Tort kokosowy.doc

(83 KB) Pobierz
Tort kokosowy

Tort kokosowy

 

Składniki

·         Ciasto:

·         4 jajka

·         166 g (10 łyżek) cukru pudru

·         1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera

·         83 g (4 łyżki) mąki ziemniaczanej

·         83 g (4 łyżki) mąki tortowej

·         12 g (2 łyżeczki) Proszku do pieczenia Dr. Oetkera

·         Poncz:

·         0,5 szklanki wody

·         2 łyżki cukru

·         Sok z połowy cytryny

·         Masa:

·         2 Kremy do tortów o smaku

śmietankowym Dr. Oetkera

·         600 ml mleka

·         200 g masła

·         1 Słoik dżemu porzeczkowego

·         Do dekoracji:

·         100 g kokosu

·         Drażetki

Opis przygotowania

Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć

do wysmarowanej tłuszczem i wsypanej mąką spodu tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na trzy części i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). Piekarnik gazowy: temperatura

170oC (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temperatura 170oC (powinien być podgrzany) Do wysokiego naczynia wlać 600 ml zimnego mleka. Zawartość torebek wsypywać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Spody tortu przełożyć najpierw dżemem porzeczkowym, a następnie kremem śmietankowym. Wierzch tortu i boki posmarować pozostałą częścią kremu śmietankowego i obsypać kokosem. Udekorować kremem i drażetkami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin