Kroketten.doc

(196 KB) Pobierz
Kroketten

Kroketten

SKŁADNIKI: 600 g cielęciny, wołowiny, kurczaka lub indyka, sól, pieprz, 100 ml białego wina, 1 mała cebula posiekana, 1 goździk, 2 liście laurowe, odrobina macy, 2 posiekane gałązki natki pietruszki, sok z cytryny, 3/4 łyżeczki tymianku, skórka z cytryny, 50 g masła, 40 g mąki, mąka kukurydziana, 3 jajka, 4 szklanki bułki tartej, olej do głębokiego smażenia.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozpuścić 3 łyżki masła i smażyć na nim doprawione solą i pieprzem mięso. Dodać wino, cebulę, sos z cytryny, natkę pietruszki, goździk, tymianek, macę, liście laurowe, skórkę z cytryny oraz pół litra wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 45 - 60 minut. Wyjąc mięso i pokroić je na małe kawałki. Na patelni rozpuścić 50 g masła i smażyć na nim mąkę. Powoli dodawać płyn z gotowania mięsa. Sos musi być gęsty i gładki. Wmieszać 3 żółtka jajek. Dodać ugotowane mięso. Ostudzić. Masa musi być sztywna. Gdyby nie była to wmieszać trochę zwykłej mąki lub mąki kukurydzianej. Pokroić masę na krokiety grube na 5 cm, a długie na 8 cm. Krokiety panierować w bułce tartej, następnie w ubitych na sztywno białkach i ponownie w bułce tartej. Smażyć krokiety na głębokim tłuszczu przez ok. 4 minuty. Wykładać na papierowy ręcznik, a po odsączeniu nadmiaru tłuszczu podać z frytkami, ryżem lub chlebem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin