Fa.doc

(9077 KB) Pobierz
Fafernuchy - ciasteczka marchewkowo-miodowe

Fafernuchy - ciasteczka marchewkowo-miodowe

 

1/2 kg soczystych marchewek, 1/2 szklanki cukru, 1 torebka (20 g) cukru waniliowego,

1/4 szklanki miodu, 1 kg mąki żytniej, 1/2 torebki (10 g) proszku do pieczenia, masło i mąka do blachy


Marchewki obierz i ugotuj (w całości). Odcedź, ostudź, zetrzyj na tarce do jarzyn lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Mąkę przesiej do miski, dodaj marchewki, cukier, cukier waniliowy, miód oraz proszek do pieczenia. Zagniataj tak długo, aż powstanie jednolite, gładkie i dość twarde ciasto. Pokrój je nożem na kawałki (jak kopytka), podsypując mąką w razie potrzeby, bo ciasto się klei. Przygotowane fafernuchy układaj na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze, piecz na złoty kolor przez 30-40 minut w temp. 190-200°C. Uwaga: fafernuchy są dość twarde. Jeśli wolisz miękkie, skróć po prostu czas pieczenia.

 

 

Faszerowany biały chleb



Składniki na 2 sztuki:

60 dag mąki, 4 dag drożdży, 7 łyżek mleka, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 20 dag boczku, 1 cebula, szczypta pieprzu, szczypta startej gałki muszkatołowej, 2 łyżki margaryny do wysmarowania formy

 

Mąkę (2-3 łyżki odłożyć) przesiać do miski. Pośrodku zrobić ręką zagłę­bienie i wsypać rozkruszone drożdże. Dodać 6 łyżek ciepłego mleka i cukier, wy­mieszać na gęstą papkę. Przykryć i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia Następnie dodać około 1/4 litra ciepłej wody i sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Przykryć i odstawić na dalsze 45 mi­nut do wyrośnięcia. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni podsmażyć na dość małym ogniu najpierw pokrojony w kostkę boczek, a następnie dodać cebulę i często mie­szając podsmażać około 10 minut. Przyprawić pie­przem i gałką muszkatoło­wą. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto podzielić na dwie równe porcje i rozwał­kować na dwa prostokąty o wymiarach 20 x 50 cm. Na­stępnie nałożyć farsz i zro­lować ciasto od dłuższego boku. Ciasto ułożyć w natłuszczonych formach keksowych o długości 20 cm łączeniem w dół. Bo­chenki naciąć z wierzchu na głębokość około 1 cm. Po­smarować pędzelkiem umo­czonym w mleku, po czym wstawić do gorącego pie­karnika i piec około 45 mi­nut w temperaturze 225°C.

 

Filipińskie pierożki



Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej, 10 dag margaryny, 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 1 szkl. wiórków kokosowych, 1/2 szkl. Cukru, 1/2 szkl. Mleka, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 1 łyżka margaryny, 1 żółtko

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać nożem, wlać śmietanę i ewentualnie 1-2 łyżki bardzo zimnej wody. Zagnieść ciasto, owinąć w folię, włożyć na 1-2 godz. do lodówki. W garnuszku zagotować mleko z cukrem, wrzucić wiórki kokosowe i gotować, mieszając, na maleńkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Żółtko utrzeć z margaryną i mąką kukurydzianą, dodać do masy kokosowej i chwilę gotować, przestudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać kółka lub kwadraty, nadziewać masą kokosową. Piec na złoty kolor w temp.ok.250ºC

 

Fińskie bułeczki z cynamonem



325 g mąki pszennej, 2 łyżeczki drożdży instant, 125 ml mleka, 50 g cukru, 1 jajko, 60 g masła, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 1/2 łyżeczki soli Do posypania i posmarowania: 1 łyżeczka cynamonu, 25 g cukru, 40 g masła, roztopić w garnuszku


Składniki ciasta wyrobić w maszynie. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny (ciasto rośnie powoli, ale należy pozwolić mu na spokojne wyrastanie). W tym czasie wymieszać cukier z cynamonem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdy z nich rozwałkować na wąski prostokąt. Posmarować masłem, posypać cynamonem, zwinąć ciasto i ostrym nożem pokroić ukośnie - z każdego wałka powinny powstać 3 bułeczki. Każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem. Przykryć folią i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Wstawić bułeczki i piec je 20-25 minut, do czasu zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze jeszcze gorące.

 

fladenbrot - chleb pita

 



zaczyn: 1 paczka drożdży suchych, 1/2 łyżeczki cukru, 125ml letniej wody, 50g mąki pszennej typ 550 ciasto właściwe: 500g mąki pszennej typ 550, 11/2 łyżeczki soli, 3 łyżki oliwy, 250ml letniej wody


zaczyn: wymieszać drożdże z cukrem i wodą, zostawić na 10 minut do spienienia, potem dodać mąkę, wymieszać zostawić pod przykryciem 30 minut ciasto właściwe: do miski wsypać mąkę, zrobić zagłębienie i dodać zaczyn, dodać resztę składników i wyrobić 15 minut na gładkie, elastyczne ciasto utworzyć kulę. Czystą miskę wysmarować oliwą, poobracać w niej tę kulę żeby z każdej strony pokryła się oliwą, przykryć folią przezroczystą i wstawić do lodówki na 1h. Po wyjęciu, podzielić na dwie kule, które zgnieść w rekach (wypompować powietrze) położyć pod ścierką na 30 minut. Piekarnik z kamieniem nagrzać do 250° wziąć kule i rozpłaszczyć na blacie rozciągając na kolo o średnicy ok. 25cm. rozbełtać żółtko z oliwą lub wodą, popędzelkować ciasto, powbijać też końcówki palców w ciasto nie robiąc dziur tylko lekkie wgłębienia. Posypać sezamem i czarnuszką, włożyć na kamień na 6-8 minut. Wyciągnąć z piekarnika i od razu zawinąć w ściereczkę

 

Flan z cukinii na zimno

 

6 cukinii, 1 duża cebula, 10 ząbków czosnku, 1 pomidor, 4 jajka, 1/2 l płynnej śmietany, tymianek, oliwa, sól i pieprz

 

Cukinie pokrój na talarki, posiekaj cebule i czosnek. na patelni z odrobina oliwy podsmaż talarki cukinii, aby były mięciutkie, cebule i czosnek dodaj na 5 min. przed końcem duszenia. Plasterki osusz na papierowym ręczniku. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ubij jajka i śmietanę jak omlet, dodaj sól i pieprz. Rozłóż plasterki cukinii w naczyniu żaroodpornym, polej jajkami rozbitymi ze śmietaną, dodaj trochę tymianku. pokrój pomidora w plastry i rozłóż je na wierzchu. Zapiekaj na małym ogniu. Wskazówki i uwagi: flan musi być upieczony, ale nie zbrązowiały ani wysuszony. podawaj na zimno, polany łyżeczka oliwy i posypany świeżo oskubanymi listkami tymianku.

 

Flan z wątróbkami

 



CIASTO 220 g mąki, 125 g masła, 3 łyżki zimnej wody, 1 łyżeczka od kawy soli, olej do posmarowania formy BECHAMEL 2 łyżki stopionego masła, 2 łyżki mąki, 300 ml mleka NADZIENIE 500 g wątróbek drobiowych, 200 g pieczarek, 8 jajek, 200 ml śmietany, 200 ml madery, 2 łyżki utartego parmezanu, 2 łyżki masła, sól, pieprz

 

Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy 24 cm. Zapiec pod przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciążone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu ogrzanym do temp. 200° C przez 10-12 minut. Wątróbki drobiowe umyć, oczyścić z zielonych części i pokroić na kawałki średniej grubości. Posolić, dodać szczyptę pieprzu i usmażyć na gorącej patelni na maśle. Wątróbki osaczyć i zostawić w cieple. Na tym samym maśle usmażyć pieczarki pocięte na kawałki, doprawić je solą i pieprzem, osączyć i dodać do wątróbek. Sok, który powstał podczas pieczenia zostawić Wątróbki i pieczarki zalać maderą. Odparować na patelni. Z podanych składników przygotować sos bechamel. Ostudzić i wymieszać ze śmietaną. Dodać sok odlany po smażeniu wątróbek i pieczarek. Zagęścić w rondelku na ogniu tak, aby sos miał konsystencję oleistą. Dodać wątróbki i pieczarki, trzymać na ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Jajka ubić trzepaczką i dodać stopione masło. Na zapieczoną podstawę flana wyłożyć masę wątróbkowo-pieczarkową, zalać masą jajeczną. Wierzch posypać utartym parmezanem i skropić resztą masła. Piec około 20 minut w piekarniku ogrzanym do temp. 200°C.

 

Flamisz z porami

 



CIASTO 220 g mąki, 125 g masła, 3 łyżki zimnej wody, 1/2 łyżeczki od kawy soli, olej do posmarowania formy sos 200 ml mleka, 200 ml gęstej śmietany, 6 jajek, curry, sól, pieprz NADZIENIE 100 g świeżego bekonu, 420 g porów (białe części), 150 ml gęstej śmietany, 60 g sklarowanego masła, sól, pieprz

 

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Masło pokroić na małe kawałki i ułożyć je na brzegu mąki. Wyrabiać rękoma dodając wodę dopóki nie powstanie jednolita masa. Uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na placek o średnicy 24 cm, wyłożyć nim natłuszczoną, okrągłą formę do pieczenia i zapiec w piekarniku ogrzanym do temperatury 200° C przez 20-25 minut. Pory umyć, pokroić poprzecznie w długie słupki, a następnie w cieniutkie paseczki (julienne). Gotować pod przykryciem w 45 g sklarowanego masła dopóki nie zmiękną (uważać, żeby się nie przyrumieniły). Dodać 150 ml śmietany i gotować bez przykrycia dopóki objętość śmietany nie zmniejszy się do 1/4, a masa wyraźnie zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Bekon pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem, zalać zimną wodą i osuszyć Usmażyć na 15 g sklarowanego masła tak, aby stał się chrupiący. Na podstawę placka włożyć warstwę porów, a na nie warstwę bekonu. Śmietanę ubić z jajkami i mlekiem. Przecedzić przez gęste sito i doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Masą śmietanowo-jajeczną zalać wierzch placka. Piec w piekarniku ogrzanym do temperatury 190-200° C przez 25-30 minut. Podawać na gorąco.

 

Focaccia


Załączony obrazek

To pieczywo często jest podawane we włoskich knajpach jako "czekadełko". Jest bardzo smaczne, polecam je na przyjęcia jako dodatek do sałatek.

500 g mąki, 8 łyżek oliwy, 2 opakowania drożdży instant, 2-3 ząbki czosnku, 1/4 l letniej wody, 1 łyżeczka soli, gruba sól do posypania, oliwa do posmarowania blachy, 4-5 gałązek świeżego rozmarynu lub dwie łyżki suszonego

 

W misce mieszamy mąkę z solą, drożdżami, 6 łyżkami oliwy i wodą. Wyrabiamy mikserem lub rękami, aż ciasto lekko będzie odchodzić od miski. Zostawiamy w cieple przykryte ściereczką na godzinę. Odkładamy 2 gałązki rozmarynu, resztę igiełek obrywamy, siekamy, obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z ciastem. Smarujemy blachę, nastawiamy piekarnik na 240°C. Na oprószonej mąką stolnicy kładziemy ciasto, formujemy kulę, rozpłaszczamy na środku i lekko rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Przenosimy na blachę, nakłuwamy widelcem, smarujemy resztą oliwy, posypujemy pozostałym rozmarynem (całe igiełki) i solą, zostawiamy na 20 minut. Wstawiamy do piekarnika, po ok. 20 minutach, (gdy się zrumieni) jest gotowe. Podajemy pokrojone na mniejsze kawałki. Pyszne z czerwonym winem.

 

Focaccia barese



250 g semoliny /mąki z twardej pszenicy/, 250 g mąki pszennej chlebowej /650-750/, 15 g świeżych drożdży /1 torebka drożdży granulowanych/, 200 ml cieplej wody, 100 ml ciepłego mleka, 2 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżeczka cukru / łyżeczki włoskie mają pojemność 5 ml, 2 łyżeczki soli


Ciasto oczywiście wykonane w maszynie do chleba, program Dough: można je wyjąć z wiaderka już wtedy, gdy maszyna przestanie wyrabiać / mniej więcej po 30 minutach. Po wyjęciu ciasta z wiaderka uderzyć je pięścią /“odgazować”/, a następnie wyrobić jeszcze przez minutę, /jeśli trzeba, dodając 1 łyżkę mąki lub zwilżając dłonie oliwą. Blachę posmarować oliwą, wyłożyć ciastem: najlepiej posmarować dłonie oliwą i palcami wykonywać dołki w cieście / początkowo będzie się ściągać, trzeba odczekać i kontynuować. Wstawić blachę na 10 minut do piekarnika / uprzednio nagrzanego do 50°C i wyłączonego. Po 10 minutach w ciasto wcisnąć połówki pomidorków koktajlowych. Całość leciutko posolić, obsypać oregano i połać oliwą / okrężnym ruchem, niekoniecznie dokładnie. Zostawić do wyrośnięcia jeszcze przez 10 minut / w piekarniku. Wyjąć blachę i rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec przez 20 minut. Wyjąć i zostawić do wystygnięcia na tzw. kratce do ciast. Rezultat przeszedł moje oczekiwania: lepsza niż ta, którą zwykle kupowałam.

 

Focaccia col formaggio di recco

 



porcja na 20 kulek (i to nie jest wcale strasznie dużo, bo są cieniutkie i na jedną focaccię idą dwie. Ja robię z połowy porcji)

4 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 łyżeczki soli, 1 i 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej, mascarpone, sól, pieprz


Wyrabiamy z tego ciasto (przez 4 minuty, używając wiosła od KA, jak nie mamy to haki), dajemy mu odpocząć 5 i znów wyrabiamy 2 minuty. Teraz dajemy mu odpocząć 15 minut. Dzielimy na 20 kulek. Każdą z nich rozwałkowujemy tak mocno jak się da (nie podsypując nadmiernie mąką) a potem rozciągamy rękami jak pizzę, (czyli zaciśnięte dłonie wkładamy od spodu pod ciasto i obracając je, rozciągamy). Jeśli ciasto się ściąga do środka, dajemy mu odpocząć, aby gluten się rozluźnił. Mamy przygotowaną i posmarowaną oliwą okrągłą blaszkę, o średnicy ok 25-30 cm. Wykładamy na blaszkę jeden 'placek" kładziemy na niego gęsto małe kupki mascarpone (ja na jedną kładę około 1/4-1/3 pudełeczka. Reinhart mówi o 250 g na jedną. Trzeba nakładać gęsto i dość obficie właśnie połączenie mascarpone z takim prostym ciastem i solą 'robi' tę potrawę!), Solimy i pieprzymy. Nakładamy na to drugi placek, zaciskamy boki i całość smarujemy do woli dobrą oliwą a potem trochę solimy solą morską (niekoniecznie). Piec 10 minut w 250 st. Uważać, żeby się nie spaliło, bo to bardzo delikatny wypiek. Kroić jak tort.

 

Focaccia do nadziewania

 


Załączony obrazek
Ciasto: szklanka cieplej wody, pół szklanki oliwy, 500g mąki 0/chlebowej, łyżka cukru, łyżeczka soli...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin