L.doc

(432 KB) Pobierz
Letnia zupa z koperkiem i bazylią

Laksa lemak - zupa z owoców morza z makaronem

 

Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 45 min.

375 g świeżych krewetek, 500 ml wody, 400 g makaronu ryżowego, 2 gałązki świeżej mięty, 1/2 małego ogórka. Sos: 4-6 suszonych czerwonych papryczek chilli, 1 łyżeczka cytronelli, 8 szalotek, kawałek imbiru (1 cm), 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki pasty krewetkowej, 2 łyżeczki kolendry, 4 łyżki oleju, 750 ml mleka kokosowego, 1 łyżeczka soli.


Krewetki obrać, umyć i usunąć czarną żyłkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 2 min. Odcedzić, nie wylewając wywaru. Makaron zalać wrzącą wodą i moczyć przez 3 min. Odcedzić. Przygotować sos: papryczki zalać ciepłą woda i moczyć przez 15 min. Przekroić i usunąć nasionka. Imbir obrać i wraz z papryczkami i szalotkami drobno pokroić. Następnie papryczki, szalotki, imbir, cytronellę, kurkumę oraz pastę krewetkowa utrzeć w moździerzu na gładką pastę (dodać 1,5 łyżki oleju jeśli używamy miksera). Dodać kolendrę i wymieszać. Resztę oleju

 

Lekka zupa sojowa

 



50g granulatu sojowego, grubego, 1500 ml rosołku warzywnego, 2 duże marchewki, 150g pieczarek, 1 duża cukinia, 3 ząbki czosnku, 2 cebulki dymki całe, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, szczypta ostrej papryki, szczypta imbiru, szczypta otartej skorki z cytryny, sól, pieprz


do rosołku wrzucić granulat, zagotować, ściągnąć z ognia i zostawić na 20 minut .W tym czasie marchew zetrzeć na grubych oczkach lub na słupki julien. Pieczarki pokroić w plasterki, cukinie w półplasterki. Czosnek w plasterki, cebulkę w półplasterki (zieloną część w kawałeczki). Na patelni lub w woku rozgrzać olej lub masło (u mnie ghee). Wrzucić czosnek i cebulkę, krotko poddusić, potem dodać resztę warzyw. Podsmażyć krotko. Po upływie 20 minut ponownie zagotować rosół z soją i dodać warzywa i resztę przypraw, pogotować króciutko ok. 4 minut, dosmaczyć. Posypać rzeżuchą lub kitelkami

 

LEKKA ZUPA Z MARCHWI                            M


Na przygotowanie potrzeba 30 minut, w tym czas gotowania 15 - 20 minut

1 l bulionu warzywnego (warto mieć zawsze w lodówce, wcześniej ugotowany), 3 średnie marchwie, 1 łyżka sklarowanego masła, plasterek imbiry, sok z cytryny, 1 - 2 łyżki płatków owsianych, sól, sos sojowy


Umyte i oczyszczone marchwie zetrzeć na grubej tarce. Udusić przez kilka minut na sklarowanym maśle. Bulion warzywny zagotować, dodać uduszoną marchew oraz płatki. Wrzucić do zupy plasterek imbiru i gotować 15 min. Odstawić z ognia i doprawić solą, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Czy o tym wiesz? Zamiast marchwi można użyć innych warzyw, np. selera, cebuli, pora lub też kilka z nich.

 

Letnia zupa jarzynowa


4_29.jpg

Porcja dla 4 osób:

1 kurczak, około 800 g, 2 łyżki soku cytrynowego, 4 łyżki soi, 1 łyżeczka ekstraktu mięsnego, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego, sól,1 liść laurowy, 200 g ryżu długoziarnistego, 150 g pora, 50 g pomidorów, 200 g marchwi, 200 g kalafiora, 100 g młodego groszku, pieprz i pietruszka,

 

Kurczaka obmyć i włożyć do garnka. Dodać sok cytrynowy, soję, ekstrakt mięsny, ziarnka pieprzu, sól i liść laurowy. Zalać około 1 litrem wody i zagotować. Gotować tylko 30 minut, jeśli mięso ma ostygnąć w wywarze. Wyjąć mięso na talerz, wywar przecedzić i ponownie zagotować. Dodać przepłukany ryż i gotować 10 minut. Por umyć i pokroić na talarki. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, usunąć wnętrze z pestkami i pokroić na małe kawałki. Oczyścić marchew i pokroić na plasterki, opłukany kalafior podzielić na części. Dodać warzywa do wywaru i gotować przez dalszych 10 minut. Zdjąć skórę z mięsa, wyciąć kości, mięso pokroić na małe kawałki i ogrzać razem z zupą. Przed postawieniem zupy na stole doprawić ją solą, pieprzem i posypać posiekaną pietruszką.

Lekkie zupy są zawsze apetyczne. Kto ma mało czasu przed obiadem, może ugotować mięso poprzedniego dnia i pozostawić je w wywarze do ostygnięcia. Dogotowanie zupy trwa krótko. Rada: Gotową zupę po zdjęciu pokrywki pozostawić do wystygnięcia. Porcje zamrozić w miseczkach.

 

Letnia zupa z koperkiem i bazylią


3 cebule dymki, 3 łyżki masła i mąki, 700 ml rosołu, 1 bagietka, pęczek koperku i bazylii, śmietana kremówka, sól, pieprz


Cebulkę (dymkę) pokroić w plasterki i udusić na maśle. Dodać 3 łyżeczki mąki i zasmażyć. Cały czas mieszając dodać rosół. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor. Koperek i bazylię posiekać i dodać do zupy. Następnie dodać śmietanę, sól i pieprz. Gotową zupę podawać z grzankami. Udekorować resztą bazylii i koperkiem.

 

Letnia zupa z tortellini



Składniki na 4 porcje

25 dag pierożków tortellini z mięsnym farszem, 75 dag zielonej fasolki szparagowej, 1 seler naciowy, 4 pomidory, 1 pęczek bazylii, 1 łyżka oliwy, 2 listki laurowe, 3 łyżeczki rosołu instant, 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika, sól, 2 łyżki płatków parmezanu opieprz

 

Pierożki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 15 min. Przełóż na sitko, osacz. Fasol­kę i seler oczyść, pokrój. Fasolkę gotuj 15 minut w osobnej wodzie, osacz. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda na­sienne. Ćwiartki miąższu po­krój na połówki. Opłucz bazy­lię, listki oderwij od gałązek. W garnku podgrzej oliwę. Podduś na niej seler. Dodaj fasolkę, pomidory, bazylię i li­stek laurowy. Zalej 3 szklan­kami wody. Zagotuj. Dosyp rosół instant, wymieszaj. Go­tuj 5-8 minut. Dodaj pierożki tortellini, podgrzej w zupie. Na koniec przypraw do sma­ku solą i pierzem. Na patelni (bez tłuszczu) upraż pestki słonecznika. Tuz przed podaniem zupę posyp parmezanem i pestkami.

 

Letnia zupka


3 marchewki, 0,5 selera, por, kilka listków szpinaku, odrobina masła, (jeśli lubisz), 2-3 łyżeczki kaszki kukurydzianej, mała salaterka posiekanego świeżego koperku, kilka listków świeżego majeranku, 4 łyżeczki sproszkowanego mleka dla dzieci


Umyj warzywa, obierz i zalej wrzącą wodą. Dodaj liście szpinaku i gotuj wszystko około pół godziny na niewielkim ogniu, mieszaj od czasu do czasu. Po pół godzinie wyjmij warzywa i na powstałym wywarze ugotuj kaszkę kukurydzianą. Lekko posól i dodaj kilka listków świeżego majeranku a następnie z powrotem wrzuć warzywa. W przegotowanej wodzie rozrób mleko w proszku i dodaj do zupy. Możesz dodać również odrobinę rozpuszczonego masła. Gdy już zupa jest na talerzu nasyp świeżego drobno posiekanego koperku.

 

Letnie "płomienie miłości"

 



pęczek lubczyku (około szklanka posiekanego), 2 cebule (większe), marchewka (średnia), 2 - 4 łyżki oleju, łyżka mąki, 1,5 litra bulionu drobiowego, sól, pieprz, curry, pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki (30%), 25 - 50 dag uszek z mięsem (zależy od apetytu)

 

Cebulę i marchewkę obieramy, płuczemy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka lub w kosteczkę. Opłukany lubczyk siekamy drobno. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i szklimy 2 minuty cebulę, dodajemy marchewkę, przesmażamy wszystko następne 2 minuty, oprószamy mąką, łyżeczką curry, zalewamy zimnym bulionem, dodajemy lubczyk, zagotowujemy i gotujemy około 10 minut. Zabielamy 4 łyżkami śmietanki kremówki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pierożki gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy malutką szczyptę soli i szczyptę curry. Pierożki rozkładamy na talerze, zalewamy zupą, dekorujemy każdą porcję kleksem z bitej śmietany.

 

Lipskie różności ze szparagami

 


obrazek potrawy
Porcja na 4 osoby

250g zielonych szparagów, 250 g białych szparagów, sól, pieprz, 100 g groszku cukrowego, 1 kalarepa, 4 marchewki, 1 pęczek dymki, 40 g masła, 200 ml bulionu warzywnego, 20 g pasty krabowej, 150 g krewetek koktajlowych, gałka muszkatołowa


Białe szparagi obrać i pokroić. Zielone tylko umyć. Oba rodzaje gotować w wodzie ze szczyptą soli przez 3 minuty, potem zalać zimną wodą i odsączyć i pokropić na kawałki ok. 3 cm. Groszek cukrowy, kalarepę, marchewkę umyć i poszatkować. Dymkę umyć poszatkować na kawałki wielkości około 3 cm. Masło rozpuścić w garnku dodać do niego groszek marchewkę i kalarepkę i dusić to 3 min, dodać bulion warzywny i dalej gotować pod przykryciem przez 4 minuty. Pastę karbową dymkę szparagi oraz z krewetkami dodać do garnka, potem dosypać sól pieprz oraz gałkę muszkatołową do smaku i gotować na małym ogniu przez 4 min. Podawać z ryżem

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin