Śliwka puszysta z biszkoptem
szklanka gęstych powideł śliwkowych, 4 białka, 3 łyżki cukru pudru, 10 łyżek śliwowicy, 4 śliwki węgierki, 6 mirabelek, 12 biszkoptów, szczypta cynamonu
Białka z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Powidła śliwkowe dokładnie miksujemy ze śliwowicą. Do powideł dodajemy ubite białka, zmielony cynamon i miksujemy tak długo, aż powstanie puszysty krem. Pucharki wykładamy miękkimi biszkoptami, zalewamy kremem (odrobinę kremu zostawiamy do dekoracji) i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Podajemy ozdobione cząstkami śliwek i resztą kremu.
wydrylowane, suszone, ale mięsiste i duże śliwki, tyle samo co śliwek migdałów (mogą być ze skórką), wiórki kokosowe, toffi (gęsty krem karmelowy)
Każdą śliwkę rozłożyć i posmarować od środka kremem karmelowym, następnie włożyć jednego migdała i zawinąć śliwkę. Śliwki obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Śliwki faszerowane
1/2 kg suszonych śliwek (najlepiej dużych i mięsistych kalifornijskich bez pestek), trochę aromatycznego alkoholu do namoczenia, 3-4 łyżki drobniutko posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 torebka (10 dag) wyłuskanych orzechów laskowych, 1 szklanka śmietany kremówki, cukier puder do posypania
Śliwki dokładnie umyj i skrop alkoholem. Następnie wymieszaj skórkę pomarańczową
Śliwki nadziewane migdałami
migdały, śliwki suszone, śmietana, cukier puder, mąka, śliwowica, olej, ciasto naleśnikowe
Śliwki nadziewamy sparzonymi wcześniej migdałami i zalewamy śliwowicą na około 30 minut. Następnie odsączamy i oprószamy mąką. Po kolei zanurzamy je w cieście naleśnikowym i smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Śliwki dekorujemy ubitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.
Śliwki w czekoladzie
2,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek, 80 dag cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 opakowanie 100 g kakao Deco Morreno, 1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady
Śliwki zemleć w maszynce do mięsa, smażyć, dodając cukier, do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec smażenia dodać kakao i posiekaną czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut. Przekładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami i studzić powoli ustawione "do góry nogami" pod kocykiem.
ŚLIWKI W WINIE
Proporcje podane dla 6 osób.
250 g śliwek suszonych bez pestek, 1 szkl. czerwonego wina, 0,5 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki cukru, 1 białko
Śliwki namoczyć w gorącej wodzie. Wino wymieszać z cynamonem i 1 łyżką cukru, zagotować. Dodać śliwki i gotować na wolnym ogniu 5 min. Białko ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżkę cukru, dalej ubijać. Śliwki z sosem wlać do salaterek żaroodpornych, pokryć pianą, wstawić do piekarnika o temp. 240 stopni i piec 5 min.
Duży, szeroki garnek z gotującą się wodą przykryć gazą i położyć na niej dorodne suszone śliwki (francuskie lub węgierki). Kiedy zmiękną i napęcznieją rozciąć po jednej stronie i usunąć pestkę. Na miejsce pestki wsunąć po jednym opieczonym orzechu laskowym lub po połówce orzecha włoskiego albo migdał. Zacisnąć brzegi. Zmieszać drobno zmielone orzechy (jeden na trzy śliwki) z cukrem pudrem i obtoczyć w tym śliwki. Tak przygotowane "cukierki" podawać na talerzyku. Na wycieczce skutecznie zaspokajają pierwszy głód.
Śliwki z pianką
50 dag śliwek, 5 dag migdałów, 5 białek, 20 dag cukru pudru, 20 ml rumu, 3-4 dag tłuszczu.
Śliwki umyć, usunąć pestki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier puder i migdały. Blachę wysmarować tłuszczem, zanurzyć śliwki w przygotowanych białkach i układać w odstępach na blasze. Skropić rumem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Śliwki zapiekane
75 dag śliwek, 5 jajek, 10 dag mielonych orzechów laskowych, 35 dag śmietany 36-proc., 100 ml mleka, 40 ml nalewki owocowej, 3 łyżki cukru, 1 łyżka masła
Śliwki wydryluj, wrzuć do miski, posyp 2 łyżkami cukru i polej alkoholem. Wymieszaj. Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp resztą cukru. Osącz śliwki (sok zachowaj). Owoce przełóż do formy. Ubij jajka, dodaj orzechy. Cały czas ubijając, powoli wlewaj sok z odcedzonych śliwek, śmietankę i mleko. Gdy powstanie sos, wylej go na śliwki. Zapiekaj 45 minut w temp. 180°C. Wyjmij, gdy na wierzchu zrobi się ładna, rumiana skórka. Zapiekanka jest najsmaczniejsza na ciepło.
Śliwki zapiekane z australijskimi orzechami
Śliwki lub nektarynki 1 kg, Zimne masło 30 g, Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, Cukier 2-4 łyżeczki Ciasto: Zimne masło 150 g, Mąka pszenna 250 g, Cukier brązowy 150 g, Orzechy włoskie 200 g
Zimne masło połączyć z cukrem i mąką, wyrobić ciasto, dodać orzechy, nektarynki pokroić w czosnek, podsmażyć na maśle z cukrem. Usmażone nektaryny wyłożyć na rywierkę, przykryć ciastem i piec (180 st. C) około 10 min. deser udekorować bitą śmietaną, owocem mango i miętą.
Śliwkowe kulki
1/4 kg suszonych śliwek, 8 łyżek cukru pudru, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka rumu lub koniaku, cukier puder.
Ze śliwek usunąć pestki. Śliwki, cukier i orzechy wymieszać i 2 razy zemleć w maszynce. Masę wymieszać z rumem lub koniakiem, uformować kulki i obtoczyć w cukrze pudrze. Porcja dla 4-6 osób
Śliwkowa wariacja
(4 porcje)
Budyń o smaku waniliowym 1 opakowanie, biszkopty podłużne 1 opakowanie, mleko 0,5 litra, powidła śliwkowe 4 łyżki, cukier 4 łyżki
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Dno i boki salaterek wyłożyć biszkoptami. Na biszkoptach rozłożyć po łyżeczce powideł oraz połowę budyniu, pozostały budyń połączyć z powidłami i nałożyć do salaterek. Czas przygotowania: 9 minut
Ze śliwek usunąć pestki. Śliwki, cukier i orzechy wymieszać i 2 razy zemleć w maszynce. Masę wymieszać z rumem lub koniakiem, uformować kulki i obtoczyć w cukrze pudrze.
Śmietanka do capuccino
śmietana kremówka (30% zaw. tłuszczu) albo tortowa (36%), cukier puder
Świeża śmietanka na pewno się nie zważy. Zresztą bitą śmietanę robi się ze schłodzonej kremówki (30% zaw. tłuszczu) albo tortowej (36 %). Moim zdaniem najlepsza jest tortowa z Łowicza (w żółtym kartoniku). Należy ją ubić z cukrem pudrem (ilość cukru zależy od upodobań pijącego). Uwaga! Śmietanę ubijamy aż osiągnie konsystencję kremu do tortów. Zbyt długie ubijanie może spowodować, że zrobimy z niej masło. Do filiżanki z gorącą kawą nakładamy ubitą śmietankę. Dobrze jest też posypać czekoladą rozpuszczalną (gorzką). Kawy nie trzeba słodzić śmietanka jest wystarczająco słodka.
Śmietanka z pomarańczą
2 szklanki śmietanki kremowej, 1 łyżka cukru pudru, 3 pomarańcze, smażona skórka pomarańczowa, bezy, czekolada, rodzynki, wiórki kokosowe
Śmietankę ochłodzić i ubić z cukrem pudrem. Pomarańcze umyć, opłukać gorącą wodą, obrać. Bezpośrednio przed podaniem pokroić pomarańcze w poprzek na małe krążki .Na środku talerzyków układać po jednej bezie. Na bezy ułożyć śmietankę dekoratorem {szprycą}a z boku ułożyć krążki pomarańczy, całość obsypać rodzynkami ,tarta czekoladą i wiórkami.
ŚMIETANKOWY MUS
Dla 4 osób Porcja: 350 kcal Przygotowanie: 25minut Gotowanie: 30 minut
500 g truskawek, 2 szklanki śmietanki, 7 łyżek cukru, 4 żółtka, jajko, masło do formy, łyżka skórki z cytryny do posypania, listki melisy do dekoracji
Truskawki zmiksować z potową cukru. 8 łyżek musu odłożyć. Śmietankę zagotować. Jajko i żółtka ubić z resztą cukru. Powoli wlewać gorącą śmietankę i dalej ubijać. Wymieszać z truskawkowym musem. Żaroodporne foremki wysmarować masłem. Do każdej wlać po 2 łyżki musu. Dopełnić masą. Foremki ustawić w naczyniu z wrzątkiem, przykryć folią. Piec 30 minut w 160 °C. Mus ostudzić, przybrać.
Śmietanowiec
1 szklanka mleka, 0,75 szklanki cukru, 2 lub 3 galaretki różnokolorowe, 0,5 l śmietany 18%, 2 łyżki żelatyny, 0,5 szklanki wody
Galaretki rozpuszczamy w około 1,5 szklanki wody, gdy wystygną przelewamy do głębokich talerzy i odstawiamy do stężenia. W tym czasie jak tężeją galaretki przygotowujemy część śmietanową, gotujemy mleko z cukrem. Gdy się zagotuje odstawiamy do przestudzenia. Wlewamy pół szklanki zimnej wody do małego rondelka i wsypujemy żelatynę (ważne aby nie mieszać żelatyny z gorącą wodą, bo będzie kicha), podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do momentu gdy żelatyna zupełnie się rozpuści (jednak nie należy doprowadzić do wrzenia). Mieszamy ze śmietaną. Następnie łączymy z przestudzonym mlekiem. Gdy galaretki stężeją ostrożnie wyjmujemy je z talerzy i kroimy w kostki (a jak ktoś chce to może w inne kształty...). Tak przygotowane galaretki wrzucamy do tortownicy i zalewamy masą śmietanową. Odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę.
śmietanowiec teściowej
śmietana 500 ml, żelatyna, 3 rodzaje galaretki - najlepiej o kontrastowej kolorystyce - cytrynowa, truskawkowa, agrestowa, ok. 1 szkl. cukru, cukier waniliowy, zsiadłe mleko lub kefir 500 ml
Przygotowujemy galaretki a po stężeniu kroimy je w kostkę. W osobnym naczyniu miksujemy mleko albo kefir, z śmietana i cukrami. Żelatynę rozpuścić w mleku ciepłymi dolewamy do masy .Wsypujemy galaretowe kostki. Do lodówki do stężenia.
śmietanowiec ulubiony
1/2 litra śmietanki kremowej 36%, 3/4 szklanki zimnego przegotowanego mleka, 1 czubata łyżka cukru lub pudru, 1 1/2 cukru waniliowego, 3 galaretki różnokolorowe, 2 czubate łyżki żelatyny
Namoczyć żelatynę w przegotowanym, zimnym mleku. 2 galaretki rozpuścić ,w szklance wody(każda galaretka ma być rozpuszczona osobno)gdy zastygnie ,pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem (dokładamy pod koniec ubijania) Żelatynę namoczoną w mleku, podgrzać ciągle mieszając i rozpuścić (można zagotować)lekko przestudzić, wlać do ubitej śmietany, wymieszać dodać pokrojoną galaretkę(można dać swoje ulubione bakalie) i lekko wymieszać. Wlać do tortownicy(tortownicę wykładamy folia aluminiową(wtedy nie czuć ciasta blachą) Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml przegotowanej gorącej wody. Studzimy, gdy zacznie tężeć, zalewamy wierzch śmietanowca. Wcześniej, jeżeli mamy, możemy udekorować owocami i dopiero zalać galaretką. Jeżeli zrobimy w mniejszej tortownicy ciasto będzie wyższe.
Śnieżki - kulki z płatków owsianych
100g płatków ows., 100g margaryny /masła, 75 g cukru, 50 gr. posiekanych drobno orzechów, 3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka kawy rozpustnej, cukier puder
Ukręcić płatki, masło, cukier, orzechy i kakao. Kawę rozpuścić w 3 łyżeczkach zimnej wody. Dodać do masy. Wymieszać dobrze. Łyżeczką nabierać masy, rękami wałkować kulki, obtoczyć w cukrze pudrze. Wychodzą nie za słodkie przez tę kawę. Podobno z przepisu wychodzi ok 15 co jest stanowczo za mało...
2 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, cukier waniliowy, owoce, sok owocowy, 2-3 łyżki bitej śmietany
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, dodać taką samą ilość wrzątku i dobrze wymieszać. Mleko osłodzić, dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować, rozlać do miseczek i wstawić do lodówki. Stężałą galaretkę udekorować owocami i bitą śmietaną, polać sokiem.
ŚWIĄTECZNA LEGUMINA Z MAKIEM
Ok. 60 dag zmielonego maku, Ćwierć kilograma małych bez, Szklanka pełnotłustej śmietanki, Łyżeczka cukru pudru, Wanilia, rodzynki, skórka pomarańczowa i inne bakalie, Konfitura z wiśni
Mak ugotowany i dokładnie przemielony, wymieszać z 4 łyżkami lekko podgrzanego miodu i dodać pół małego opakowania namoczonych wcześniej rodzynek, szczyptę otartej wanilii i skórkę z jednej pomarańczy. Na okrągłym półmisku układać warstwami na przemian bezy i mak, tworząc piramidę. Wstawić na chwile do lodówki, aby całość zaskrzepła i po wyjęciu, a przed podaniem, oblać całość śmietanką i obłożyć wiśniami z konfitury.
Świąteczny deser
Na 4 porcje
1/2 opakowania mrożonki „Mieszanka owocowa", łyżka cukru, 2 serki waniliowe, paczka żelatyny
Połowę opakowania „Mieszanka owocowa" przełóż do salaterki, posyp cukrem, a następnie odstaw do rozmrożenia (uwaga - nie rozmrażaj do zupełnej miękkości, lepiej „pół na pół"). Z rozmrożonych owoców odlej do rondelka sok, dodaj 1/2 szklanki wody. Dokładnie wymieszaj i lekko podgrzej. 2 łyżki żelatyny starannie wymieszaj z ciepłym sokiem (mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści Galaretkę schłodź (powinna zacząć tężeć). Resztę żelatyny przygotuj według przepisu na opakowaniu. Bardzo dokładnie wymieszaj ją z 2 waniliowymi serkami homogenizowanymi. W formie w kształcie choinki ułóż na wpół rozmrożone owoce, zalej połową tężejącej galaretki. Wstaw do lodówki, by lekko się zsiadła. Na zastygającą galaretkę wyłóż masę serową. Na koniec wylej pozostałą galaretkę. Deser wstaw do lodówki, na co najmniej 2 godziny.
Świeczniki bananowe
2 banany, 4 plastry ananasa z puszki, 9-10 łyżek bitej śmietanki, wiśnie, łyżka posiekanych orzechów
Na małych talerzykach układamy po plastrze ananasa, w środek wtykamy po polówce odpowiednio przyciętego banana Ze śmietanki robimy okrąg wokół plastra ananasa i posypujemy go orzechami. Na czubku banana kładziemy odrobinę śmietanki i stercząca w charakterze płomienia wiśnie.
Dla 4 osób. Czas przygotowania: 30 min. Czas chłodzenia: 2-3 godz.
1 ananas, 2 banany, 2 saszetki cukru waniliowego, 2 kiwi, 1 mango, 2 różowe grejpfruty, 2 łyżki rumu, 1 garść truskawek, 220 g wiśni na mus: 2 łyżki cukru, 3 jajka, 2 łyżki mąki, 400 ml mleka p...
jacekwjc