Sosy.pdf
(
408 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - sosy-przepisy.doc
Beszamel
12 dag mas a
2 dag m ki
0,25 l mietanki
4 ó tka
bulion
Sposób wykonania :
Na Mazowszu jest zwany "królem sosów".
wiartk m odego mas a przesma y z y k m ki, rozprowadzi dwoma y kami
bulionu i dolewa po trosze szklank m odej mietanki, przegotowanej poprzednio.
Gotowa d ugo do g sto ci i pilnuj c, aby si nie przypali o.
Gdy ostygnie, zaprawi czterema ó tkami, rozbitymi z y k mietany.
Takim beszamelem polewa si indyka.
Doskona odmian jest do ciel ciny lub sztuki mi sa.
Mo na utrze i korzonek chrzanu, oparzy , wycisn sok z chrzanu i zmiesza ten e sok
z beszamelem, od razu zg stnieje.
Czerwony sos pikantny
3/4 szklanki posiekanych, obranych pomidorów z puszki
sok z 1/2 cytryny
ma a cebula bardzo drobno pokrojona w kostk
2 y ki drobno posiekanego selera naciowego
1 y ka posiekanej natki pietruszki
1 y ka chrzanu
1 y ka sosu Worcestershire
1 y ka sosu Tabasco
cukier
1 y ka koncentratu pomidorowego
sól, wie o mielony pieprz
Sposób wykonania :
Wszystkie sk adniki wymiesza , sch odzi .
Podawa jako Dip do krewetek rozmro onych i pieczonych.
1
Posoli , rozcieraj c ci gle w rondlu kopystk .
1 wie y ogórek (15 dag)
Dip ogórkowy tzatziki (Grecja)
1 g sty jogurt naturalny
Sposób wykonania :
Ogórek umy , obra , zetrze na tarce do jarzyn i odcisn sok.
Serki wymiesza z jogurtem, ogórkiem, czosnkiem, oliw i koperkiem.
Doprawi sol i pieprzem.
Podawa sch odzony.
Kaparowy sos majonezowy
3/4 szklanki majonezu
1 y ka musztardy dijo skiej
1 y ka posiekanych ogórków marynowanych
2 y ki posiekanych kaparów
1 y ka posiekanej natki pietruszki
1 y ka posiekanego szczypiorku
sok z cytryny
szczypta cukru
utarty z bek czosnku
sól, wie o zmielony pieprz
Sposób wykonania :
Wszystkie sk adniki wymiesza i sch odzi .
Podawa jako dip do krewetek rozmro onych i pieczonych.
Ostry sos do chipsów (Meksyk)
2 awokado
150 ml naturalnego jogurtu
2 y ki oliwy
2
2 serki homogenizowane
2 z bki czosnku
2 y ki oliwy
2 y ki koperku
sól
bia y pieprz
Czosnek obra i przecisn przez prask .
Awokado obra , usun pestki, mi sz zmiksowa z jogurtem, oliw i sokiem.
1/2 p czka natki
czerwona papryka
czerwona cebula
sól, pieprz cayenne
Sposób wykonania :
Doda posiekan natk oraz papryk i cebul pokrojon w drobn kostk .
Gotowy sos mocno przyprawi do smaku sol oraz pieprzem cayenne.
Paprykowy dip (Meksyk)
4 du e zielone papryki
3 pomidory
3 czerwone cebule
1/2 p czka natki
z bek czosnku
y ka soku z cytryny
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Str ki papryki op uka , u o y na blasze, wstawi do gor cego piekarnika na 5 minut.
Czosnek obra , przecisn przez prask .
Natk op uka , posieka .
3/4 pokrojonej papryki zmiksowa na jednolit
mas z oliw i natk , czosnkiem i sokiem
z cytryny.
Dip przyprawi do smaku sol i pieprzem.
Pomidory pola wrz tkiem, obra .
Cebule obra .
Pomidory, cebul i pozosta papryk pokroi w niewielk kostk , wymiesza z dipem.
Podawa z tortillami lub du ymi chipsami.
Sos agrestowy do ciel ciny
25 dag zielonego agrestu
2 dag mas a
3 dag cukru
szczaw
3
y ka soku z cytryny
Ostudzi , obra ze skórki, oczy ci z pestek, pokroi w wiartki.
Agrest wyp uka , doda mas o i dusi pod przykryciem, dolewaj c po trochu wody, a
powstanie g sta masa.
Sposób wykonania :
Sos bearnaise
2 y ki estragonu ( wie ego)
3 y ki octu winnego
1/2 fili anki mas a w ma ych porcjach
2 ó tka
y ka wody
sok z cytryny
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Estragon, ocet, ó tka oraz wod wymieszaj.
Wszystko delikatnie podgrzej.
Kiedy jaja si zetn dodawaj po trochu mas o, stale mieszaj c.
Na ko cu dosmacz sokiem z cytryny, sol i pieprzem.
Sos bia y zwyczajny do mi s i ryb
2 dag mas a
1 dag m ki
0,125 l wywaru z mi sa lub ryb
3 dag mietany
Sposób wykonania :
Rozetrze na surowo m k z mas em, rozprowadzi roso em lub wywarem z ryb, doda
mietan , troszk siekanego zielonego koperku, zagotowa i pola potraw .
U ywa si do potrawek bia ych lub do ryb.
4
Przetrze , doda cukier, przyprawi sol i pieprzem.
Chwil gotowa .
Posypa posiekanym szczawiem i szczypiorkiem.
szczypiorek
sól, pieprz
Szczególnie za do karasi.
Zmiesza d em z musztard .
Sos b yskawiczny
y ka d emu porzeczkowego
Podawa do mi s na zimno lub w dlin.
Najlepszy jest d em porzeczkowy,
ale mo e te by urawinowy, borówkowy lub
powid a liwkowe.
Sos brusznicowy
40 g mas a
50 g m ki
0,3 l wody
0,2 l czerwonego wina
2 y ki konfitury z brusznic
sok z cytryny
cukier
sól,
Sposób wykonania :
Z mas a i m ki zrobi jasn zasma k , dola wod i wino, nast pnie doda brusznice i
ugotowa g st sos.
Sos cebulowy podlaski do kotletów baranich
20 dag cebuli
0,125 l mleka
2 dag mas a
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Cebule zala w rondelku wod i ugotowa , a b d zupe nie mi kkie.
Zagotowa mleko i wla do rondelka z cebul , doda y k roztopionego mas a, sól i
5
y ka musztardy
Sposób wykonania :
Posoli do smaku, doda cukier i sok z cytryny.
Wod odcedzi , a cebule pognie na mas .
Plik z chomika:
Ceslaus
Inne pliki z tego folderu:
Encyklopedia Sztuki Kulinarnej - Pizze i tarty.pdf
(21216 KB)
Wielka Księga potraw wegetariańskich.pdf
(154847 KB)
103 Ciasta Siostry Anastazji.pdf
(20354 KB)
173 Specjały Siostry Anastazji.pdf
(23021 KB)
Najlepsze przepisy na knedle, naleśniki, pierogi.pdf
(46297 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
26 lat KRP - Koncert ks. Stefana Ceberka
André Rieu
Audiobooki dla każdego
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin