Składniki: 1 golonka (ok. 1 kg), 200 g wędzonych żeberek lub boczku wędzonego, 4 łyżki 36% śmietany, 400 g białej kiełbasy, 6 jajek, ok. 1 - 1.5 szkl. żuru z butelki, 3 łyżki przyprawy do żurku i barszczu białego. Sposób przyrządzenia: Golonkę i boczek wrzucić do wody, ugotować do miękkości (boczek gotować ok. 1 h, golonkę ok. 3 h) i wyjąć z wywaru. Włożyć białą kiełbasę. Następnie mieszając wsypać przyprawę do żurku i barszczu białego i wlać tyle żuru, aby zupa była odpowiednio kwaśna. Zagotować. Dodać śmietanę i obraną ze skóry, pokrojoną w kostkę golonkę. Podawać z kiełbasą i jajkiem na twardo.
b.t.kaszuba1