C.DOC

(278403 KB) Pobierz
Dwuwarstwowe ciasto z kremem i winogronami

Całuski

 

1/4 kg miodu, 5 dag masła roślinnego, 1 czubata łyżka ,,korzeni" (goździki, cynamon, trochę startej gałki muszkatołowej) utłuczonych na proszek, 0,5 kg maki pszennej, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 całe jajka, 1/4 kg cukru

 

Miód rozgrzać prawie do wrzenia wraz z tłuszczem i ,,korzeniami". Na stolnicę wysypać mąkę, zmieszaną z sodą, zrobić w środku dołek i wlewać gorący miód, zagarniając mąkę końcem noża. Następnie dodać kolejne jajka i wysypać cukier. Ciasto dokładnie wyrobić rękami - jak na kluski, rozwałkować placek grubości pół centymetra i układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 180 stopni. Lekko zrumienione ciasteczka - zdejmować z blaszki i piec następną partię. Przechowywane w zamkniętym woreczki z folii - będą suche i dość twarde jednak w ustach rozpływają się. Przechowywane na wierzchu będą miękkie.

 

Całuski

 

Czas przygotowania 1,5 godz.

200 g orzechów,, 50 g fig, 50 g skorki pomarańczowej, 200 g cukru pudru, 50 g rodzynków, sok z 1 cytryny, 4 białka, 50 małych opłatków.

 

Orzechy, figi, rodzynki i skórkę pomarańczową posiekać. Białka ubić na sztywna pianę. Naczynie z piana postawić na parze, dodać cukier, ubijać tak długo, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dalej ubijać, aż masa ostygnie. Wymieszać wszystkie składniki z sokiem z cytryny i nakładać na opłatki. Piec ok. 20 min w temp. 160żC. Ostudzone ciasteczka można pokryć lukrem i posypać bakaliami.

 

Całuski


ilustracja do przepisu
 


Czas przygotowania: 35 minut Proporcje podane dla 2 osób.

10 dag czarnej czekolady, 100 ml śmietany, 9 dag białej czekolady, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Czekoladę pokruszyć, wrzucić do rondelka umieszczonego w kąpieli wodnej, rozpuścić. Na pergaminie narysować 8 serc, wyciąć, posmarować rozpuszczoną czekoladą. Wystudzić, zdjąć pergamin. Śmietanę wymieszać z kawą, dodać białą czekoladę, zagotować, wystudzić, ubić mikserem na puszystą masę. Masą posmarować serca, ułożyć po 4 warstwy, ozdobić.

 

Całuski kawowe



1 szklanka miękkiego masła, 1/2 szklanki przesianego cukru pudru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody (ostudzić), 1 1/2 szklanki przesianej mąki, 1/4 szklanki roztopionej ciemnej czekolady, dodatkowy cukier puder do posypania

 

Włożyć masło i cukier puder do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Mieszając, dodawać rozpuszczoną kawę i mąkę. Przełożyć ciasto do strzykawki cukierniczej z gwiaździstą końcówką średniej wielkości. Na natłuszczoną blachę wycisnąć gwiazdki o 2-centymetrowej średnicy, zachowując między nimi odległość 2 cm. Piec 10-12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zostawić ciasteczka na blasze na 5 minut, po czym odstawić na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia. Złożyć po dwa ciastka, przekładając stopioną czekoladą, a potem posypać cukrem pudrem.

 

Całuski księżniczki



Ciasto: półtorej szklanki mąki, 10-12 dag masła, 2 żółtka, 3 łyżki gęstej śmietany. Pianka: 4 białka, 2 szklanki cukru pudru. Krem: 2 jaja, pół szklanki cukru pudru, 20 dag masła, czubata łyżeczka kakao

 

Z mąki, masła, żółtek i śmietany zagnieść miękkie ciasto, cienko rozwałkować i wykrawać małe ciasteczka. Posmarować je pianką ubitą z białek i cukru, ułożyć na wysmarowanej blaszce i upiec. Jaja na krem umyć, sparzyć wrzątkiem, ubić z cukrem nad parą. Dodawać stopniowo do masła, ciągle ucierając. Gotowy krem wymieszać z kakao, posmarować nim ciasteczka i łączyć po dwa.

 

CAŁUSKI SEROWE

 

1 kg twarogu – zemleć, 1 kg mąki, 1.5 szkl cukru, 0.5 łyżki sody, 1 kieliszek wódki lub octu, 0.5 kostki margaryny

 

Wyrobić ciasto ręka, formować ciasteczka i smażyć na oleju

 

Całuski z cytrynową nutą



Składniki na 35 sztuk:

25 dag mąki, 5 dag mielonych migdałów, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 8 dag cukru, 1 torebka cukru waniliowego, szczypta soli, 1 jajko, 1 limetka, 1/2 kostki masła, 1 żółtko, 1 łyżeczka mleka, torebka kremu cytrynowego do tortów, 6 dag białe] polewy czekoladowej

 

Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier wanilio­wy, sól i jajko oraz otartą skórkę z limetki. Dołożyć pokrojone masło. Składniki naj­pierw wymieszać łopatkami miksera, następnie ręcznie wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie porcje. Z każdej uformo­wać wałek długości 20 cm. Zawinąć w folię i ochładzać 1 godzinę. Wałki ciasta pokroić na plastry 0,5 cm grubości. Układać je na dwóch blachach przykrytych papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować cia­steczka. Piec około 8 minut w temperaturze 200°C. Wyjąć, ostudzić. Krem cytrynowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Posmarować nim połowę ciasteczek, składać po dwa. Polewę czekoladową stopić w gorącej kąpieli. Prze­łożyć do torebki foliowej, wyciąć dziurkę. Wyciskać przez nią masę, robiąc na cia­steczkach śliniaczki.

 

Canele

 


obrazek potrawy
Na 12 sztuk:

0.5 litra tłustego mleka, 2 jajka + 1 żółtko, 1 laska wanilii, 125g mąki, 1 łyżeczka oleju, 225 gram cukru, łyżka rumu

Potrzebne będą także specjalne foremki do canele, są ta niewielkie, dość wąskie, ale wysokie babeczki, myślę, ze z braku laku inne babeczki tez będą dobre.


1. dzień Zagotować mleko z laska wanilii, ostudzić. Ubić jajka, dodawać po trochu cieple mleko, cukier, mąkę i olej. Wszystko porządnie wymieszać, dodać rum. Przykryć ciasto dokładnie folia i wsadzić do lodówki. 2. dzień Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Foremki natłuścić, posypać mąką (2/3) wymieszaną z cukrem pudrem (1/3). Ciasto wymieszać raz jeszcze, delikatnie, żeby nie wprowadzić zbyt dużo powietrza. Napełnić nim foremki do 3/4 wysokości, piec 1.5 godziny, nie bać się, że będą bardzo brązowe, takie powinny być. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone. Natychmiast po upieczeniu wyjąć z foremek i studzić na kratce. Ciastka sa na wierzchu chrupiące od wytworzonego karmelu, w środku miękkie, gliniasto - zakalcowate, bardzo słodkie i pyszne.

 

CANNOLI SICILIANA




gotowe rurki cannoli, 1 kg ricotty, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki ekstraktu wanilii, 100g posiekanych owoców kandyzowanych, garść rozgniecionych orzechów pistacjowych, 225g czekolady plus 225g czekolady do dekoracji


Ricottę ubić z cukrem pudrem w robocie kuchennym, wlać ekstrakt wanilii, wymieszać. Przełożyć do miski, dodać samodzielnie posiekane, włoskie owoce kandyzowane. Pokruszyć orzechy pistacjowe i dosypać do masy. Wymieszać. Pokruszyć czekoladę, dodać do masy, wymieszać. Tacę wyłożyć pergaminem. Napełniać rurki masą i układać na tacy. Nad rondlem z wrzątkiem roztopić drugą porcję czekolady. Na tacy położyć metalową kratkę. Rurki napełnione masą zanurzać w czekoladzie. Strząsać nadmiar i odkładać na kratkę. Zostawiać na kwadrans, żeby czekolada stwardniała.

 

Cannoli z Sycylii



250g mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła, 90-100ml Marsali wytrawnej*, ricotta owcza**, kropelki czekoladowe, lub pokrojona czekolada gorzka, cukier puder, wisienki kandyzowane, pistacje posiekane drobno


Z mąki, cukru, masła i Marsali, zagnieść miękkie ciasto. Przykryć miska i odstawić żeby odpoczęło. Następnie bardzo, bardzo cienko rozwałkować. Wykrajać kwadraty lub kola i zawijać na metalowe cylindry. Smażyć na głębokim, średnio rozgrzanym oleju. Czynność powtórzyć do wykończenia ciasta. Rurki należy nadziewać na ostatnią chwilę przed podaniem, bo gdy przesiąkają kremem nie są potem chrupiące. Jeśli jednak zależy nam na nadzianiu ich wcześniej, należy roztopić trochę czekolady i pędzelkiem wysmarować cały środek rurki i jak wyschnie można nadziewać. Ricotte utrzeć dobrze z cukrem pudrem, następnie dodać czekoladę. Nadziać rurki powstałym kremem. Jeden bok namoczyć w posiekanych pistacjach, a w drugi wbić kandyzowana wisienkę. Posypać gotowe cannoli cukrem pudrem. * ja użyłam Marsali, ale można również użyć wina białego, także słodkiego typu Moscato. Ale ja polecam kupienie dobrej, wytrawnej Marsali, ponieważ pasuje także do innych słodkości (np. tiramisu), ale również do mięs

 

Cantucci di Prato



2 jajka całe, 3 żółtka, 250 g cukru, 400 g mąki pszennej, 7 g drożdży suchych, esencja pomarańczowa, szczypta soli, 150 g migdałów ze skórką, plus jajko rozbite widelcem do pomalowania przed pieczeniem


Ubić porządnie jajka i żółtka z cukrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo przesianą mąkę. Dodać drożdże, 4 krople esencji pomarańczowej i sól. Uprażyć migdały i ostudzić je. Dodać do ciasta i wymieszać. Mają być w całości i ze skórką. Uformować ciastka długości 5 cm i wysokie 1,5 cm. Ułożyć na blasze, pomalować rozbełtanym jajkiem i upiec w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe, pokroić na ukośne plastry szerokości palca i ponownie włożyć na 10 minut do pieca aż dobrze wyschną.

 

Cantuccini

 



(na ok. 35 cantuccini)

145 g migdałów (można też użyć orzechów włoskich lub laskowych), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/8 łyżeczki soli, 280 g mąki, 150 g cukru, 3 duże jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/2 łyżeczki esencji migdałowej

 

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec migdały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 8-10 minut, aż zbrązowieją i zaczną nieziemsko pachnieć. Odstawić je do ostygnięcia i potem grubo posiekać (są dwie szkoły przyrządzania migdałów - jedna mówi o obieraniu ich ze skórki, druga o pozostawieniu jej na orzeszku - ja należę do tej drugiej). Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni. W małej miseczce lekko ubić jajka z ekstraktem i esencją. W większej miseczce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier (mieszać tak ok. 30 s). Stopniowo dodawać jajeczną mieszankę i mieszać aż powstanie masa. Dodać ostudzone posiekane migdały. Umączonymi dłońmi podzielić masę na dwie równe części i uformować każdą z nich w prostokąt/walec (sama nie wiem jak to nazwać) o wymiarach 25 cm x 5 cm. Przenieść powstałe cuda (będą się trochę kleiły, ale powstrzymajcie się od dodawania więcej mąki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć je ok. 7,5 cm od siebie (trochę się podczas pieczenia rozpłaszczą). Piec 35 - 40 minut (powinny być twarde w dotyku). Odłożyć do ostygnięcia na ok. 10 minut. Po tym czasie pokroić upieczone ciasto nożem z ząbkami na 1 - 1 1/2 cm kawałki po przekątnej. Wyłożyć kawałki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec z każdej strony po 10 minut (powinny być twarde). Pozostawić do ostygnięcia i zjeść od razu lub schować na później do szczelnego pojemnika. Polecam dodać do ciasta na cantuccini skórkę otartą z jednej cytryny i trochę soku z cytryny. Nabiorą wtedy bardziej wyrazistego smaku.

 

Cantuccini


Cantuccini

250 g migdałów, 3 jajka, 200 g cukru, szczypta soli, 2 waniliowe aromaty, 400 g mąki, 1/2 opakowania proszku do pieczenia.

 

Migdały sparzyć, opłukać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w grubsze plasterki i prażyć bez dodatku tłuszczu. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając 100 g cukru i sól. Żółtka utrzeć na kremową masę z resztą cukru, łyżką gorącej wody i aromatem. Wymieszać z pianą z białek. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z migdałami dodać do masy jajecznej. Z ciasta uformować wałeczki grubości 2 cm i długości blachy. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę, piec 35 minut. Zaraz po wyjęciu pokroić w ukośne plasterki grubości 1 cm. dodatkowe informacje W razie problemów w formowaniu wałeczków można ciasto nieznacznie podsypać mąką. Ale ogólnie nie przerażać się! Wyjdą na pewno. Ciasteczka należy przechowywać w puszce. W związku, z czym można je upiec nawet na tydzień przed świętami. Przepięknie też wyglądają zapakowane w celofan i przewiązane ozdobną wstążką. A później śmiało można je wręczać jako prezent.

 

Cappuccino



cukier 0,7 szklanki, serek homogenizowany (waniliowy) 3 sztuki, mleko w proszku 2 szklanki, margaryna 1 kostka, biszkopty okrągłe 3 opakowania, Galaretka 3 opakowania, żółtka 5 sztuk, Żelatyna 2 łyżki

 

W 1,5 szkl. wody rozpuścić 1 galaretkę, następnie nasączać okrągłe biszkopty i ułożyć na dnie blachy. Żółtka, cukier i margarynę dobrze utrzeć na jednolitą masę, następnie dodać serki homogenizowane (najlepiej waniliowe) oraz mleko w proszku. Na koniec dodajemy lekko ciepłą roztopioną w 0,5 szkl wody żelatynę. Mieszamy i wylewamy na biszkopty. Jak masa zgęstnieje ponownie nakładamy biszkopty namoczone w galaretce. Wstawiamy na pół godz. do lodówki, po czym przygotowujemy 2 następne galaretki według przepisu na opakowaniu i wylewamy na ciasto. Najlepiej podawać następnego dnia.

 

Cappuccino



4 gotowe ciemne spody biszkoptowe, 8 łyżek likieru wiśniowego, 1/2 kg czereśni, łyżka cukru, 1/2 laski wanilii, skórka cytryny, 3/4 szklanki soku z wiśni, 6 łyżek żelatyny, 1/2 kg serka homogenizowanego, 2 cukry waniliowe, 5 łyżek kawy cappuccino w proszku, wiórki czekoladowe

 

Sok gotuj na małym ogniu 2 min z łyżką cukru, wanilią i skórką z cy­tryny. Usuń wanilię I skórkę, dodaj wypestkowane czereśnie i uduś. Że­latynę rozpuść w małej ilości zimnej wody i podgrzej. Serek wymieszaj z cukrem waniliowym i żelatyną. Połącz masę serową, czereśniową i kawę. Masą przekładaj nasączone likierem blaty biszkoptowe. Ude­koruj wierzch. Wstaw do lodówki.

 

Cappuccino

 

CIASTO: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 0,5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao MASA BUDYNIOWA: 2 budynie śmietankowe, 0,5 litra mleka, kostka masła, 5 dag rodzynek MASA KAWOWA: 2 "Śnieżki" (czyli bite śmietany w proszku), jedna duża paczka cappuccino o dowolnym smaku

 

CIASTO: Z podanych składników przygotować biszkopt. Dla mniej wprawnych w sztuce kulinarnej zamieszczam dokładne instrukcje:) Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita odłożyć mikser i już po niego nie sięgać! Wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dodawać je po łyżce do masy jajecznej, starannie mieszając łyżką i uważając, aby na dnie nie zrobiły nam się grudki!. Gotowe ciasto wylać na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką blachę do pieczenia (dużą, bo ciasto ma być raczej niewysokie) i umieścić w rozgrzanym piekarniku na ok.25-30 minut. MASA BUDYNIOWA: Budynie przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale użyć tylko 0.5 litra mleka. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyń. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać rodzynki (najlepiej namoczone wcześniej w alkoholu). MASA KAWOWA: Przygotować "Śnieżki" według przepisu producenta. Pod koniec ubijania dodać cappuccino w proszku. WERSJA KOŃCOWA: Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a na nią z masę kawową. Udekorować dowolnie, ale wydaje mi się, że najbardziej na miejscu będzie tu tarta czekolada;)

 

Cappuccino

 



BISZKOPT: 4 jajka, 0,5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao KREM BUDYNIOWY: 2 budynie czekoladowe, 0,5 litra mleka, 25 dag masła, 1 szklanka rodzynek, 0,5 szklanki posiekanych orzechów, 0,5 szklanki wiórek kokosowych PIANKA CAPUCCINO: 1 szklanka cappuccino waniliowego (w proszku), 1 szklanka mleka, 2 opakowania "śnieżki", 1 łyżka żelatyny

 

BISZKOPT: Z podanych składników upiec biszkopt. Ciasto upiec w formie o wymiarach 25x36 cm w temperaturze 170 stopni. Czas pieczenia to ok.25 minut. Gotowe ciasto wystudzić. KREM BUDYNIOWY: Budynie przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w podanej ilości mleka. Wystudzić je. Masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać do niego po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Gdy masa będzie jednolita dodać bakalie i wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt i równo rozsmarować. PIANKA CAPUCCINO: Mleko zagotować i rozpuścić w nim cappuccino. Ostudzić, a później dodać do niego obie "śnieżki" i całość zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok.100 ml) i wystudzić. Gdy będzie już zimna dodać ją do pianki. Całość wyłożyć na masę budyniową i schłodzić w lodówce. Niewątpliwego uroku dodaje ciastu posypanie wierzchu startą czekoladą lub inna dekoracja.

 

Cappuccino 


Capucino

3 śnieżki, 2 szkl mleka, 3 łyżeczki żelatyny, 9 łyżeczek kawy cappuccino, 1 spód biszkoptowy. 

 

Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, śnieżki ubić, dodać kawę, żelatynę lekko podgrzać, wlać do masy i wymieszać. Wylać na biszkopt posypać tartą czekoladą. dodatkowe informacje Można dodać trochę cukru pudru jak ktoś woli słodsze ciasto, lub zwiększyć ilość kawy według smaku.

 

CAPPUCCINO



Biszkopt, Masa: 3 żółtka, 11/2 szkl cukru, 2 serki waniliowe homogenizowane, 2 szkl mleka w proszku, 1 margaryna Kasia, 2 op. biszkoptów okrągłych, 1 op. Cappuccino waniliowe

 

Biszkopt upiec w/g przepisu. Ostudzić. Wykonanie masy: Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka, serki, mleko w proszku. Dobrze utrzeć masę. Zrobić mocną kawę Cappuccino, ostudzić. Biszkopt przekroić na 2 części, na 1 część wyłożyć połowę masy na to nasączone w kawie biszkopty, ponownie masę, przykryć 2 częścią biszkoptu. Polać polewą. Polewa: 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao. Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku na końcu dodać jajko i energicznie rozetrzeć.

 

CAPPUCCINO



I CIASTO 8 jaj, 28 dag cukru kryształu, 16 dag mąki pszennej, 4 dag kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. II CIASTO 20 dag kokosu, 5 białek, 1 szklanka cukru zwykłego, l łyżeczka proszku do pieczenia. Masa 5 żółtek, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki zwykłej, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru), 2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 1 kostka masła, 3 dag kawy cappuccino w proszku, o smaku waniliowym

 

I CIASTO Przygotować biszkopt. Po upieczeniu przekroić na 2 części. II CIASTO Białka ubić z cukrem. Dodać kokos z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temp. 160-180°C przez 30 min. Masa Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier wani­liowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając. Przełożenie placka: I ciasto - masa - II ciasto - masa - I ciasto -polewa.

 

CAPPUCCINO


Załączony obrazek

cappuccino najlepiej rumowe lub sherry brandy, 2 paczki okrągłych biszkoptów biszkopt: 4 jajka, 15 dag cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 łyżki mąki tortowej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 budynie, 1 kostka margaryny, 2 szkl mleka w proszku (niebieskiego) ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin