Składniki:
Ciasto:
250 g maki,
125 ml mleka,
30 g masła,
1 zółtko,
1 jajo,
1 łyżeczka cukru,
20 g drożdzy,
1 płaska łyżeczka soli.
Farsz:
150 g duszonej lub pieczonej baraniny,
150 g szynki,
40 g czerstwej bulki,
40 g masła,
1 średnia cebula,
125 ml śmietany,
sól, pieprz.
Inne:
20 g masła do posmarowania formy,
1 jajo do posmarowania pierogow,
masło do polania pierogow.
Sposób wykonania:
1. Zarobić i zagnieśc ciasto drozdzowe.
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, mocno je ugniatając.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.
Kiedy podwoi objetość, wyjąć, znowu wygnieść i odstawić na 30 min.
Bułkę namoczyć w mleku lub przegotowanej wodzie. Cebule pokroić drobno.
2. Przygotowac farsz: bułkę odcisnąc.
Cebule przesmażyć na złoty kolor.
Zemlec mięso, szynkę i bułkę.
Przełożyć do miski, dodać cebule, śmietanę, pieprz i sól do smaku.
Jesli farsz bedzie za rzadki, dodać tartą bułkę.
Wymieszać.
3. Wyrośniete ciasto zagnieść krotko, po czym uformowac wałek, grubszy niz na kopytka.
Odcinać z niego odpowiedniej wielkosci kawalki (30- 40 g), z ktorych formować palcami placki średnicy ok. 8 cm i grubości 1 cm.
Na każdy krążek nałozyc farsz, nakryć drugim krazkiem, starannie zlepic brzegi.
Pierogi posmarowac jajem rozmaconym wodą i ułożyć luźno (nie powinny sie stykac) na wysmarowanej tłuszczem blasze.
4. Piec 30 min w piekarniku ogrzanym do temp. 220 st.
Przełożyć na półmisek, polać roztopionym masłem i podawać.
Jesli zrobimy ciasto bez rozczynu, uformowane juz pierogi należy odstawić jeszcze na 30- 40 min do wyrośnięcia.
b.t.kaszuba1