Vinegrete.doc

(23 KB) Pobierz
Vinegrete cytrynowy

Vindaloo

 

około 0.5 kg mięsa baraniego np z łopatki lub udźca, 1 cebula, 1 łyżka pasty Vindaloo, 2-3 średnie ziemniaki takie które się nie rozlatują w gotowaniu, 2 łyżki rodzynek masło, olej do smażenia woda


Mięso pokroić na dość duże kostki (~4x4cm) obsmażyć (jak przy robieniu gulaszu tylko bez obtaczania w mace) Dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę i jeszcze chwile smażyć, ale tak by cebula nie zarobiła się brązowa, następnie dodać łyżkę pasty przez chwile jeszcze podsmażać mieszając, żeby mięso było obtoczone pastą i wszystkie przyprawy zawarte w paście zaczęły wydzielać aromat. (Nie dodawać pasty do wody np. jak mięso już puści soki tylko zawsze najpierw na parę minut na tłuszcz. Jeśli soki z mięsa puszczą to wyjście z tego jest takie: w drugim garnku podgrzać łyżkę oleju dodać cebule, następnie pastę i do tego dodać podsadzone mięso) Dopiero wtedy dolać wody (0.5 - 0.75 szklanki) dodać rodzynki, przykryć szczelnie i dusić na wolnym ogniu. W międzyczasie obrać ziemniaki pokroić na ćwiartki i dodać do mięsa. Wymieszać, jeśli trzeba to dolać trochę wody i wszystko dalej dusić aż będzie miękkie. Podawać z ryżem (polecam typu Basmati-najlepszy do curry) i koniecznie z Raita która łagodzi ostry smak curry. Prosty przepis może nie 100% autentyczny ale dobry na Raite. Duży ogórek (pare mniejszych) starty na grubej tarce posolony, odcedzony (jak na mizerie). Do szklanki jogurtu dodać 1 lub 2 ząbki zgniecionego czosnku i posiekane listki mięty lub szczypiorku doprawić pieprzem wymieszać. Zostawić w lodowce na około 1 godz

 

Vinegrete cytrynowy

 

1/4 szklanki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, otarta skórka z jednej cytryny, łyżeczka musztardy, sól pieprz

 

Wszystkie składniki utrzeć w niewielkiej miseczce lub zmieszać w szczelnie zakręconym słoiku.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin