Tort biszkoptowy z kremem waniliowym.doc

(139 KB) Pobierz
Tort biszkoptowy z kremem waniliowym

Tort biszkoptowy z kremem waniliowym

Składniki

·         60 sztuk biszkoptów,

·         kilka łyżek galaretki porzeczkowej lub malinowej

·         Krem:

·         1 szklanka wrzącego mleka

·         5 żółtek,

·         10 dag cukru

·         1/2 laski wanilii

·         15 dag masła deserowego

             

 

Opis przygotowania

Sporządzić krem: ubić żółtka z cukrem na parze, zaparzyć wrzącym mlekiem i ubijać aż zgęstnieje, dodać wanilię, ostudzić mieszając. Utrzeć masło, dodawać po trochu ostudzoną masę z żółtek, ucierając. Tortownicę wyłożyć biszkopcikami, przycinając je według potrzeby tak, aby cała powierzchnia dna i boków tortownicy została założona; biszkopty posmarować galaretką. Nakładać tor warstwą kremu i warstwą biszkoptów, smarując je cienko galaretką, na wierzch położyć warstwę biszkoptów; pozostawić parę łyżek kremu do posmarowania powierzchni tortu. Tort przycisnąć krążkiem, lekko obciążyć, wynieść na kilka godzin na zimno. Przed podaniem posmarować tort cienką warstwą kremu i przybrać.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin