Cytrynki do mięs i wędlin.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• 6 cytryn

 

• 2 gałązki mięty

 

• 4 gałązki rozmarynu

 

• po 3,5 dag soli jodowanej i cukru

 

• 2 kawałki cynamonu

 

• 2 gwiazdki anyżku

 

• pół łyżeczki gałki muszkatołowej

 

• 2 łyżeczki zielonego pieprzu

 

Etapy przygotowania

 

1. Cytryny myjemy, gotujemy 2 minutki w dużej ilości wody. Wyjmujemy z wody, studzimy, osuszamy. Każdą cytrynę nacinamy na krzyż tak, aby jej nie przekroić.

 

2. Do garnka wlewamy 1 litr wody, wkładamy przyprawy i zagotowujemy.

 

3. Cytryny układamy w słoiku i zalewamy gorącą wodą, aby były w całości pokryte. Zamykamy słoik i odstawiamy w chłodne miejsce, przynajmniej na 3 tygodnie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin