciągle mieszając i rozpuścić (można zagotować)lekko przestudzić, wlać do ubitej śmietany, wymieszać dodać pokrojoną galaretkę(można dać swoje ulubione bakalie) i lekko wymieszać. Wlać do tortownicy(tortownicę wykładamy folia aluminiową(wtedy nie czuć ciasta blachą) Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml przegotowanej gorącej wody. Studzimy, gdy zacznie tężeć, zalewamy wierzch śmietanowca. Wcześniej, jeżeli mamy, możemy udekorować owocami i dopiero zalać galaretką. Jeżeli zrobimy w mniejszej tortownicy ciasto będzie wyższe.

 

Śnieżki - kulki z płatków owsianych

 

100g płatków ows., 100g margaryny /masła, 75 g cukru, 50 gr. posiekanych drobno orzechów, 3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka kawy rozpustnej, cukier puder

 

Ukręcić płatki, masło, cukier, orzechy i kakao. Kawę rozpuścić w 3 łyżeczkach zimnej wody. Dodać do masy. Wymieszać dobrze. Łyżeczką nabierać masy, rękami wałkować kulki, obtoczyć w cukrze pudrze. Wychodzą nie za słodkie przez tę kawę. Podobno z przepisu wychodzi ok 15 co jest stanowczo za mało...

 

Śnieżna galaretka



2 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, cukier waniliowy, owoce, sok owocowy, 2-3 łyżki bitej śmietany

 

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, dodać taką samą ilość wrzątku i dobrze wymieszać. Mleko osłodzić, dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować, rozlać do miseczek i wstawić do lodówki. Stężałą galaretkę udekorować owocami i bitą śmietaną, polać sokiem.

 

ŚWIĄTECZNA LEGUMINA Z MAKIEM

 

Ok. 60 dag zmielonego maku, Ćwierć kilograma małych bez, Szklanka pełnotłustej śmietanki, Łyżeczka cukru pudru, Wanilia, rodzynki, skórka pomarańczowa i inne bakalie, Konfitura z wiśni

 

Mak ugotowany i dokładnie przemielony, wymieszać z 4 łyżkami lekko podgrzanego miodu i dodać pół małego opakowania namoczonych wcześniej rodzynek, szczyptę otartej wanilii i skórkę z jednej pomarańczy.  Na okrągłym półmisku układać warstwami na przemian bezy  i mak, tworząc piramidę. Wstawić na chwile do lodówki, aby całość zaskrzepła i po wyjęciu, a przed podaniem, oblać całość śmietanką i obłożyć wiśniami z konfitury.

 

Świąteczny deser



             

Na 4 porcje

1/2 opakowania mrożonki „Mieszanka owocowa", łyżka cukru, 2 serki waniliowe, paczka żelatyny

 

Połowę opakowania „Mieszanka owocowa" przełóż do salaterki, posyp cukrem, a nas­tępnie odstaw do rozmrożenia (uwaga - nie rozmrażaj do zupeł­nej miękkości, lepiej „pół na pół"). Z rozmrożonych owoców odlej do rondelka sok, dodaj 1/2 szklan­ki wody. Dokładnie wymieszaj i lekko podgrzej. 2 łyżki żelatyny starannie wy­mieszaj z ciepłym sokiem (mieszaj tak długo, aż całkowicie się roz­puści Galaretkę schłodź (powin­na zacząć tężeć). Resztę żelatyny przygotuj we­dług przepisu na opakowaniu. Bardzo dokładnie wymieszaj ją z 2 waniliowymi serkami homoge­nizowanymi. W formie w kształcie choinki ułóż na wpół rozmrożone owoce, zalej połową tężejącej galaretki. Wstaw do lodówki, by lekko się zsiadła. Na zastygającą galaretkę wyłóż masę serową. Na koniec wylej po­zostałą galaretkę. Deser wstaw do lodówki, na co najmniej 2 godziny.

 

Świeczniki bananowe

 

2 banany, 4 plastry ananasa z puszki, 9-10 łyżek bitej śmietanki, wiśnie, łyżka posiekanych orzechów

 

Na małych talerzykach układamy po plastrze ananasa, w środek wtykamy po polówce odpowiednio przyciętego banana Ze śmietanki robimy okrąg wokół plastra ananasa i posypujemy go orzechami. Na czubku banana kładziemy odrobinę śmietanki i stercząca w charakterze płomienia wiśnie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Świeże owoce z musem pistacjowym


Świeże owoce z musem pistacjowym

Dla 4 osób. Czas przygotowania: 30 min. Czas chłodzenia: 2-3 godz.

1 ananas, 2 banany, 2 saszetki cukru waniliowego, 2 kiwi, 1 mango, 2 różowe grejpfruty, 2 łyżki rumu, 1 garść truskawek, 220 g wiśni na mus: 2 łyżki cukru, 3 jajka, 2 łyżki mąki, 400 ml mleka p...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin