NA ŚNIADANIE....doc

(380 KB) Pobierz
JAJECZNICA

JAJECZNICA.....

 

składniki

6 jajek
2 czubate łyżki kwaśnej i gęstej i tłustej śmietany (co najmniej 18%)
czubata łyżka masła
spora szczypta soli

 


sposób przygotowania

Jajka wbijam do miseczki, dodaję śmietanę i sól. Za pomocą trzepaczki składniki zamieniam w puszystą masę - trzepię je bardzo energicznie przez kilka dłuższych chwil.

Na patelni rozpuszczam masło, kiedy zaczyna się lekko pienić (uważam, by nie zaczęło się palić) wlewam masę jajeczno-śmietanową. Smażę na sporym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając, do uzyskania żądanej konsystencji.
Podaję od razu po usmażeniu.

Czasem posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem

 

 

                            Z PARMEZANEM

 

składniki

6 jajek
2 czubate łyżki kwaśnej i gęstej i tłustej śmietany (co najmniej 18%)
czubata łyżka masła
pół szklanki świeżo startego parmezanu (można zastąpić twardym ostrym serem)
spora szczypta soli


sposób przygotowania

Do przygotowania tej potrawy należy użyć patelni żeliwnej lub stalowej, którą można wstawić do gorącego piekarnika.

Zanim zacznę przygotowywać potrawę, włączam piekarnik - nastawiam go na 200 stopni.

Jajka wbijam do miseczki, dodaję śmietanę i sól. Za pomocą trzepaczki składniki zamieniam w puszystą masę - trzepię je bardzo energicznie przez kilka dłuższych chwil.

Na patelni rozpuszczam masło, kiedy zaczyna się lekko pienić (uważam, by nie zaczęło się palić) wlewam masę jajeczno-śmietanową. Smażę na sporym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając - kiedy lekko ścięta, patelnię zestawiam z ognia, potrawę posypuję parmezanem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 1 minutę - ser powinien się tylko lekko rozpuścić.
Podaję od razu po przygotowaniu. Z bagietką....

 

Z FETĄ

 

składniki

6 jajek
2 czubate łyżki kwaśnej i gęstej i tłustej śmietany (co najmniej 18%)
kawałek fety - około 10 dag
garść świeżych liści bazylii
czubata łyżka masła
jeden średniej wielkości pomidor posiekany na drobną kostkę
pozbawiony pestek i soku

 

 


sposób przygotowania

Jajka wbijam do miseczki, dodaję śmietanę. Za pomocą trzepaczki składniki zamieniam w puszystą masę - trzepię je bardzo energicznie przez kilka dłuższych chwil.

Fetę kruszę palcami na niezbyt małe kawałki i razem z liśćmi bazylii dodaję do masy.

Na patelni rozpuszczam masło, kiedy zaczyna się lekko pienić (uważam, by nie zaczęło się palić) wlewam masę jajeczno-śmietanową. Smażę na sporym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając, do uzyskania żądanej konsystencji.

Podaję od razu po usmażeniu udekorowaną kawałkami pomidora.

Jajecznicy nie solę - feta zapewni jej odpowiedni smak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

 

składniki

6 jajek
czubata łyżka masła
dwie garście zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz
szczypta pieprzu cayenne
łyżka drobno posiekanego, cienkiego szczypiorku do dekoracji

 


sposób przygotowania

Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól, pieprz cayenne i lekko roztrzepuję.

Fasolkę myję, osuszam, odkrawam końce. Gotuję do średniej miękkości na parze (można też ugotowac w osolonej wodzie - ważne, by po ugotowaniu dokładnie ja osuszyć).

Na patelni rozpuszczam masło - kiedy zaczyna się pienić, wrzucam fasolkę i smażę na silnym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Dodaję jajka i smażę kilka dłuższych chwil cały czas mieszając, do uzyskania żądanej konsystencji.

Podaję udekorowane szczypiorkiem i posypane pieprzem.

Pyszne z razowym chlebem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOSTY

składniki

8 kromek chleba tostowego - najlepiej pełnoziarnistego
8 grubych plastrów mozzarelli
8 grubych plastrów pomidorów
kilkanaście listków świeżej bazylii
3 łyżki oliwy
sól
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 


sposób przygotowania

Z plastrów pomidorów usuwam nasionka i sok.
Kromki chleba skrapiam oliwą. Na czterech kromkach układam po dwa plastry mozzarelli i pomidorów, solę, pieprzę, kładę kilka listków bazylii. Przykrywam pozostałymi kromkami i zapiekam w tosterze przez 2-3 minuty.
Podaję z zieloną sałatą.

 

 

 

 

 

 

JAJKA FASZEROWANE CHRZANEM

 

składniki

6 dużych jajek
1 łyżka masła
1 łyżka chrzanu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

majonez i szczypiorek do dekoracji

 


sposób przygotowania

1.    Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Każde przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.

2.    Żółtka utrzyj z masłem. Dodaj chrzan, wymieszaj i przypraw solą i pieprzem.

  1. Białka jajek napełnij ze sporą "górką" masą, każde ozdób kleksem majonezu i szczypiorkiem, ułóż na eleganckim talerzu i podawaj.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin