Gulasz ziołowy
Przygotowanie: ok. 20 minut
Oczekiwanie: minimum 2 godziny
Smażenie: 5 minut
Duszenie: 20 minut
Trudność: łatwe
Składniki
• 60 dag dobrej wieprzowiny na gulasz
• Marynata:
• 2 łyżki posiekanego bluszczyku kurdybanku
• 2 łyżki posiekanego lubczyku
• cebula
• 2 spore ząbki czosnku
• 2 łyżki soku z cytryny
• skórka otarta z cytryny
• łyżka miodu
• 2 łyżki łagodnej musztardy
• Pozostałe:
• 2 - 4 łyżki oleju
• 2 łyżki mąki
• 3 szklanki bulionu
• serek topiony „złoty ementaler” (10 dag)
• sól i pieprz w razie potrzeby
Etapy przygotowania
1. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę ścieramy na dużych oczkach tarki, czosnek na średnich. Z cytryny sparzonej i wyszorowanej ocieramy skórkę, wyciskamy z owocu 2 łyżki soku. Łączymy bluszczyk kurdybanek, lubczyk, skórkę i sok z cytryny, cebulę i czosnek, miód oraz musztardę.
2. Mięso przekładamy do marynaty, mieszamy i zostawiamy na noc lub przynajmniej 2 godzinki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy mięso z marynatą, smażymy, mieszając 5 minut, oprószamy mąką, mieszamy. Przekładamy do gotującego się bulionu (mieszając oczywiście) i dusimy 20 minut. Łączymy z serkiem topionym.
4. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Smacznego!
leopardg