Składniki na około 30 ciasteczek:
· 2 szklanki mąki
· 1/2 szklanki mleka w proszku
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
· 150 g miękkiego masła
· 1/2 szklanki cukru pudru
· 2 jajka
· 125 g białej czekolady, posiekanej
Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)
ozuma119