R.DOC

(86055 KB) Pobierz
Radomianka



RABARBAROWA PYCHOTA

 

składniki na formę o średnicy 26 cm:

150 gr. miękkiego masła, 125 gr. cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 5 jaj, 150gr mąki, 75 gr. mąki ziemniaczanej, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat arakowy, ok. 600 gr. rabarbaru, 175 gr. cukru, 50 gr. zmielonych migdałów (nie koniecznie), szczypta soli, kilka kropli cytryny

 

Masło utrzeć na pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Oddzielić żółtka 3 jaj od białek. Ucierać masło nadal, dodając kolejno całe jajka i żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i utrzeć z masą, Dodać olejek arakowy. Piekarnik nagrzać do tem.180 stopni. Formę wysmarować tłuszczem i napełnić formę ciastem. Rabarbar pokroić w kostkę, Przesypać małą ilością cukru, Można też dodać kilka kropli aromatu arakowego (dobrze jak chwilkę postoi, jest smaczniejszy). Wyłożyć na ciasto, lekko wcisnąć. Piec na środkowym poziomie przez 25- 30 minut. Białka ubić z solą, dosypując powoli cukier. Dodać zmielone migdały i sok z cytryny. Wyłożyć pianę na podpieczone ciasto, rozsmarować. Piec jeszcze 20-25 minut. Można piec na normalnej blaszce, ale wtedy trzeba piec z półtorej porcji. Rabarbar można zastąpić po sezonie innymi owocami np. jabłkami. 

 



Rabarbarowe ciasto kukurydziane

 

500 g rabarbaru, obranego i pokrojonego na dwucentymetrowe kawałki, 300 g cukru, 150 g mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 155 g polenty ( ja użyłam mąki kukurydzianej), 2 jajka, wanilia, 125 g miękkiego masła, 250 g jogurtu naturalnego

 

Rabarbar wrzucamy do miski i zasypujemy go 100 g cukru. Powinien tak stać około 30 minut, nie dłużej. Mieszamy mąkę, sodę, cynamon, sól, oraz polentę/ mąkę kukurydzianą. W kubeczku ubijamy widelcem jajka z wanilią. W dużej misce ucieramy masło z resztą cukru i dodajemy powoli mieszaninę jajek i wanilii. Dodajemy mąki z przyprawami, jogurt i mieszamy tylko do momentu, aż składniki się połączą, nie dłużej. Na koniec dodajemy rabarbar wraz z sokiem, który zebrał się w misce. Ciasto pieczemy w 23 cm foremce wyłożonej papierem do pieczenia około 40 minut.

 

Rabarbarowe muffinki



Kruszonka: 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 kostki masła

300g rabarbaru, pokrojonego w małą kostkę, 3 łyżki cukru pudru Ciasto: 1 1/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/2 kostki miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1/2 szklanki mleka


Rozgrzać piekarnik do 190oC. Foremki na muffiny dobrze wysmarować masłem lub wyłożyć papierowymi wkładkami. Przygotować kruszonkę: Wymieszać wszystkie suche składniki w miseczce, dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść palcami, aż zaczną tworzyć się grudki. Można również użyć malaksera. Ciasto: Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i sola. Ubić masło aż będzie gładkie, dodać cukier i ubijać aż masa będzie puszysta, około 2-3 minut. Dodać jajka i wanilię i dobrze ubić. Dodawać mąkę na przemian z mlekiem i wymieszać aż masa będzie połączona, nie dłużej. Wypełnić foremki na muffiny ciastem mniej więcej do połowy wysokości. Rabarbar wymieszać z cukrem pudrem i rozłożyć równomiernie na cieście, lekko go wciskając w ciasto. Wypełnić foremki kruszonką. Piec około 25 minut, aż wierzchy muffinów będą złociste - najlepiej sprawdzić patyczkiem, wetknięty w sam środek babeczki powinien być suchy. Wyjąć z piekarnika, zostawić na kilka minut w foremkach i podważając brzegi nożem wyjąć muffiny na drucianą siateczkę, lekko przestudzić.

 

Rabarbarowe paluchy



4 łodygi rabarbaru, ok. 12 łyżek białego cukru, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (40 dag), 1 żółtko, 3-4 łyżki kandyzowanego (w grubych kryształkach) brązowego cukru

 

Rabarbar obrać ze skóry. Każdą łodygę przekroić na 3 lub 4 części (w zależności od długości łodyg), każdą część przekroić w poprzek. Zasypać cukrem (białym), tak aby rabarbar był przykryty i zostawić na ½ godziny. Rabarbar puści sok. Rozwinąć rozmrożone ciasto, podzielić na prostokąty o rozmiarach mniej więcej 15 x 10 cm, układać na prostokątach części rabarbaru, posypać jeszcze białym cukrem, zawijać każdy prostokąt z rabarbarem w paluch, zalepić końce. Posmarować żółtkiem, posypać brązowym cukrem. Piec na złoty kolor w temp. 200 stopni, ok. 20 minut. Smakują zarówno na ciepło (można odgrzać w mikrofalówce), jak na zimno.

 

Rabarbarowy przysmak



2 jajka, 20 dag cukru, 1 szkl. Mąki, 1/2 szkl. Wody, 8 dag margaryny Kasi, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 40 dag rabarbaru 

 

Umyty i obrany rabarbar pokroić w cienki plasterki. Blachę średniej wielkości posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Na blachę wyłożyć pokrojony rabarbar zasypać pół szkl. cukru. Jajka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wodę zagotować z margaryną i wlać do ubitych jajek ciągle mieszając. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy i razem wymieszać. Rabarbar zalać ciastem. formę wstawić do nagrzanego do 220 st. piekarnika i piec około 30 min. Gdy ciasto będzie rumiane, a rabarbar miękki, wyjąć i ostudzić. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Do większej formy składniki zwiększyć dwukrotnie.

 

Radomianka



Ciasto: po 25 dag mąki i cukru pudru, 10 dag margaryny, 3 jaja, 3,5 dag kakao, 3/4 szklanki mleka, torebka proszku do pieczenia, cukier waniliowy. Krem: 25 dag masła, 7 łyżek cukru, szklanka kwaśnego mleka lub śmietany, cukier waniliowy. Polewa: 4 łyżki cukru, łyżka wody, 3 dag kakao, 1/3 kostki masła, wiórki kokosowe

 

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i wciąż ucierając dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mleko, a na końcu pianę z białek. Wlać ciasto do małej tortownicy i upiec. Ostudzone przeciąć na 3 krążki. Krem: Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając, dolewać stopniowo kwaśne mleko lub śmietanę. Można dodać łyżkę soku z cytryny. Krążki ciasta przełożyć kremem. Polewa Składniki włożyć do garnka, rozpuścić na małym ogniu i mieszając zagotować. Ostudzoną polewą polać ciasto i posypać je wiórkami.

 

Radomianka

 

Ciasto 6 jaj, 1 szkl. Cukru, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2-3 łyżki mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżka proszku do pieczenia Masa 1 szkl. Śmietany, 1/2 szkl. Cukru, 1 margaryna, cukier waniliowy

 

Ciasto Upiec tak jak biszkopt. Masa Utrzeć margarynę dodać powoli śmietanę. Ciasto przekroić na dwie części i przełożyć masą.

 

Rafaelki



300g czekolady białej, 100g wiórki kokosowe + 3 łyżki do obtoczenia, 50g margaryny lub masła, 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%, łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego

 

Czekoladę pokruszyć. Śmietankę wymieszać z wiórkami, i odstawić na 15 min. Wymieszać wszystko, podgrzać, stale mieszając ok. 10 min. masa nie powinna zawrzeć. Zdjąć z ognia śmietankę z wiórkami i dodać czekoladę, wymieszać i ostudzić do temperatury pokojowej. Margarynę utrzeć na krem. Wymieszać z masą kokosową, dodając rum. Wsadzić do zamrażalnika aż stwardnieje. Z masy formować kulki i obtaczać w wiórkach i schładzać do 2 godzin.

 

Rafaello



Biszkopt: 6 jaj; 11/2 szkl. mąki tortowej; 1½ szkl. cukru; cukier waniliowy; 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia.  Krem: 2 śmietanki 30%, najlepsza łaciata czerwona; 2 białe czekolady; 2 „Śnieżki”; 2 małe paczki wiórków kokosowych; 1 łyżeczka żelatyny. Posypka: łyżka masła; wiórki kokosowe; Poncz: szklanka wody; 3 łyżki cukru; 0,25 szkl. spirytusu.  


Z podanych składników wychodzi prostokątna blacha - spora!

Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i żółtka. Dosypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 30-35 min. w temp. 180 stopni C. Ja przez pierwsze 20 min. piekę sam spód. Śmietanki podgrzać (nie gotować) i dodać czekoladę czekając, aż się rozpuści. Następnie dobrze schłodzić. Do powstałej masy dodać „Śnieżkę” i ubić mikserem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody i ostudzoną, a na końcu wiórki. Powstałym kremem przekładać biszkopt nasączony ponczem. Połowa masy ma być w środku, połowa na wierzchu. Ja mam prosty sposób na zrobienie ponczu, ale każdy może wykorzystać swój własny. Wodę należy zagotować z cukrem, tak aby powstał rzadki syrop, następnie wystudzić. Do zimnego syropu dolać spirytus lub wódkę, ewentualnie odrobinę aromatu.  Do posypania ciasta należy usmażyć kokos na łyżce masła. Ciasto posypać ostudzonym kokosem.

 

Rafaello



Masa a) 2 szkl mleka + 1 szkl cukru – zagotować b) 2 szkl mleka + 1 szkl mąki zmieszać mikserem dodać do a) i zagotować, ostudzić, dodać jedną Kasię i olejek wanilinowy lub śmietankowy. Posypka 2 paczki wiórek kokosowych + 2 łyżki cukru + 1.5 łyżki masła ­zarumienić na patelni i wysypać na masę Biszkopt 6 jaj, 6 łyżek oleju, 1 szkl cukru ubić od białek 1 szkl mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

RAFAELLO

 



1 biszkopt (1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia), 2 paczki "Śnieżki", 2 paczki wiórków kokosowych (razem 200 g), 2-3 białe czekolady, 1 paczka płatków migdałowych (lub startych migdałów), albo mogą być orzechy - 100 g

 

"Śnieżki" ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Czekoladę stopić i po lekkim przestudzeniu dodać do ubitej śmietany. Do masy dodać 1/2 paczki wiórków oraz migdały. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Masę wylać na biszkopt włożony do formy (pół miedzy warstwy, pół na wierzch), posypać pozostałymi wiórkami i migdałami (orzechami) i wstawić do lodówki. Rafaello najlepsze jest następnego dnia.

 

RAFFAELLO



2 i 1/2 szklanki słodkiego mleka, 3 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, l cukier waniliowy, 1 pełna szklanka cukru kryształu, 30 dag masła, 25 dag kokosu, 4 paczki herbatników (np. Leibniz), 1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku.

 

W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus. Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.

 

Rafaello

 



BISZKOPT: 6 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier wanilinowy, trochę alkoholu do nasączenia. CIASTO KOKOSOWE: 5 białek, 20 dag wiórków kokosowych, 0,75 szklanki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. MASA I: 3 żółtka, 1 szklanka mleka, 1 kostka masła (margaryny), 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 4 łyżki waniliowego cappuccino. MASA II: 0,5 l słodkiej śmietany kremówki, 2 śmietany "Śnieżka", 1 duża paczka biszkoptów, 1 biała czekolada, 2 łyżki wiórków kokosowych, 3 łyżki mleka, 1,5 łyżeczki żelatyny, wiórki kokosowe (do posypania wierzchu ciasta)

 

BISZKOPT: Ubić białka. Dalej ubijając, dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym i po 1 żółtku. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. 170*C. Upieczony biszkopt przekroić na pół i  nasączyć alkoholem (osobiście nasączam rozcieńczonym z wodą spirytusem, łącznie ok. 1 szklanki mieszanki). CIASTO KOKOSOWE: Ubić białka. Dalej ubijając, dodawać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 180*C. MASA I: Żółtka i mąkę dobrze roztrzepać z cukrem i dodać do gotującego się mleka, dobrze rozmies...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin