Sałatka z tuńczyka.docx

(76 KB) Pobierz

 

 

Sałatka z tuńczyka
 

 

Lekka, nieco owocowa i szlachetna w smaku. Jeśli macie wszystkie produkty w domu - a to bardzo prawdopodobne - w ciągu 20 min. możecie postawić ją na stół.

 

Porcje: 4 porcje  Koszt: 20 zł  Trudność: prosty  Czas: 20 min. Kaloryczność: mało

 

 

 

http://kuchnia.o2.pl/mat/8/zdjecia/tunczyk1.jpghttp://kuchnia.o2.pl/mat/8/zdjecia/tunczyk2.jpg

 

http://kuchnia.o2.pl/mat/8/zdjecia/tunczyk3.jpg

Składniki:
- 30-40 dkg tuńczyka w sosie własnym,
- 1 banan,
- 1/2 grapefruita,
- 3 jaja ugotowane na twardo,
- 1 opak. jogurtu bez cukru,
- sałata, cykoria,
- sól, papryka, sok z cytryny,
- koperek.

Jak przyrządzić?
1) Rybę odsączyć z sosu.

2) Grapefruita obrać z osłonek i podzielić na mniejsze cząstki. Banan pokroić na talarki. Skropić go sokiem z cytryny.

3) Jaja ugotować na twardo. Dwa pokroić drobno, jedno na ósemki.

4) Jogurt wymieszać z solą, odrobiną soku z cytryny, papryką do smaku - można wrzucić odrobinę cukru.

5) W roboczej misce wymieszać delikatnie rybę z owocami i jajkiem, przyprawić jogurtem.

6) Listki sałaty i cykorii ułożyć ładnie na salaterce. Przełożyć delikatnie wymieszaną sałatkę. Udekorować jajkiem "ósemkowym". Posypać koperkiem całość.

Jak podawać?
Na ładnej salaterce. Schłodzoną, ale nie przesadnie. Do tego świeża bagietka. Dobrze się komponuje z lekkim, wytrawnym białym winem.

Uwagi:
Bardzo smaczna, delikatna i lekka sałatka. Powinna smakować nawet tym, którzy deklarują się jako nie lubiący ryb. W tej wersji jest nisko kaloryczna. Jeśli dodacie kilka łyżek majonezu, bo lubicie - stanie się bardziej kaloryczna. Tuńczyk, jaki oferują w sklepach za rozsądną cenę, nie jest niestety najwyższej jakości (drobne kawałki). Tak więc jeśli to sałatka na co dzień - wystarczy kupiony w zwykłym sklepie. Jeśli chcecie, żeby był wytworny, z dużymi, spoistymi kawałkami ryby - musicie poszukać wersji droższej.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin