JAJECZNICA.....
składniki
6 jajek2 czubate łyżki kwaśnej i gęstej i tłustej śmietany (co najmniej 18%)czubata łyżka masłaspora szczypta soli
sposób przygotowania
Jajka wbijam do miseczki, dodaję śmietanę i sól. Za pomocą trzepaczki składniki zamieniam w puszystą masę - trzepię je bardzo energicznie przez kilka dłuższych chwil.Na patelni rozpuszczam masło, kiedy zaczyna się lekko pienić (uważam, by nie zaczęło się palić) wlewam masę jajeczno-śmietanową. Smażę na sporym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając, do uzyskania żądanej konsystencji.Podaję od razu po usmażeniu.Czasem posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem
Z PARMEZANEM
6 jajek2 czubate łyżki kwaśnej i gęstej i tłustej śmietany (co najmniej 18%)czubata łyżka masłapół szklanki świeżo startego parmezanu (można zastąpić twardym ostrym serem)spora szczypta soli
Do przygotowania tej potrawy należy użyć patelni żeliwnej lub stalowej, którą można wstawić do gorącego piekarnika.Zanim zacznę przygotowywać potrawę, włączam piekarnik - nastawiam go na 200 stopni.Jajka wbijam do miseczki, dodaję śmietanę i sól. Za pomocą trzepaczki składniki zamieniam w puszystą masę - trzepię je bardzo energicznie przez kilka dłuższych chwil.Na patelni rozpuszczam masło, kiedy zaczyna się lekko pienić (uważam, by nie zaczęło się palić) wlewam masę jajeczno-śmietanową. Smażę na sporym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając - kiedy lekko ścięta, patelnię zestawiam z ognia, potrawę posypuję parmezanem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 1 minutę - ser powinien się tylko lekko rozpuścić.Podaję od razu po przygotowaniu. Z bagietką....
Z FETĄ
6 jajek2 czubate łyżki kwaśnej i gęstej i tłustej śmietany (co najmniej 18%)kawałek fety - około 10 daggarść świeżych liści bazyliiczubata łyżka masłajeden średniej wielkości pomidor posiekany na drobną kostkępozbawiony pestek i soku
Jajka wbijam do miseczki, dodaję śmietanę. Za pomocą trzepaczki składniki zamieniam w puszystą masę - trzepię je bardzo energicznie przez kilka dłuższych chwil.Fetę kruszę palcami na niezbyt małe kawałki i razem z liśćmi bazylii dodaję do masy.Na patelni rozpuszczam masło, kiedy zaczyna się lekko pienić (uważam, by nie zaczęło się palić) wlewam masę jajeczno-śmietanową. Smażę na sporym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając, do uzyskania żądanej konsystencji.Podaję od razu po usmażeniu udekorowaną kawałkami pomidora.Jajecznicy nie solę - feta zapewni jej odpowiedni smak.
Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
6 jajekczubata łyżka masładwie garście zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)sólświeżo zmielony, czarny pieprzszczypta pieprzu cayennełyżka drobno posiekanego, cienkiego szczypiorku do dekoracji
Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól, pieprz cayenne i lekko roztrzepuję.Fasolkę myję, osuszam, odkrawam końce. Gotuję do średniej miękkości na parze (można też ugotowac w osolonej wodzie - ważne, by po ugotowaniu dokładnie ja osuszyć). Na patelni rozpuszczam masło - kiedy zaczyna się pienić, wrzucam fasolkę i smażę na silnym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Dodaję jajka i smażę kilka dłuższych chwil cały czas mieszając, do uzyskania żądanej konsystencji.Podaję udekorowane szczypiorkiem i posypane pieprzem.Pyszne z razowym chlebem.
TOSTY
8 kromek chleba tostowego - najlepiej pełnoziarnistego8 grubych plastrów mozzarelli8 grubych plastrów pomidorówkilkanaście listków świeżej bazylii3 łyżki oliwysólszczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Z plastrów pomidorów usuwam nasionka i sok.Kromki chleba skrapiam oliwą. Na czterech kromkach układam po dwa plastry mozzarelli i pomidorów, solę, pieprzę, kładę kilka listków bazylii. Przykrywam pozostałymi kromkami i zapiekam w tosterze przez 2-3 minuty.Podaję z zieloną sałatą.
JAJKA FASZEROWANE CHRZANEM
6 dużych jajek1 łyżka masła1 łyżka chrzanusólświeżo zmielony czarny pieprzmajonez i szczypiorek do dekoracji
1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Każde przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.
2. Żółtka utrzyj z masłem. Dodaj chrzan, wymieszaj i przypraw solą i pieprzem.
Schowany