Lasagne.docx

(112 KB) Pobierz

Lasagne
Tekst i foto: Uncle Ben's  Data publikacji: 23-05-2006

 

Jedna z potraw włoskich, które znalazły pełne uznanie nad Wisłą. Często bywa pracochłonna. Użycie sosu Uncle Ben’s® Molto bene Bolognese z pewnością znacznie skróci nasze zajęcia w kuchni.

 

Porcje: 2-3  Koszt: 20 zł  Trudność: średni  Czas: 60 min. Kaloryczność: dużo

 

http://kuchnia.o2.pl/_img/wyslij.gif  http://kuchnia.o2.pl/_img/do_druku.gif

 

http://j.o2.pl/reklama/ub/mat/24/lasagne1.jpghttp://j.o2.pl/reklama/ub/mat/24/lasagne2.jpg

 

 

 

http://j.o2.pl/reklama/ub/mat/24/lasagne5.jpg

Składniki:
- 12 płatów lasagne,
- 250g sera typu mozarella,
- 100g twardego sera żółtego,
- 400g mięsa mielonego,
- 400g sosu Uncle Ben’s® Molto bene Bolognese (lub sosu Uncle Ben’s® Molto bene Bolognese z pieczarkami),
- 4 łyżki oleju,
- świeża bazylia (opcjonalnie).

Sos beszamelowy:
- 400 ml mleka,
- 2 łyżki masła.
- 1 i 1/2 łyżka mąki,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić?
1) Płaty makaronu lasagne podgotuj krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Przelej je zimną wodą.

2) Mięso obsmaż na patelni rozdrabniając je w tym czasie. Gdy będzie obsmażone, dodaj sos Uncle Ben’s® Molto bene Bolognese (lub sos Uncle Ben’s® Molto bene Bolognese z pieczarkami). Podgrzewaj całość, mieszając przez ok. 5 min. Dopraw solą, cukrem i pieprzem do smaku. Odstaw.

3) Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i wymieszaj na ogniu przez chwilę. Dolej powoli mleko, mieszając całość drewnianą łyżką, tak by stało się jednolitą masą. Dodaj sól, świeżo startą gałkę muszkatołową, pieprz. Trzymaj na niedużym ogniu ok. 20 min, cały czas mieszając, aby nie dopuścić do nierównomiernego gęstnienia składników. Sos jest gotowy, gdy stanie się gęsty jak dość gęsta śmietana.

4) Formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem i połóż na dnie cienką warstwę sosu. Ułóż płaty lasagne obok siebie. Posmaruj je warstwą sosu pomidorowo-mięsnego. Na to połóż warstwę sosu beszamelowego. Skrój cienko kawałki mozarelli i posyp wiórkami żółtego sera. Jeśli masz bazylię, dodaj kilka listków. Powtarzaj te czynności do ostatniej warstwy makaronu. Ostatnią warstwę posmaruj beszamelem i posyp wiórkami żółtego sera. Skrop oliwą.

5) Wstaw całość do dobrze rozgrzanego piekarnika (220 st. C.) na ok. 25 min.

Jak podawać?
Zaraz po upieczeniu. Z dodatkiem świeżych, zielonych sałat.

Uwagi:
Makaron lasagne można używać do zapiekania bez wstępnego gotowania. Wówczas należy przekładać poszczególne warstwy większą ilością sosu beszamelowego. Formę do pieczenia możesz wyłożyć folią aluminiową posmarowaną tłuszczem. Wówczas krojenie wyjętej z piekarnika lasagne będzie znacznie prostsze.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin