Mrożony sernik25 dag serka śmietankowego (dwukrotnie zmielonego) lub serka homogenizowanego, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka gorącej wody, 1 szklanka bitej śmietany, 1 tabliczka czekolady, 2 łyżki mleka, 1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników,1 kostka margaryny, 1/4 szklanki cukru Herbatniki, rozpuszczoną margarynę i cukier wymieżzać w misce i masą tą wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Ser utrzeć na puszystą masę; stopniowo dodawać mleko skondensowane, kawę rozpuszczoną w 1 łyżce wody oraz czekoladę rozpuszczoną w gorącym mleku i przestudzoną. Masę serową dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z bitą śmietaną i wyłożyć do tortownicy na przygotţţany spód. Przykryć folią i włożyć do zamarţarki na 12 godzin.
MM
b.t.kaszuba1