Jabłecznik mroczkowy.pdf

(34 KB) Pobierz
19533787 UNPDF
Jabłecznik Mroczkowy
Przepis
Składniki
porcja na naprawdę
wielką blachę, jak nie
lubicie wysokiego ciasta,
zróbcie 3/4 porcji (a
jabłek tyle samo)
Mąkę (najlepiej krupczatkę) i proszek
do pieczenia posiekać ze schłodzonym
masłem, cukrem, dodać żółtka, 2 całe
jajka, śmietanę, dokładnie zagnieść i
wykleić 2/3 ciasta sporą blachę. Na
kruche ciasto nałożyć masę z
wcześniej podgotowanych i
wymieszanych z cukrem jabłek. To
wszystko przykryć pozostałym ciastem,
ułożonym na przykład w kratkę.
Ciasto upiec na złoto i posypac cukrem
pudrem.
4 szklanki mąki
szklanka cukru
cukier waniliowy
kostka masła lub
margaryny
2 jajka
4 żółtka
1/2 pojemnika śmietany
3 łyżeczki proszku do
pieczenia
Dlaczego jabłecznik jest Mroczkowy to
już moja słodka tajemnica, ale mogę
zdradzić, że na któregoś sylwestra
zrobiła go mama mojej przyjaciółki i
zakochaliśmy sie w tym cieście.
Masa z jabłek:
kilogram kwaskowych
jabłek
cukier
cukier waniliowy
rodzynki albo orzechy
cynamon
Rady:
Do masy z jabłek można dodać
cynamonu albo rodzynek albo
posiekanych orzechów, albo
kombinacji powyższych, albo co tam -
wszystkiego na raz!!
Aha, i jakby ktoś miał ochotę to można
wymieszać ugotowany budyń
śmietankowy albo waniliowy z ubitą
pianą z białek i wyłożyć na jabłka, a na
to potarkowane ciasto albo kruszonka.
19533787.001.png 19533787.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin