Wartość energetyczna 10 dag części jadalnych wybranych produktów i potraw (w kacl).
Produkty zbożowe
chleb biały
216
chleb żytni razowy
198
bulki pszenne wyborowe
226
makaron gotowany
124
ryz na sypko
137
kasza gryczana na sypko
141
Mleko i przetwory mleczne
mleko 3,2 % tłuszczu
58
mleko 2 % tłuszczu
47
mleko 0,5 % tłuszczu
43
śmietana 12 % tłuszczu
134
śmietana 30 % tłuszczu
291
jogurt naturalny 2 % tłuszczu
60
jogurt owocowy 1,5 % tłuszczu
84
kefir 2 % tłuszczu
44
ser twarogowy chudy
104
ser twarogowy tłusty
168
serek homogenizowany
150
ser topiony tłusty
222
sery żółte
260-380
naleśniki z serem
240
pierogi leniwe
242
Jajka
jaja cale kurze
jajecznica
130
jaja sadzone
180
Tłuszcze
margaryna "Sawa"
720
masło roślinne
747
masło wiejskie
748
oleje roślinne
900
smalec
896
Mięso, Wędliny, Drób, Ryby
wieprzowina surowa
260
kotlet schabowy panierowany
357
pieczeń wieprzowa
248
wołowina surowa
116
bitki wolowe
126
gulasz wolowy
149
kotlet mielony
287
pasztet z miesa mieszanego
365
filet z kurczęcia
103
filet z kaczki
199
kotlet pożarski
380
kurczak gotowany w jarzynach
108
kaczka pieczona
275
filety z dorsza po grecku
159
karp w galarecie
dorsz wędzony
93
ala61-61