Advocatowe ciasto na zimnoSkładniki na spód:3 jajka,90g cukru,70g mąki,20g kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 łyżki wody.Do ozdobienia ciasta: wafelki rurki z jednej strony oblane czekoladą (można je kupić w Biedronce jak i również w Lidlu).Jajka mieszamy z wodą dodać cukier- miksujemy około 3 min. na wysokich obrotach, na koniec dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy ( 26cm) i piec 20 min w 200`C. Po ostygnięciu ciasta układamy na nim wafelki dookoła (na przemian raz z czekoladą na górze i na dole) przy samym brzegu formy.Składniki na górę ciasta:12 płatków żelatyny (ja użyłam w zamian 7 łyżeczek żelatyny w proszku),100g miękkiego masła,100g cukru pudru,500ml ajerkoniaku,500ml śmietany 30%.Tu należy się trochę pospieszyć, robiąc parę rzeczy naraz.5 łyżeczek czubatych żelatyny rozpuściłam w ciepłej wodzie (jeśli używamy żelatynę w płatkach: 9 sztuk moczyć w małej ilości zimnej wody, a potem rozpuścić w małej ilości ciepłej wody). Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę do tego dolewać powoli (tak aby się nie zważyła) 350ml ajerkoniaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy bardzo szybko śmietanę, do niej wlewamy masę z ajerkoniakiem. Wszystko wymieszać i wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta w formie. Ciasto odstawiamy na 3 godziny.Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny (lub 3 płatki) i wymieszać ją z pozostałymi 150ml ajerkoniaku, wylać na górę ciasta i pozostawić w lodówce na 2 godziny.Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną.Ciasto robiłam dzień wcześniej i całą noc przeleżało w lodówce aby wszystko dobrze stężało.
b.t.kaszuba1