Bhan.doc

(21038 KB) Pobierz
Bhang

B52


B52

1 porcja likieru kahlua, 1 porcja likieru baileys, 1 porcja triple sec (Cointreau, Grand Marnier), kilka kropel wódki

 

Do wysokich wąskich kieliszków wlać po porcji likieru kahlua, następnie wymieszać dokładnie triple sec z baileys i po wypukłości łyżeczki wlać delikatnie do kieliszków tak, by nie wymieszać z likierem kahlua. Na wierzchu pokropić wódką i podpalić. Podawać płonące.

 

B-52


Rozmiar: 30558 bajtów
 

Składniki: 1 porcja

25 ml Bailey's Irish Cream, 25 ml likieru Kahula, 25 ml likieru Grand Marnier, 1 ml Spirytus

 

Do kieliszka (shot glass) wlać Kahule, potem delikatnie (najlepiej po brzegu kieliszka) Baileysa i Grand Marnier (tak aby powstały 3 warstwy). Na koniec wlać spirytus i podpalić. Pić przez słomkę "na raz" wsadzając ją na same dno.

 

B & B


B & B

1/2 likieru benedictine, 1/2 brandy

 

Do wysokich kieliszków do likieru wlać benedyktynkę, a następnie po wypukłej stronie łyżeczki przyłożonej do ścianki kieliszka brandy, uważając, aby składniki się nie wymieszały.

 

B Bad


B Bad

Bols Blue Curacao 15 ml, wódka 15 ml

 

Do połowy kieliszka od wódki wlać likier i dodać mocno schłodzoną wódkę. Wypić jednym haustem.

 

 

Baby Baby


Baby Baby
 

Składniki: 1 porcja

30 ml likieru Cointreau, 30 ml wódki, 60 ml soku pomarańczowego, plasterek cytryny, kilka kostek lodu.

 

Do szklanki typu tumbler wrzucić kilka kostek lodu, wlać wódkę, likier Cointreau i sok pomarańczowy. Zamieszać i dodać plasterek cytryny.

 

Bacardi



 

Składniki: 1 porcja

3/4 miarki rumu Bacardi, 1/4 miarki soku z cytryny, łyżeczka grenadiny (syrop z owoców granatu), kilka kostek lodu

 

Wszystkie składniki wlać do shakera, dodać 2-3 potłuczone kostki lodu, dobrze wstrząsnąć. Przelać przez sitko do kieliszka. Kieliszek można udekorować, np. spiralką ze skórki cytryny.

 

Bacardi Classic Daiquiri


Bacardi Classic Daiquiri

Typ: koktajl

Bacardi Carta Blanca 50 ml, sok z limonek 15 ml, syrop cukrowy 5 ml

 

Koktajl swoje istnienie zawdzięcza Jennings S. Cox'owi, amerykańskiemu inżynierowi. Natomiast swą nazwę - miastu Daiquiri. Składniki należy wymieszać w shakerze lub mikserze z drobno pokruszonym lodem. Przelać do schłodzonego kieliszka koktajlowego.

 

Bacardi Cocktail


Bacardi Cocktail

Typ: koktajl

Bacardi Carta Blanca 40 ml, sok z limonek 30 ml, cukier puder 1 łyż., Grenadina 15 ml

 

W 1936 roku, gdy powstał koktajl, był on serwowany z innym rumem. Od słynnej sprawy sądowej Bacardi Cocktail podawany jest wyłącznie z rumem Bacardi. Składniki należy wymieszać w shakerze lub mikserze z drobno pokruszonym lodem., a następnie przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego lub przelać szklanki highball.

 

Bacardi Martini

 

Składniki: 1 porcja

30 ml białego rumu Bacardi, 20 ml wytrawnego wermutu, 1 zielona oliwka, kilka kostek lodu

 

Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Wlać rum i wermut, zamieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Włożyć oliwkę.

 

Bacardi Mojito


Bacardi Mojito

Typ: koktajl

Bacardi Carta Blanca 50 ml, bitters 2 krople, liście mięty 12, limonka 1/2, syrop cukrowy 4 łyżki

 

Początkowo, w połowie XIX wieku, mojito nosił nazwę Draque. Do roku 1920 mojito stał się nieoficjalnym narodowym drinkiem Kuby. Jest najstarszym kubańskim koktajlem. Przygotowywany drinkiem szklance collins, do której należy wrzucić liście mięty i 1/2 limonki. Dobrze zetrzeć i dodać bitter. Dolać syropu i wypełnić szklankę lodem. Dodać rumu i uzupełnić sodą. Dobrze wymieszać limonki udekorować plasterkiem limonki oraz liśćmi mięty.

 

Bacardi & Orange


Bacardi & Orange

Typ: koktajl

Bacardi Carta Blanca 50 ml, sok pomarańczowy, plasterek pomarańczy 1/2

 

Do wysokiej, schłodzonej szklanki wrzucić 3-4 kostki lodu, wlać Bacardi dopełnić sokiem pomarańczowym. Udekorować plasterkiem pomarańczy

 

 

 

Back in Black

 

Składniki: 1 porcja

40 ml tequili, 30 ml likieru Cointreau, coca-cola, plasterek cytryny, kilka kostek lodu.

 

Do szklanki do long drinków wrzucić kilka kostek lodu. Wlać tequilę i likier. Dopełnić coca colą, zamieszać i udekorować plasterkiem cytryny.

 

BAHAMAS



szklanka do longdrinków, 150 ml soku jabłkowego, 20 ml soku cytrynowego, 10 ml grenadiny, Dekoracja: plasterek karamboli


Składniki i kostki lodu zamieszać w szklance. Plasterek karamboli zawiesić na krawędzi szklanki

 

 

 

 

 

 

BAILEY'S domowa receptura



1/4-1/2 l wódki (według preferencji, co do zawartości promili, ja daję raczej 1/4), 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego- gotować zamkniętą puszkę do 2-3 godzin, 1/2 szkl. śmietany kremówki (mleko), trochę cukru pudru (niekoniecznie), 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Zimny karmel przełożyć do miski, miksować z alkoholem, cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wody kawę, śmietankę (mleko). Podawać z kostkami lodu.

 

Baileys Irish Coffee


Baileys Irish Coffee

Typ: kawa

Baileys 60 ml, gorąca kawa

 

Wymieszać kawę z Baileys w kieliszku do wina. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę.

 

 

 

Balalaika


Balalaika

Typ: koktajl

Cointreau 20 ml, wódka 30 ml, sok z cytryny 20 ml

 

Składniki wymieszać w shakerze z kostkami lodu. Przelać do kieliszka koktajlowego.

 

Ballantine's Elegance


Ballantine's Elegance

Typ: drink

Ballantine's 20 ml, Amaretto 10 ml, Martini Bianco 20 ml, sok gruszkowy 20 ml

 

Składniki wymieszać z lodem w shakerze, przelać do kieliszka koktajlowego i udekorować owocem kumkwiatu, serpentynę z limonki oraz wiśnią koktajlową.

 

 

 

Ballantine's Golden Glory


Ballantine's Golden Glory

Typ: drink

Ballantine's 30 ml, sherry 30 ml, Martini Extra Dry 30 ml

 

Wlać składniki do szklanicy barmańskiej, wymieszać z 2 kostkami lodu. Przelać do kieliszka i udekorować cząstką ananasa i serpentynką z cytryny.

 

 

 

Ballantine's Meloniada


Ballantine's Meloniada

Typ: koktajl

Ballantine's 40 ml, Amaretto 20 ml, sok jabłkowy 60 ml, Grenadina 5 ml, woda mineralna

 

Składniki, oprócz wody mineralnej, wymieszać w shakerze, przelać do szklanicy wypełnionej kruszonym lodem. Następnie uzupełnić odrobiną wody i udekorować cząstką melona, serpentynami z cytryny i limonki oraz wisienką koktajlową.

 

Ballantine's Nordkapp


Ballantine's Nordkapp

Typ: drink

Ballantine's 20 ml, Finlandia Cranberry 20 ml, Apricot Brandy 20 ml, sok z cytryny 10 ml

 

Składniki wymieszać z lodem w shakerze, przelać do kieliszka koktajlowego i udekorować owocem kumkwiatu i skórką limonki.

 

 

Ballantine's on the rocks


Ballantine's on the rocks

Typ: on the rocks

Ballantine's

 

Do szklanki typu old-fashioned włożyć 4-5 kostek lodu, dodać Ballantines Finest Scotch Whisky

 

 

 

Ballantine's Wild Orchid


Ballantine's Wild Orchid

Typ: drink

Ballantine's 20 ml, Blue Curacao 15 ml, likier brzoskwiniowy 15, sok gruszkowy 10 ml, sok z cytryny 15 ml

 

Składniki wymieszać z lodem w shakerze, przelać do kieliszka koktajlowego i udekorować owocami kumkwiatu i liczi oraz listkiem świeżej mięty.

 

Bamboo


Bamboo

Typ: koktajl

wytrawna sherry 30 ml, wytrawny wermut 60 ml, Orange Bitters 2-3 krople

 

Składniki wlać do szklanicy barmańskiej i wymieszać z kostkami lodu. Przelać do kieliszka koktajlowego.

 

Banana Cool


Banana Cool

Typ: long drink

Bols Blue Curacao 40 ml, Bols Creme de Bananes 40 ml, sok pomarańczowy 120 ml

 

Szklankę highball wypełnić pokruszonym lodem i wlać krem. Wdusić i wrzucić cząstkę pomarańczy i zamieszać. Delikatnie wlać Curacao.

 

BANANA CRUSH


4.JPG

1 cz. Absolut Vodka, 1 cz. pure z banana, 1 cz. kremu kakaowego

 

 

 

 

BANANA DREAM



na 2 porcje

2 banany, 400 ml jogurtu śmietankowego, kieliszek likieru wiśniowego (lub soku), 200 ml lodów bakaliowych

 

Obrane ze skórki banany pokrój na plasterki, zalej jogurtem i zmiksuj na gładką masę. Odlej pół szklanki i zmieszaj z likierem wiśniowym lub sokiem, jeśli unikasz alkoholu. Nałóż krem do pucharków, na górę ułóż lody, polej masą wiśniową.

 

Banana Ivanov


Banana Ivanov

Typ: digestif

Finlandia Vodka 40 ml, sok z cytryny 20 ml, sok z limonki 20 ml, banan 1/2, syrop bananowy 10 ml

 

Składniki wrzucić do miksera wypełnionego pokruszonym lodem. Zmiksować i przelać do kieliszka hurricane. Podawać ze słomką.

 

Banana Milk Shake

 

Proporcje podane dla 2 osób.

1 DOJRZALY banan, 1 łyżka cukru, 1.5 szklanki zimnego pełnotłustego mleka, Można tez dodać gałkę lodów

 

Banana wsadzamy do miksera i rozbijamy na papkę następnie dodajemy łyżkę cukru, wlewamy 1.5 szklanki zimnego pełnotłustego mleka, nie gotowanego (jeśli takowe w Polsce można w ogóle pić) Można tez dodać gałkę lodów waniliowych. Wszystko miksujemy na najszybszych obrotach aż się dobrze zapieni. Rozlewamy do szklanek i już jest milk shake. Można robić inne wariacje z innymi owocami lub np. z czekoladą w proszku, kakao itp. Wskazówki i uwagi: Na dwie porcje potrzeby jest 1 DOJRZALY banan. A dojrzały jest wtedy, gdy skorka na nim robi się cienka i pokryta jest gęsto czarnymi kropeczkami, a imasz jest miękki, ale jeszcze nie czarny. Uwaga: banan obity ma czarne duże plamy a pod nimi czarny miąższ, ale nie znaczy ze jest on dojrzały. Ładnie wyglądające żółciutkie banany są niedojrzale i trudno strawne, na milk shake się nie nadają. Milk shake'i najlepiej robi się w urządzeniu zwanym Liquidizer - to jest taki przezroczysty wysoki pojemnik z małymi nożami na dnie (noże podobne jak w młynku do kawy). Liquidizer jest zwykle dodatkiem do mixerow robotów kuchennych.

 

Banana Punch


Banana Punch

Typ: koktajl

Finlandia Vodka 40 ml, syrop bananowy 20 ml, czerwony syrop cukrowy 10 ml, śmietanka 20 ml

 

Składniki zmiksować z drobno pokruszonym lodem. Przelać do pucharka. Podawać ze słomką.

 

Bananowa batida



na 1 porcję

10 ml białego rumu, 20 ml wódki, 10 ml likieru bananowego, 50 ml soku z ananasa, 10 ml śmietany kremówki, 10 ml kremu kokosowego, 1/2 banana, sok z cytryny, wisienki koktajlowe do dekoracji, kostki lodu

 

2 plasterki banana skropić sokiem z cytryny i odłożyć do dekoracji, resztę miąższu pokroić w małą kostkę. Banana i pozostałe składniki włożyć do wysokiego naczynia, dodać pokruszony lód, zmiksować. Napój przelać do dużego kieliszka. Wisienki i plasterki banana nabić na szpadkę, udekorować napój.

 

Bananowe letnie marzenie

 

1 porcja

1/2 banana, 2              łyżki potłuczonego lodu, 1 ml syropu bananowego, 40 ml mleka, 40 ml soku ananasowego, trochę soku z cytryny, 1 plasterek cytryny lub limonki

 

Banana obrać ze skórki, miąższ pokroić na kawałki. Wrzucić je do miksera razem z lodem, syropem bananowym, mlekiem, sokiem ananasowym i z cytryny i miksować około 15 minut. Koktajl przecedzić do wysokiej szklanki, a jej krawędź udekorować plasterkiem cytryny lub limonki. Rada: zamiast soku z cytryny można również użyć soku z limonki.

 

Bananowo-ananasowy smoothie


1 duży, dojrzały banan, szklanka (o pojemności 220 ml) pokrojonego świeżego ananasa, 3 łyżki stołowe pokrojonego (skrystalizowanego!) imbiru, 440 ml mleka, 3 kawałki lodu


Pokroić banana w cienkie plastry. Przełożyć do torebki, dodać do niej ananasa i mrozić przez 30 minut, lub do czasu, gdy są owoce są oszronione na brzegach. W mikserze połączyć owoce i imbir z 100 ml mleka. Miksować dość krotko. Dodać lód i resztę mleka i miksować aż koktajl nabierze właściwej konsystencji.  Podawać natychmiast.

 

Bananowo-lodowe mleczko Bonifacego



2 dojrzałe banany, 4 kulki lodów waniliowych lub śmietankowych, pół litra mleka, dowolne owoce do dekoracji

 

Umyte banany obrać, po...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin