Dieta 1200 kcal dla oszczędnych.doc

(97 KB) Pobierz
Niskokaloryczne śniadania

DIETA:   Dieta 1200 kcal dla oszczędnych


Dieta 1200 kcal dla oszczędnych
Niskokaloryczna dieta nie musi być droga. Wykorzystaj popularne produkty i schudnij, nie odchudzając przy okazji swojego portfela.

 
 



TRWA: 14 dni (2x7 dni)
ODCHUDZA: ok. 2 kg
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: bez ograniczeń
Polecana: dla osób zdrowych, które chcą schudnąć.
NIEWSKAZANA DLA: dla dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących ze względu na obniżoną kaloryczność
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: warzywa łatwo dostępne jesienią
WSKAZÓWKI DLA MĘŻCZYZN: mężczyźni niezbyt aktywni fizycznie mogą stosować ją bez zmian.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1200
UWAGA! W czasie stosowania konieczne jest wypijanie każdego dnia około 8-10 szklanek niesłodzonych napojów, zwłaszcza niegazowanej wody mineralnej lub źródlanej.


DZIEŃ 1.

ŚNIADANIE - ok. 310 kcal
2 cienkie kromki chleba razowego (60 g), łyżeczka margaryny niskotluszczowej, jajko na twardo, 2 plasterki chudej szynki (40 g), kwaszony ogórek

II ŚNIADANIE - ok. 180 kcal
Małe opakowanie jogurtu naturalnego (150 g), 1 gruszka (150 g)

OBIAD - ok. 380 kcal
Kasza gryczana z kurczakiem, marchewką i fasolką

PODWIECZOREK - 80 kcal
Większa szklanka soku wielowarzywnego (300 ml)

KOLACJA - ok. 250 kcal
Sałatka z ziemniaków i rzodkiewek


DZIEŃ 2.

ŚNIADANIE - ok. 310 kcal
2 kromki chleba razowego (60 g), pół kostki chudego twarogu (120 g), 2 łyżki dżemu niskosłodzonego (40 g)

II ŚNIADANIE - ok. 170 kcal
Jabłko, małe opakowanie kefiru (200 g)

OBIAD - 400 kcal
Szaszłyki z kurczaka z kaszą i surówką z kapusty

PODWIECZOREK - 80 kcal
Większa szklanka soku wielowarzywnego (300 ml)

KOLACJA - ok. 240 kcal
Sałatka jarzynowa z selerem


DZIEŃ 3.

ŚNIADANIE - 310 kcal
2 cienkie kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (60 g), 70 g pasztetu drobiowego (ok. pół opakowania), ogórek kwaszony, mały pomidor

II ŚNIADANIE - 190 kcal
Mały serek homogenizowany owocowy (140 g), średnia mandarynka

OBIAD - ok. 420 kcal
Gulasz cielęcy z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej

PODWIECZOREK - 80 kcal
Większa szklanka soku wielowarzywnego (300 ml)

KOLACJA - ok. 200 kcal
Mintaj z sałatką z buraków


DZIEŃ 4.

ŚNIADANIE - ok. 300 kcal
Ryż z dodatkiem musu jabłkowego

II ŚNIADANIE - 150 kcal
Opakowanie serka wiejskiego light (150 g), duży pomidor

OBIAD - 420 kcal
Pożywna sałatka tuńczykowa

PODWIECZOREK - 80 kcal
Większa szklanka soku wielowarzywnego (300 ml)

KOLACJA - ok. 250 kcal
Morszczuk z duszonym porem i sałatką z papryki


DZIEŃ 5.

ŚNIADANIE - ok. 340 kcal
Mała bułka grahamka (50 g), puszka sardynek w pomidorach (125 g), ogórek zielony (100 g)

II ŚNIADANIE - 140 kcal
Małe opakowanie jogurtu owocowego (150 g)

OBIAD - ok. 440 kcal
Indyk z kaszą gryczaną i surówką z kapusty

PODWIECZOREK - 80 kcal
Większa szklanka soku wielowarzywnego (300 ml)

KOLACJA - ok. 200 kcal
Dietetyczna zupa z burakiem


DZIEŃ 6.

ŚNIADANIE - ok. 310 kcal
Kanapki z pastą z twarogu, wędliny i szczypiorku

II ŚNIADANIE - ok. 160 kcal
5-6 śliwek węgierek (350 g)

OBIAD - ok. 400 kcal
Makaron pene z kawałkami kurczaka, brokułem i pomidorem

PODWIECZOREK - 80 kcal
Większa szklanka soku wielowarzywnego (300 ml)

KOLACJA - ok. 250 kcal
Ryba na warzywach


DZIEŃ 7.

ŚNIADANIe - ok. 330 kcal
Dietetyczna jajecznica z szynką i warzywami

II ŚNIADANIE - 170 kcal
Małe opakowanie jogurtu naturalnego (150 g), pół dużego grapefruita (200 g, masa bez skórki)

OBIAD - ok. 420 kcal
Zupa z dyni oraz kurczak z surówką z kapusty

PODWIECZOREK - 80 kcal
Większa szklanka soku wielowarzywnego (300 ml)

KOLACJA - ok. 200 kcal
Ryż duszony z warzywami


Dorota Osóbka, dietetyczka, FOOD LINE

Super Linia (listopad 2007)

 

 

 

Przepisy kulinarne

 

Dieta 1200 kcal dla oszczędnych

 

Kasza gryczana z kurczakiem, marchewką i fasolką
• 35 g kaszy jaglanej (suchej masy, 1/3 torebki)
• 230 g fileta z piersi kurczaka
• 2 marchewki (150 g)
• 150 g mrożonej fasolki szparagowej
• pół małej cebuli
• łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
Marchewkę pokrój w talarki i razem z fasolką podgotuj w malej ilości wody. Ugotuj także kurczaka, a potem pokrój go na drobne kawałeczki. Cebulkę podsmaż na łyżeczce oliwy, a pod koniec smażenia dodaj do niej kawałki ugotowanego kurczaka i warzywa Wszystko razem chwilę podduś pod przy kryciem, dodając odrobinę wody. Dopraw pieprzem, solą i ziołami. Wymieszaj z ugotowaną kaszą.  

 

Sałatka z ziemniaków i rzodkiewek
• 2 niezbyt duże ziemniaki (180 g)
• 10 rzodkiewek (100 g)
• łyżka oliwy z oliwek (10 g)
• posiekana dymka, przyprawy
Ziemniaki ugotuj w małej ilości wody i po schłodzeniu wymieszaj z plasterkami rzodkiewki, poszatkowaną dymką i sosem z oliwy, soli, pieprzu i zmiażdżonego kminku.  

 

Szaszłyki z kurczaka z kaszą i surówką z kapusty
• 35 g kaszy gryczanej (suchej masy, 1/3 torebki)
• 130 g fileta z piersi kurczaka
• papryka zielona (200 g)
• 6 małych pieczarek (90 g)
• szklanka kapusty kwaszonej (200 g)
• mała marchewka (50 g)
• łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
• przyprawa do kurczaka
Kurczaka pokrój w grubą kostkę i obsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Paprykę również pokrój w kostkę, pieczarki obierz ze skórki. Nadziej wszystkie przygotowane składniki na szpikulec, posyp mieszanką przyprawy do kurczaka i włóż do gorącego piekarnika na ok. 25 minut. Kapustę wymieszaj z poszatkowaną marchewką oraz oliwą, dopraw. Podawaj z ugotowaną kaszą.  

 

Sałatka jarzynowa z selerem
• średni ziemniak (70 g)
• średnia pietruszka (80 g)
• marchewka (100 g)
• mały kawałek selera
• 2 małe ogórki konserwowe (100 g)
• jajko na twardo
• 1/3 małego jogurtu naturalnego (50 g)
Warzywa ugotuj w małej ilości wody i po przestudzeniu pokrój na małe kawałki. Dodaj pokrojony w kostkę ogórek, jajko, jogurt i dopraw do smaku.  

 

Gulasz cielęcy z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej
• 140 g chudej cielęciny
• marchew (100 g)
• 2 średnie ziemniaki (180 g)
• mała zielona papryka (150 g)
• pomidor bez skórki (150 g)
• 2-3 liście kapusty pekińskiej
• 1/3 małego opakowania jogurtu naturalnego
Cielęcinę pokrój na małe kawałki, posyp przyprawami i podduś na beztłuszczowej patelni z dodatkiem odrobiny wody. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i marchew pokrojoną w talarki. Warzywa duś razem, na koniec dodaj kawałki pomidora, dusząc całość do miękkości i dopraw do smaku. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką z drobno poszatkowanych liści kapusty pekińskiej polanych doprawionym solą i ziołami jogurtem.  

 

Mintaj z sałatką z buraków
• 100 g fileta z mintaja
• 200 g buraków
• mały kwaszony ogórek
• łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
• 2 małe cebulki dymki
• do przyprawienia: sok z cytryny, imbir, koper włoski
Mintaja skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku. Ugotowanego buraka pokrój w słupki, ogórka w drobną kostkę, wymieszaj z oliwą, drobno posiekaną dymką i dopraw. Sałatkę schłodź w lodówce.  

 

Ryż z dodatkiem musu jabłkowego
• 35 g ryżu (masa suchego, 1/3 torebki)
• 2 małe jabłka antonówki (250 g)
• łyżka rodzynek (15 g)
• łyżeczka cukru,
• cynamon
Ryż gotujemy. Jabłka obieramy, kroimy na drobne kawałki, mieszamy z cukrem, rodzynkami i cynamonem i gotujemy z odrobiną wody w garnku, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy Przygotowaną masę podajemy z ryżem.  

 

Pożywna sałatka tuńczykowa
• ziemniak (70 g)
• 100g czerwonej fasolki z puszki
• puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g)
• mały pomidor (100 g)
• jajko na twardo
• łyżka oliwy z oliwek (5 g)
• łyżeczka musztardy
Ziemniaka ugotuj w małej ilości wody. Po schłodzeniu pokrój go w kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami - tuńczykiem, fasolką, kawałkami pomidora i jajka. Polej sosem z oliwy, ziół i musztardy.  

 

Morszczuk z duszonym porem i sałatką z papryki
• 120 g fileta z morszczuka
• 2 średnie pory (tylko jasne części, 200 g)
• ćwierć szklanki bulionu (może być z kostki)
• duża papryka czerwona (200 g)
• 1/3 małego jogurtu naturalnego (50 g)
Morszczuka obsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Pora pokrój na talarki i podduś w bulionie do miękkości, dopraw i ułóż na rybie. Paprykę pokrój na cienkie paseczki, zalej jogurtem. Dopraw solą i pieprzem.  

 

Indyk z kaszą gryczaną i surówką z kapusty
• 35 g kaszy gryczanej (suchej masy, 1/3 torebki)
• 140 g fileta z piersi indyka
• szklanka poszatkowanej kapusty włoskiej (150 g)
• mała cebula (40 g)
• pół kwaskowego jabłka (100 g)
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
• sól, pieprz, kminek, zioła
Indyka posyp ulubionymi przyprawami i obsmaż na patelni teflonowej na łyżeczce oliwy. Kapustę poszatkuj na drobne piórka, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, jabłko, oliwę z oliwek i dopraw. Podawaj z ugotowaną kaszą.  

 

Dietetyczna zupa z burakiem
• 150 g buraków
• mała marchewka
• pół pietruszki
• ziemniak
• mały pomidor (100 g)
• 1/3 opakowania jogurtu naturalnego (50 g)
• sok z cytryny, koperek, kostka bulionowa
Buraki obierz, zetrzyj na tarce i chwilę gotuj w garnku z wodą. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki, gotuj do miękkości. Dodaj pokrojonego pomidora i jeszcze gotuj przez chwilę. Na końcu dodaj jogurt, sól, cukier do smaku, sok z cytryny i posiekany koperek.  

 

Kanapki z pastą z twarogu, wędliny i szczypiorku
• 2 cienkie kromki chleba razowego (60 g)
• 2 plasterki chudej wędliny drobiowej pokrojonej w kostkę
• 80g chudego twarogu
• dużo siekanego szczypiorku
Z podanych składników zrobić pastę i podawać z chlebem  

 

Makaron pene z kawałkami kurczaka, brokułem i pomidorem
• 50g makaronu pene (suchej masy, ok. 20 sztuk)
• 100g fileta z piersi kurczaka
• 150 g brokuła (może być mrożony)
• 2 małe pomidory lub 1 duży (200 g)
• łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
Kurczaka pokrój na cienkie paseczki, posyp przyprawami i obsmaż na patelni w łyżeczce oliwy. Do podsmażonego kurczaka dodaj ugotowane kawałki brokuła oraz obranego ze skórki pomidora. Dodaj też odrobinę wody i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. Kurczaka i warzywa wymieszaj z makaronem.  

 

Ryba na warzywach
• średni filet z dorsza lub mintaja (120 g)
• 2 małe marchewki (100 g)
• pół średniej pietruszki
• kawałek selera
• ćwierć puszki pomidorów lub 1 pomidor (100 g)
• łyżka oliwy z oliwek (10 g)
• 3 średnie ogórki konserwowe (150 g)
Warzywa zetrzyj na grubej tarce. Marchew, selera i pietruszkę podsmaż na łyżeczce oliwy. Gdy staną się miękkie, dodaj pomidory i ogórki. Na warzywach połóż ugotowaną na parze lub wcześniej usmażoną (ale bez panierki i tłuszczu) rybę. Wszystko przez chwilę razem podduś.  

 

Dietetyczna jajecznica z szynką i warzywami
• 2 jajka
• plasterek szynki drobiowej (20 g) pokrojony w kostkę
• 3 małe pieczarki (45 g)
• pół czerwonej papryki (100 g)
• łyżeczka oliwy (5 g)
• 2 kromki chrupkiego chleba żytniego (20 g)
Przygotować jajecznicę i podawać z chlebem.  

 

Zupa z dyni oraz kurczak z surówką z kapusty
• 300g miąższu dyni
• 2 szklanki wywaru z włoszczyzny (może bycz kostki)
• 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
• 1/3 opakowania jogurtu naturalnego (50 g)
• 150 g fileta z piersi kurczaka
• kilka liści kapusty pekińskiej
• 2 małe marchewki (100 g)
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
• zioła, sok z cytryny, natka pietruszki
• przyprawy do smaku
Dynię pokrój w kostkę i gotuj pod przykryciem w wywarze. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj, wymieszj z koncentratem pomidorowym. Zdejmij z ognia, zabiel jogurtem, dopraw i posyp posiekaną natką pietruszki. Na drugie danie podaj filet z piersi kurczaka podsmażony na łyżeczce oliwy z dodatkiem ziół oraz surówkę z posiekanej kapusty pekińskiej i startej na tarce marchwi. Sałatkę polej sosem z drugiej łyżeczki oliwy, ziół i soku z cytryny  

 

Ryż duszony z warzywami
• 30 g ryżu (suchej masy, 1/3 opakowania)
• po 1/3 dużej papryki żółtej, czerwonej i zielonej (250 g)
• łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
• dymka,
• czosnek
• przyprawy: sól, pieprz
Odrobinę posiekanego czosnku przysmaż na patelni teflonowej, aż się zezłoci. Dodaj do niego pokrojoną w słupki paprykę oraz posiekaną dymkę. Podduś warzywa, aż staną się miękkie. Następnie dodaj ugotowany ryż, wymieszaj z warzywami i dopraw do smaku.  

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin