!Liczydło Instrukcja obslugi.doc

(35 KB) Pobierz
Instrukcja obsługi „Liczydła Optymalnego” ®

 

 

Instrukcja obsługi „Liczydła Optymalnego” ©

Dane techniczne:

Do uruchomienia programu wymagane jest posiadanie zainstalowanego programu Microsoft Excel w wersji minimum Excel97. Jest to Arkusz Kalkulacyjny, który jest składnikiem pakietu biurowego Microsoft OFFICE97 lub Microsoft OFFICE 2000.

W związku z tym minimalne wymagania sprzętowe, na jakim program „pójdzie” są takie same jak dla owego Arkusza Kalkulacyjnego. Czyli minimum to PC 486 DX-80, 16 MB RAM.

Twórcy:

Irek Bieleń ikoiko@poczta.onet.pl przy ogromnej pomocy Karola Braniek MORGANO/BYTOM morgano@pro.onet.pl

Przeznaczenie:

Skoroszyt „Liczydło Optymalne” służy do łatwego obliczania stosunku zawartości B:T:W czyli białka do tłuszczu i do węglowodanów w danej potrawie czy nawet w całodobowym pożywieniu.

Podaje również ilości w gramach białka, tłuszczów i węglowodanów w powyższych zestawieniach produktów spożywczych. Podaje też ilość kalorii.

Za jego pomocą można samemu przygotowywać sobie optymalne zestawy śniadaniowe czy obiadowe.

Działanie:

W kolumnie A nie wprowadza się żadnych danych. (w niektórych wersjach kolumna A może nie być widoczna)

W kolumnie C istnieje dwanaście pól z rozwijanym menu, z którego wybieramy produkty spożywcze, jakie chcemy użyć w obliczeniu. Po wybraniu produktu klikamy na nim myszką. W tym momencie w odpowiednie rubryki automatycznie przenoszone są dane o tym produkcie. Teraz wracamy do kolumny B.

W kolumnie B, obok wybranego produktu wprowadzamy ilość użytego produktu w gramach. Wprowadzamy, więc 1200 (mając na myśli gramy) zamiast 1,2 (mając na myśli kilogramy).

Tak postępujemy kolejno z następnymi produktami.

Na końcu kolumny C mamy kilka wolnych (od rozwijanego menu) komórek. Jeśli w menu nie znajdzie się jakiś produkt, którego chcemy użyć a znamy zawartość, B,T i W w 100 gramach tego produktu to możemy ręcznie wprowadzić te dane do tabelki.

Wprowadzamy analogicznie jak powyżej wagę produktu do kolumny, B, nazwę produktu do kolumny C, w kolumnę I zawartość Białka w 100 gramach tego produktu, w kolumnie J zawartość Tłuszczu, w kolumnie K zawartość Węglowodanów i w kolumnie L zawartość Kcal w 100 gramach tego produktu.

I to tyle. Możemy jeszcze wprowadzić w komórkę M-24 dowolną ilość gotowej potrawy, o której chcielibyśmy się dowiedzieć, jakie zawiera ilości B,T,W.

Na przykład obliczając jakąś potrawę otrzymujemy jej jakąś konkretną wagę. Na przykład 840 gram bigosu. A my chcemy zjeść tylko 250 gram tego bigosu i do tego służy owa komórka M-24, w którą wprowadzamy owe 250

 

W wyniku obliczeń otrzymujemy następujące informacje:

Ø       W kolumnie D podana zostaje pozycja katalogowa, pod, którą dany produkt występuje w TABELI PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH zawierającej główne składniki spożywcze, czyli B,T,W

Ø       Tabela dostępna na stronie

Tabela produktów żywieniowych w wersji drukowanej, tabelki pomocnicze oraz INSTRUKCJA OBSŁUGI LICZYDŁA OPTYMALNEGO w formie zeszytu dołączono do dyskietki.

Całość dostępna na zamówienie  pod adresem e-mail:

morgano@poczta.onet.pl

Ø       W komórce 22-B podana jest waga całej potrawy,

Ø       W kolumnie M podany zostaje stosunek T- tłuszczu do W-węglowodanów w danym produkcie i przy założeniu, że B- białko ma wartość = 1.

Ø       W kolumnach N,O,P i Q otrzymujemy kolejno informację o zawartości w tym produkcie białka, tłuszczów i węglowodanów (podane w gramach) i ilość KCAL.

Ø       W wierszu 22 powyższych kolumn otrzymujemy zsumowane wartości B,T,W i KCAL w gramach.

Ø       W wierszu 23 tych kolumn otrzymujemy zawartość B,T,W i KCAL w 100 gramach tej potrawy,

Ø       W wierszu 25 tych kolumn otrzymujemy stosunek B:T:W w całej, gotowej potrawie.

Ø       (tylko w wersji z widoczną kolumną A) I jeszcze pewne ułatwienie w przypadku, gdy wprowadzimy w rozwijanym menu jakieś produkty a potem chcemy je usunąć. Wystarczy wtedy kliknąć na komórce A-3 lewym klawiszem myszki i nie puszczając go przeciągnąć myszką do komórki B-21. Wtedy dopiero puścić klawisz myszki, a następnie nacisnąć Delete na klawiaturze. Gotowe.

 

PROSTE?

 

Na koniec, po obliczeniach możemy zapisać gotowy stworzony przepis na twardym dysku za pomocą kliknięcia na ikonę dyskietki w górnym, lewym rogu ekranu. Otworzy się okno, w którym wybieramy miejsce gdzie ma być zapisany plik oraz poniżej nazwa, pod jaką go chcemy zapisać. Teraz już tylko O.K. i już. Powodzenia, Irek Bieleń.

 

Wszelkie rozpowszechnianie, powielanie i kopiowanie programu bez zgody autorów jest nielegalne i niezgodne z prawem.©

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin