PEŁNOZIARNISTE CIASTO Z OWOCAMI.rtf

(2 KB) Pobierz

ęłęóPełnoziarniste ciasto z owocami

Zasługuje na szczególne zainteresowanie, ponieważ w przeciwieństwie do większości wypieków jest zdrowe i stosunkowo niskokaloryczne. Nie zawiera w ogóle masła ani margaryny, a zamiast cukru miód. Dzięki temu, że przygotowuje się je z pełnoziarnistej mąki nie tylko zyskuje na dodatkowych walorach odżywczych, ale i na ładnym, brązowawym kolorze.

Składniki na ciasto

proporcje na tortownicę o średnicy 30 cm wyłożoną pergaminem, a brzegi posmarowane masłem i opruszone mąką

·         3 jajka

·         90 g miodu

·         90 g mąki z pełnego przemiału

·         5 łyżek soku pomarańczowego

·         szczypta soli

Składniki na wierzchnią warstwę

·         350 g owoców, najlepiej świeżych i miękkich, na przykład truskawek

·         1-2 łyżki miodu

·         1 łyżeczka soku pomarańczowego

·         225 g serka Mascarpone

Przygotowanie

·         Ciasto: ubić pianę z 3 białek dodając szczyptę soli. Do piany wmieszać miód i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać mąkę i starannie wymieszać. Masę wlać do tortownicy, wygładzić powierzchnię i włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 °C. Piec ok. 15 min., następnie sprawdzić drewnianym patyczkiem czy się dobrze upiekło. Gdy będzie gotowe, ostudzić, wyłożyć i pokropić sokiem. Ochłodzić.

·         Wierzch: Połowę owoców zmiksować z miodem i sokiem. Mus owocowy wymieszać z Mascarpone. Całość przykryć i ochłodzić przez ok. 15 min.

·         Rozsmarować krem na cieście, a następnie ułożyć na nim pokrojone w plastry owoce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin