Kuchnia kawalerska.doc

(97 KB) Pobierz

W „Daniu miesiąca"

aksamitne                      jp,

chłodniki                 »4F

Zagrajmy

w zielone

letnie przyjęcie

Przebojowe     *4£ potrawy ш?**Ж z czereśniami

W„Kuchni domowej" między innymi drób i ryba l    g w jarzynach »-,r'

Miód

- bogactwo smaków,

wartości odżywczych

i możliwości kulinarnych

To się czyta

ze smakiem!

 

Kuchnia kawalerska

Grzanki z szynką Щ 8 kromek chleba tostowego^ 4 plastry szynki, 8 plastrów sera ostrowskiego lub edamskiego,

________3 łyżki masła,________

_____2 łyżeczki suszonego_____

tymianku, oregano lub bazylii Cztery kromki chleba posmarować masłem, na każdej położyć plaster sera

i posypać ziołami. Następnie położyć plaster szynki, posypać ziołami, znowu położyć ser i przykryć kromką chleba. Kanapki mocno ścisnąć, kłaść na rozgrzane masło i smażyć na średnim ogniu po 4 min z obu stron.

Podawać gorące.

(2-4 porcje)

" " ' i &i~

<"■-••■

Grzanki saskie

6 kromek chleba tostowego, 6 parówek, 2 łyżki masła

SOS

_______1 szklanka piwa,_______

2-3 łyżki startego żółtego sera (gruyere, warmiński), 1 żółtko,

1/2 łyżeczki cynamonu, sól

Przygotować sos: piwo, ser, cynamon i żółtko ubić na gładką, gęstą masę i doprawić solą.

Z chleba usmażyć na maśle grzanki i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Parówki obrać z osłonek, prze-kroić na pół i ułożyć po dwie połówki na grzance. Grzanki polać sosem i zapiekać 10-15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Podawać z zimnym piwem.

(3 porcje)

Przy diecie beztłuszczowej (odchudzającej) jajecznicę zamiast na tłuszczu można usmażyć na 2-3 łyżkach mleka.

Croissanty przekroić wzdłuż na pół i opiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Następnie każdą połówkę posmarować musztardą, na wierzchu ułożyć pieczarki z cebulą i przykryć plastrem sera. Wstawić na 5-7 min do piekarnika, aby ser się roztopił.

(2 porcje)

Jajka zapiekane

8 jajek, 1 1/2 szklanki śmietany 18-procentowej, 1 łyżka masła,

4 łyżki startego żółtego sera _____(cheddar, warmiński),

1 łyżka koperku, sól, pieprz

Do płaskiego naczynia żaroodpornego włożyć masło, wlać śmietanę, wbić jajka, oprószyć solą oraz pieprzem i zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Następnie posypać serem i ponownie wstawić do piekarnika, żeby ser się roztopi Przed podaniem posypać koperkiem.

(4 porcje)

Croissanty lub kajzerki zapiekane

2 duże croissanty lub kajzerki,

_______1 cebula (7 dag),_______

_____4 pieczarki (10 dag),_____

2 łyżki ostrej musztardy,

4 plastry żółtego sera_____

(cheddar lub gruyere),

_______2 łyżki oleju, sól_______

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zrumienić na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki, posolić i smażyć 3-5 min.

Jajka w koszulkach 8 jajek, 80 dag białych

________części porów,________

25 dag małych cebulek, 2 czubate łyżki koncentratu

_______pomidorowego,_______

1/2 szklanki rosołu z kostki, 1/2 szklanki oleju, 2 goździki,

kawałek cynamonu (2 cm),

12 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela

angielskiego, 1 liść laurowy,

1/2 łyżeczki słodkiej papryki,

1 łyżka natki pietruszki,

2 łyżki octu winnego, sól

4

Pory oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, opłukać, pokroić na kawałki długości 3 cm, włożyć do posolonego wrzątku, gotować 10 min, a następnie osaczyć. Cebulki obrać. W szerokim, płaskim rondlu rozgrzać olej i dusić na nim pory oraz cebulki 25 min. Koncentrat pomidorowy wymieszać z rosołem, dodać razem z przyprawami do porów i dusić 25 min. Zawartość rondla przełożyć do salaterek i ostudzić.

Do płaskiego garnka wlać wodę zakwaszoną octem i posolić. Gdy woda się zagotuje, wbijać kolejno jajka (jednocześnie gotować nie więcej niż cztery). Po 3 min wyjmować je łyżką cedzakową, osaczać i układać w salaterkach, na uduszonych porach. Posypać natką.

Podawać jako zimną przystawkę.

(4 porcje)

Hot dog z serem i ogórkiem

_____1 bulka typu hot dog_____

lub paluszek, 1 denka kiełbaska

(staropolska, frankfurterka), 1/2 kiszonego ogórka (4 dag),

1/2 cebuli (2 dag), 1 łyżka startego żółtego sera (warmiński,

podlaski), 1 łyżka keczupu

Bułkę naciąć wzdłuż. W nacięcie włożyć kiełbaskę i część sera. Posypać bułkę pozostałym serem i zapiekać 8 min na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180CC. Cebulę obrać, pokroić w cienkie talarki. Ogórek opłukać, osaczyć i pokroić w krążki lub paseczki. W ciepłą bułkę włożyć pokrojony ogórek z cebulą, polać keczupem.

(1 porcja)

Kanapki na podwieczorek

W zależności od liczby składników mogą uzupełniać posiłek lub stanowić samodzielne danie. Nie muszą być monotonne. Wystarczy na kromce chleba ułożyć fantazyjnie składniki. Oto przykładowe kompozycje:

Z TUŃCZYKIEM   Щ

______1 kromka razowego______

________chleba, masło,________

1 plaster żółtego sera,

10 plasterków świeżego

ogórka, 5 dag tuńczyka z puszki

wymieszanego z 1 łyżką drobno

pokrojonej czerwonej cebuli,

1 jajkiem ugotowanym

na twardo i posiekanym,

_______1 łyżką majonezu,______

solą, pieprzem; do przybrania:

krążki czerwonej cebuli,

plasterki jajka ugotowanego

na twardo,

1 śliwka marynowana, natka pietruszki

(1 porcja)

ZANCHOIS I JAJKIEM   Щ 1 kromka pszennego chleba, masło, 1 łyżka twarożku

_______wymieszanego_______

z 2 łyżeczkami majonezu,

1 jajko ugotowane na twardo,

1 krążek czerwonej papryki,

4 koreczki anchois,

1 liść sałaty,

natka pietruszki,

kawałeczek zielonej papryki, ________sól, pieprz________

(1 porcja)

ZROKPOLEM

1 kromka razowego chleba, masło, 2 małe liście sałaty,

4 plasterki rokpolu,______

3 ciemne winogrona,

1 łyżeczka gęstej śmietany _______22 - procentowej,_______

2 plastry szynki lub kiełbasy _________szynkowej,__________

2 łuskane orzechy włoskie,

______1 plasterek cytryny,______

_______natka pietruszki_______

Zamiast sera w plasterkach można położyć na warstwie wędliny rokpol roztarty ze śmietaną.

(1 porcja)

Sałatka z tuńczykiem

______1 puszka tuńczyka______

______w oliwie (15 dag),______

5 dag łuskanych orzechów

włoskich, 4 łyżki majonezu,

1 łyżeczka koncentratu

pomidorowego, 1 mała główka

sałaty, 1 łyżka soku z cytryny,

______cukier, sól, pieprz;______

do przybrania:

paski pomarańczowej papryki

Tuńczyka osaczyć z oliwy. Orzechy posiekać. Majonez połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać rozdrobnionego tuńczyka oraz orzechy i wymieszać. Sałatę opłukać, osaczyć, pokroić w bardzo cienkie paski, przełożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, pieprzem i solą. Na środek wyłożyć sałatkę z tuńczyka i przybrać paseczkami papryki.

Podawać z pieczywem.

(2 porcje)

Mrożone warzywa i owoce wymagają krótszej obróbki cieplnej niż świeże.

Sałatka z pomidorami

1/2 główki zielonej sałaty,

4 pomidory (40 dag),

5 dag rokpolu lub innego

miękkiego sera pleśniowego,

3 łyżki oleju,

1 1/2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,

_____1/2 ząbka czosnku,_____

1 łyżka natki pietruszki, _____1/2 łyżeczki bazylii,_____

___3 łyżki grubo posiekanych

______orzechów włoskich,______

__________sól, pieprz__________

Liście sałaty opłukać, osuszyć i wyłożyć nimi brzeg talerza. Pomidory umyć, sparzyć, obrać, pokroić w plastry, ułożyć na talerzu i lekko oprószyć solą oraz pieprzem.

Ser rozgnieść widelcem i utrzeć z olejem na krem. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Masę serową połączyć z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki, bazylią oraz jogurtem.

Pomidory polać sosem serowo--jogurtowym i posypać orzechami.

Podawać z pieczywem.

(4 porcje)

Sałatka grecka  ИЗ?

___ 2 pomidory (20 dag),

^j^ świeży ogórek (15 dag), 1 zielona papryka (20 dag), ___    1 cebula (10 dag),

_______15 dag sera feta,______

_____20 czarnych oliwek,_____

________6 łyżek oliwy,________

___   2 łyżki octu winnego

_____1 łyżeczka oregano,_____

__________sól, pieprz_________

Pomidory umyć, osaczyć i każdy przekroić na 8 części. Ogórek umyć, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osaczyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w paski. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w krążki. Fetę pokroić w kostkę wielkości kostki cukru. Tak przygotowane składniki połączyć, dodać oliwki, oregano i wymieszać. Sałatkę skropić oliwą oraz octem, doprawić solą i pieprzem.

(2-4 porcje)

 

Sałatka luksusowa  u 20 dag drobnego makaronu

________(np. kolanka),________

______1 papryka (15 dag),______

10 dag sera mozzarella,

_____1 marchewka (8 dag),_____

8 czarnych oliwek pokrojonych

_________w plasterki,_________

5 dag salami w plasterkach, _____1 ząbek czosnku, sól_____

SOS 3 łyżki oleju sałatkowego, 1 łyżka octu winnego, 1/2 łyżeczki ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki oregano, po 1/2 łyżeczki cukru i soli Makaron ugotować al dente w posolonym wrzątku i ostudzić. Paprykę umyć, osaczyć, oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Salami pokroić w wąskie paski, a mozza-rellę - w kostkę.

Salaterkę natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, włożyć makaron, ser, paprykę, marchewkę, oliwki i salami.

Przygotować sos: olej połączyć z octem, musztardą, solą, cukrem oraz oregano i dokładnie wymieszać.

Sałatkę polać sosem, wymieszać i schłodzić w lodówce.

(6 porcji)

Sałata z boczkiem

1 główka zielonej sałaty,

10 dag boczku wędzonego,

______2/3 szklanki jogurtu_____ ,.

_________naturalnego,______^_   ;

2 łyżki soku z cytryny, JM

_______1 łyżeczka miodu,        ПН

1 łyżka oleju, sól, pieprz      ■*$ Liście sałaty umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki i ułożyć w salaterce. Jogurt połączyć z sokiem z cytryny oraz miodem, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Sałatę polać sosem jogurtowym. Boczek pokroić w drobną kostkę, zesma-żyć na oleju na skwarki i osaczyć na bibule. Sałatę posypać skwarkami. (4-6 porcji)

Bombowa sałatka Щ z grzankami

1 główka zielonej sałaty, 5 kromek bułki paryskiej,

_______10 dag pieczarek_______

______(bardzo świeżych),______

1/2 czerwonej papryki (10 dag),

1/2 pęczka szczypiorku,

2 łyżki soku z cytryny

SOS

2 łyżki oleju sałatkowego,

1 łyżka soku z cytryny,

__________sól, pieprz__________

Pieczarki umyć, osaczyć, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na 30 min. Kromki bułki pokroić w kostkę.

Na średnim ogniu rozgrzać suchą patelnię i przyrumienić kostki bułki ze wszystkich stron. Sałatę, szczypiorek i paprykę umyć. Sałatę pokroić w paseczki, szczypiorek posiekać, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę.

Przygotować sos: olej wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

W salaterce wymieszać sałatę ze szczypiorkiem, papryką oraz pieczarkami, polać sosem i posypać grzankami. Tuż przed podaniem jeszcze raz wymieszać.

(3 porcje)

Banany zapiekane  D31P z szynką i serem

______4 banany (80 dag),______

_______4 plastry szynki,_______

_____3 łyżki startego sera_____

_________edamskiego,_________

2 łyżki drobno posiekanych ______orzechów włoskich;______

do wysmarowania formy: ________1 łyżka masła________

Banany obrać. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Banany owinąć plastrami szynki, ułożyć w formie, posypać serem i orzechami. Zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

Podawać z pieczywem.

(4 porcje)

Parówki zapiekane

_________8 parówek,_________

10 dag sera podlaskiego, 10 dag boczku wędzonego,

*______chudego bekonu_______

________lub baleronu,_________

8 śliwek kalifornijskich Parówki obrać z osłonek i prze-kroić wzdłuż do połowy grubości. Część sera pokroić w długie paski i włożyć w nacięcia parówek. Na wierzchu położyć umytą śliwkę. Każdą parówkę owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Resztę sera zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Parówki posypać serem i zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

Podawać z bułką i ostrym sosem pomidorowym. (4 porcje)

Parówki smażone z brokułami

_________6 parówek,_________

25 dag brokułów lub kalafiora,

______20 dag pieczarek,______

2 czerwone cebule (10 dag),

_________3 łyżki oleju,_________

2 łyżki soku z cytryny,

po 1 łyżeczce suszonej bazylii

i suszonego tymianku,

__________sól, pieprz__________

Parówki obrać z osłonek i pokroić ukośnie na kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka. Brokuły (kalafior) opłukać, osaczyć, podzielić na różyczki, włożyć na 3 min do wrzącej posolonej wody, a następnie osaczyć. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć grzyby z cebulą, dodać brokuły i parówki, posypać roztartymi ziołami. Smażyć na małym ogniu 10 min, stale mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub białym pieczywem. (4 porcje)

Diabelskie parówki _________6 parówek_________

SOS

______50 dag pomidorów,______

3 dag pasty pomidorowej, 3 łyżki keczupu, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, po 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku i przyprawy chili, szczypta cukru, sól, pieprz Przygotować sos: czosnek zmiażdżyć. Pomidory umyć, sparzyć, obrać,

pokroić na ćwiartki i wraz z pozostałymi składnikami włożyć do garnka. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 15 min, aż sos zgęstnieje.

Parówki zagotować. Gorące obrać z osłonek, przekroić na pół, dodać do sosu i gotować około 10 min.

Podawać z bułką.

(3 porcje)

Parówki Щ w sosie musztardowym

________4 parówki,________

1 łyżka szczypiorku

SOS

3 łyżki ostrej musztardy,

1 szklanka bulionu z kostki,

10 dag żółtego sera

typu gouda,

5 łyżek śmietanki

30-procentowej,

sól, biały pieprz

Przygotować sos-, ser zetrzeć na tarce z małymi otworami, wsypać do garnuszka, zalać śmietanką i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż powstanie jednolita masa. Powoli wlać gorący bulion, dodać musztardę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

Parówki obrać z osłonek, pokroić na małe kawałki, a następnie włożyć do sosu i podgrzać.

Podawać posypane szczypiorkiem, z makaronem lub pieczywem.

(4 porcje)

Fasola po chłopsku

_______50 dag (suchej)_______

gotowanej fasoli z wywarem,

25 dag pokrojonego

w kostkę wędzonego boczku,

4 obrane ze skórki

oczyszczone z pestek pomidory (40 dag), 1 drobno posiekana papryczka chili,

1 posiekana cebula (10 dag),

4 łyżki oliwy,________

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki,

1 łyżka oregano, sól_____

Cebulę, boczek i papryczkę chili podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory oraz fasolę wraz z wywarem i pozostawić na małym ogniu. Można nieco posolić. Zdjąć z ognia, posypać kolendra i oregano.

Podawać jako dodatek do pieczonego mięsa lub z pieczywem, jako samodzielne danie. (6 porcji)

Fondue z wiśniówką   Щ 20 dag startego żółtego sera (gruyere lub ementaler),

______3/4 szklanki białego______

______wytrawnego wina,______

4 łyżki wytrawnej wiśniówki, szczypta gałki muszkatołowej,

___________pieprz___________

Wino podgrzać, dodać ser i podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać wiśniówkę i przyprawy. Fondue podawać w podgrzewanym naczyniu i osobno kostki bułki albo razowego chleba. (2 porcje)

Omlet I®3 z salami i oliwkami

І            6 jajek, po 5 dag salami

w plasterkach i żółtego sera

_______(edamski, gouda),_______

10 czarnych oliwek bez pestek, 1 łyżka natki pietruszki,

i     _________sól, pieprz;_________

do smażenia: 2 łyżki oleju i          Ser zetrzeć na tarce z małymi otwo-

i rami. Salami pokroić w paski, a oliwki j - w plasterki. Jajka roztrzepać z 6 łyżka-i mi wody, doprawić solą i pieprzem, i Dodać salami, ser i oliwki. Usmażyć na i oleju omlet i złożyć go na pół. Przed po-I daniem posypać natką. i          (2 porcje)

Owoce, warzywa i ziemniaki przeznaczone do gotowania należy wkładać do wrzącej wody.

Naleśniki meksykańskie

j                        CIASTO

1 1/4 szklanki maki pszennej,

Patelnię lekko natłuszczać oliwą i smażyć naleśniki.

Przygotować nadzienie: jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i drobno posiekać. Fasolę zemleć wraz z szynką i wymieszać z jajkami, śmietaną, oliwą, szczypiorkiem, papryką oraz solą.

Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać w rulony i obsmażać na oliwie.

(8 naleśników)

Naleśniki biszkoptowe

CIASTO 8 jajek, 4 łyżki mąki pszennej,

_______1/2 łyżeczki soli;_______

do smażenia: 4 łyżeczki masła

NADZIENIE 50 dag mięsa z piersi indyczej,

______20 dag pieczarek,_______

2 cebule (20 dag), 15 dag białej części pora,

______3 łyżki wytrawnego______

białego wina, 3 łyżki oleju,

2 łyżki sosu sojowego,

1 łyżeczka maki ziemniaczanej,

po 1/2 łyżeczki słodkiej

______papryki w proszku______

i łagodnej przyprawy curry,

__________sól, pieprz__________

Przygotować nadzienie: mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Wino, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać z papryką i curry, doprawić solą oraz pieprzem, polać mięso i odstawić do lodówki na 2 godz. Pieczarki, cebule i por obrać, umyć i posiekać. Mięso osaczyć z zalewy, usmażyć na oleju, dodać warzywa z pieczarkami i dusić 15 min na małym ogniu.

1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 4 łyżki oliwy, 1 jajko, sól; do smażenia naleśników:

_________6 łyżek oliwy________

NADZIENIE

______3 łyżki ugotowanej______

białej fasoli, 2 łyżki oliwy,

_______1 łyżka śmietany_______

18-procentowej, 2 jajka,

________12 dag szynki,________

1 łyżeczka szczypiorku, szczypta ostrej papryki, sól Przygotować ciasto: oba rodzaje mąki zmiksować z jajkiem, oliwą, solą i 1 szklanką wody.

Przygotować ciasto: żółtka roztrzepać z 8 łyżkami zimnej wody, dodać mąkę oraz sól i ubić mikserem na gładką masę. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać. Usmażyć 4 naleśniki, każdy na 1 łyżeczce masła.

Naleśniki pokryć nadzieniem, złożyć na pół i podawać z zieloną sałatą.

(4 naleśniki)

Naleśniki z kaszanką  CSr5

CIASTO 5 łyżek mąki pszennej, 1 jajko,

______3/4 szklanki mleka;______

do smażenia: 1 łyżka oleju;

do posypania naleśników:

______2 łyżki parmezanu_____

NADZIENIE

_______20 dag kaszanki,_______

______1 cebula (10 dag),______

2 ząbki czosnku, 2 dag masła,

1 łyżka mąki pszennej,

1 łyżka przyprawy curry^

SOS

2 pomidory (30 dag), 1/2 cebuli (5 dag),

1 ząbek czosnku, 1 łyżka ojeju^ 1/2 łyżeczki oregano, sól, pieprz

Przygotować ciasto: jajko, mleko oraz mąkę zmiksować i odstawić na 30 min.

Patelnię rozgrzać, posmarować cienko olejem i usmażyć naleśniki.

Przygotować nadzienie: czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle wraz z rozdrobnioną kaszanką, mąką i curry.

Przygotować sos: cebulę i czosnek obrać, a następnie posiekać.

Pomidory umyć, sparzyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i poddusić na oleju wraz z cebulą, czosnkiem i oregano. Przyprawić solą i pieprzem.

Usmażone naleśniki pokryć nadzieniem, zwinąć w ruloniki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i posypać parmezanem. Zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

(4 naleśniki)

Naleśniki z serem

CIASTO

6 czubatych łyżek mąki pszennej,

2 jajka; do smażenia: olej

NADZIENIE 25 dag chudego białego sera,

________1 łyżka cukru,________

1 cukier waniliowy (1,6 dag),

2 łyżki gęstej śmietany

_______22-procentowej_______

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z 1 szklanką wody, wlewając wodę stopniowo, żeby nie zrobiły się grudki. Dodać roztrzepane jajka i wymieszać.

Na rozgrzany na patelni olej nalać cienką warstwę ciasta. Gdy ciasto się zetnie, placek przewrócić i usmażyć z drugiej strony. W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników.

Przygotować nadzienie: ser rozgnieść widelcem, dodać cukier, cukier waniliowy oraz śmietanę i wymieszać.

Na każdy naleśnik nałożyć porcję sera, zostawiając wokół wolne brzegi. Naleśniki złożyć w kopertę, podwijając do środka przeciwległe brzegi, i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.

(6 naleśników)

'   ""'   :!.     '    ■

 

'JĘAftC

v

vm&-

 

ŚS

»Ł*

Ш

w

Y   К"-/»'

Zamiast przyrządzać w domu ciasto na pizzę (co wymaga trochę czasu i nieco umiejętności), można je kupić gotowe i dalej przygotować pizzę, korzystając z podanego tu przepisu.

Pizza neapolitańska  «

CIASTO

30 dag mąki pszennej,

2 dag drożdży, 4 łyżki oliwy,

______1/2 łyżeczki soli;______

Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże i wlać 1/2 szklanki ciepłej wody

do wysmarowania blachy: 2 łyżki oliwy______

NADZIENIE 3 łyżki oliwy,

30 dag przecieru pomidorowego, 3 pomidory (20 dag),

_______1 cebula (8 dag),_______

____7 dag fflecików anchois,

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin