Gulasz ziołowy.rtf

(2 KB) Pobierz

Gulasz ziołowy

Przygotowanie: ok. 20 minut

 

Oczekiwanie: minimum 2 godziny

 

Smażenie: 5 minut

 

Duszenie: 20 minut

 

Trudność: łatwe

 

 

Składniki

                            60 dag dobrej wieprzowiny na gulasz

                           

                            Marynata:

                           

                            2 łyżki posiekanego bluszczyku kurdybanku

                           

                            2 łyżki posiekanego lubczyku

                           

                            cebula

                           

                            2 spore ząbki czosnku

                           

                            2 łyżki soku z cytryny

                           

                            skórka otarta z cytryny

                           

                            łyżka miodu

                           

                            2 łyżki łagodnej musztardy

                           

                            Pozostałe:

                           

                            2 - 4 łyżki oleju

                           

                            2 łyżki mąki

                           

                            3 szklanki bulionu

                           

                            serek topiony „złoty ementaler” (10 dag)

                           

                            sól i pieprz w razie potrzeby

                           

 

 

Etapy przygotowania

1.                                                        Cebulę i czosnek obieramy, cebulę ścieramy na dużych oczkach tarki, czosnek na średnich. Z cytryny sparzonej i wyszorowanej ocieramy skórkę, wyciskamy z owocu 2 łyżki soku. Łączymy bluszczyk kurdybanek, lubczyk, skórkę i sok z cytryny, cebulę i czosnek, miód oraz musztardę.

                                                       

2.                                                        Mięso przekładamy do marynaty, mieszamy i zostawiamy na noc lub przynajmniej 2 godzinki.

                                                       

3.                                                        Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy mięso z marynatą, smażymy, mieszając 5 minut, oprószamy mąką, mieszamy. Przekładamy do gotującego się bulionu (mieszając oczywiście) i dusimy 20 minut. Łączymy z serkiem topionym.

                                                       

4.                                                        Podajemy z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin