Pierogi z baraniną i szynką w cieście drożdzowym.doc

(2 KB) Pobierz

Składniki:

 

Ciasto:

 

250 g maki,

 

125 ml mleka,

 

30 g masła,

 

1 zółtko,

 

1 jajo,

 

1 łyżeczka cukru,

 

20 g drożdzy,

 

1 płaska łyżeczka soli.

 

Farsz:

 

150 g duszonej lub pieczonej baraniny,

 

150 g szynki,

 

40 g czerstwej bulki,

 

1 jajo,

 

40 g masła,

 

1 średnia cebula,

 

125 ml śmietany,

 

sól, pieprz.

 

Inne:

 

20 g masła do posmarowania formy,

 

1 jajo do posmarowania pierogow,

 

masło do polania pierogow.

 

Sposób wykonania:

 

1. Zarobić i zagnieśc ciasto drozdzowe.

 

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, mocno je ugniatając.

 

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.

 

Kiedy podwoi objetość, wyjąć, znowu wygnieść i odstawić na 30 min.

 

Bułkę namoczyć w mleku lub przegotowanej wodzie. Cebule pokroić drobno.

 

2. Przygotowac farsz: bułkę odcisnąc.

 

Cebule przesmażyć na złoty kolor.

 

Zemlec mięso, szynkę i bułkę.

 

Przełożyć do miski, dodać cebule, śmietanę, pieprz i sól do smaku.

 

Jesli farsz bedzie za rzadki, dodać tartą bułkę.

 

Wymieszać.

 

3. Wyrośniete ciasto zagnieść krotko, po czym uformowac wałek, grubszy niz na kopytka.

 

Odcinać z niego odpowiedniej wielkosci kawalki (30- 40 g), z ktorych formować palcami placki średnicy ok. 8 cm i grubości 1 cm.

 

Na każdy krążek nałozyc farsz, nakryć drugim krazkiem, starannie zlepic brzegi.

 

Pierogi posmarowac jajem rozmaconym wodą i ułożyć luźno (nie powinny sie stykac) na wysmarowanej tłuszczem blasze.

 

4. Piec 30 min w piekarniku ogrzanym do temp. 220 st.

 

Przełożyć na półmisek, polać roztopionym masłem i podawać.

 

Jesli zrobimy ciasto bez rozczynu, uformowane juz pierogi należy odstawić jeszcze na 30- 40 min do wyrośnięcia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin