Sałatka z tuńczyka
Lekka, nieco owocowa i szlachetna w smaku. Jeśli macie wszystkie produkty w domu - a to bardzo prawdopodobne - w ciągu 20 min. możecie postawić ją na stół.
Porcje: 4 porcje Koszt: 20 zł Trudność: prosty Czas: 20 min. Kaloryczność: mało
Składniki:- 30-40 dkg tuńczyka w sosie własnym,- 1 banan,- 1/2 grapefruita,- 3 jaja ugotowane na twardo,- 1 opak. jogurtu bez cukru,- sałata, cykoria,- sól, papryka, sok z cytryny,- koperek. Jak przyrządzić?1) Rybę odsączyć z sosu.2) Grapefruita obrać z osłonek i podzielić na mniejsze cząstki. Banan pokroić na talarki. Skropić go sokiem z cytryny.3) Jaja ugotować na twardo. Dwa pokroić drobno, jedno na ósemki.4) Jogurt wymieszać z solą, odrobiną soku z cytryny, papryką do smaku - można wrzucić odrobinę cukru.5) W roboczej misce wymieszać delikatnie rybę z owocami i jajkiem, przyprawić jogurtem.6) Listki sałaty i cykorii ułożyć ładnie na salaterce. Przełożyć delikatnie wymieszaną sałatkę. Udekorować jajkiem "ósemkowym". Posypać koperkiem całość. Jak podawać?Na ładnej salaterce. Schłodzoną, ale nie przesadnie. Do tego świeża bagietka. Dobrze się komponuje z lekkim, wytrawnym białym winem.
Uwagi:Bardzo smaczna, delikatna i lekka sałatka. Powinna smakować nawet tym, którzy deklarują się jako nie lubiący ryb. W tej wersji jest nisko kaloryczna. Jeśli dodacie kilka łyżek majonezu, bo lubicie - stanie się bardziej kaloryczna. Tuńczyk, jaki oferują w sklepach za rozsądną cenę, nie jest niestety najwyższej jakości (drobne kawałki). Tak więc jeśli to sałatka na co dzień - wystarczy kupiony w zwykłym sklepie. Jeśli chcecie, żeby był wytworny, z dużymi, spoistymi kawałkami ryby - musicie poszukać wersji droższej.
Milka02