Chutney fasolowo-cukiniowy.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• 1,5 kg fasolki szparagowej

 

• 3 łyżeczki soli

 

• 1 kg cebuli

 

• 600 ml białego octu winnego

 

• 1 łyżka mąki kukurydzianej

 

• 2 szklanki cukru

 

• 2 łyżki musztardy

 

• 1 łyżka kurkumy

 

• 2 szt. cukinii - niewielkie, po 20 cm długości

 

Etapy przygotowania

 

1. Fasolkę umyć, poodcinać końce, pokroić na ukośne kawałki długości 2 cm.

 

2. Zagotować wodę z solą, do wrzątku wrzucić fasolkę. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.

 

3. Ugotowaną fasolką osączyć na sicie, ostudzić.

 

4. Cebulę obrać, drobno posiekać i ugotować w połowie octu.

 

5. Mąkę kukurydzianą wymieszać z pozostałym octem, dodać cukier, musztardę i kurkumę. Wszystko razem zagotować na niezbyt dużym ogniu, mieszając. Gotować 10 minut.

 

6. Tak przygotowany sos połączyć z fasolą i cebulą.

 

7. Cukinię umyć i zetrzeć na grubej tarce warzywnej (wraz ze skórą).

 

8. Chutney postawić na gazie, dodać cukinię i dusić ok. 15 minut, aż cukinia całkowicie zmięknie (fasolka powinna być miękka, ale nadal jędrna).

 

9. Chutney przełożyć do małych słoików i pasteryzować 20 minut.

 

10. Podawać do zimnych mięs i wędlin.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin